Ensimmäistä kertaa Finlandia-ajon historiassa samalta omistajalta on mukana kolme hevosta, kun Kari Lähdekorven osaomistamat Pastore Bob, Victory Bonsai ja Regent Zet saivat kutsun Vermossa lauantaina ajettavaan suurkilpailuun.

Lähdekorpi kertoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hänelle kovin juttu hevosenomistajana on lähdön odottaminen.

“Viikko aiemmin saadaan tietää lähtöradat, ja se viikko on sitten koko ajan sitä odottamista. Itse lähtö on vaan se välttämätön paha”, hän sanoi.

Valmentajana Kari Lähdekorpi on voittanut Finlandia-ajon kerran, vuonna 2006, jolloin menestyksestä vastasi ori Hot Shot Knick.

“Saimme silloin hyvän lähtöradan, ja uhosin etukäteen, että keuloja ei siltä hevoselta ota kukaan. Lupasin, että jos ottaa, niin kävelen kotiin Halmstadiin”, Lähdekorpi muisteli.

Passionate Kemp oli silloin huipulla, ja sen omistajalla Esa Hietakankaalla oli minulle varatut retkeilykengät mukana tallialueella. Oli tosi liki, etten joutunut lähteä kävelemään, sillä Passionate Kemp oli jo mitan periaatteessa ohi.”

Hän sanoi, että silloin Finlandia-ajon odottaminen hevosen kanssa oli tilanteena hyvinkin erilainen, sillä Hot Shot Knickiltä hän odotti voittoa.

“Kaikki muut sijoitukset olisivat olleet pettymys. Sen piti voittaa.”

Nyt parhaan lähtöradan Lähdekorven osaomistamista hevosista sai Johan Untersteinerin valmentama Pastore Bob, joka kiihdyttää numerolla yksi. Tiedotustilaisuudessa Lähdekorpi paljasti Untersteinerin kertoneen, että Iikka Nurmonen aiheuttaa etukäteen jonkin verran huolta.

“Hän (Johan Untersteiner) näki Iikka Nurmosen Seinäjoella. Hän ei pelkää sitä, että Iikan hevonen saisi häneltä keuloja, mutta hän pelkää, että se mies ajaa liian kauan. Pastorella ehkä haluttaisiin ajaa keulan selästä, mutta ei Midnight Hourin selästä”, Lähdekorpi sanoi.

Johan Untersteiner ja Pastore Bob. Kuva: Kanal 75

Pastore Bobin ohjastaja-valmentaja Johan Untersteineria mietityttää etukäteen erityisesti yksi asia: Iikka Nurmonen. Kuva: Kanal 75

Lähdekorpea itseään mietityttää Untersteinerin stallform.

“Viime viikonloppuna Johanin hevoset olivat Göteborgissa huonoja, yksikään ei tullut maaliin saakka. Maanantaina neljä hänen hevostaan voitti Halmstadissa, mutta ne hevoset eivät vakuuttaneet, olivat sellaisia työvoittoja.”

Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastamaa Regent Zetiä ei onnistanut rata-arvonnassa. Se sai radan kasiradan, ja osaomistajan odotukset ovat sen osalta maltilliset.

Se, että Regent Zet ei saanut kutsua Seinäjoki Raceen, aiheutti raviyleisön keskuudessa jonkin verran keskustelua.

“Regent Zet valittiin Finlandiaan, koska suomalaishevosissa alkoi vähän tuuli käydä huipulla. Seinäjoen paras hevonen oli Next Direction, sillä ei haluttu tulla, T.Rex ei ollut parhaimmillaan, ja Workout Wonder polkaisi pahasti jalkaansa, niin hevosia ei hirveästi ollut. Tätä korttia ei Seinäjoella katsottu, ja minusta on aivan luonnollista, että Regent Zet saa nyt sauman”, Lähdekorpi arvioi.

Viimeisenä Finlandiaan valittu Victory Bonsai sai radan numero neljä.

“Toivottavasti Victory Bonsai pääsee kolmanteen sisään. Se saa rahaa sieltä. Uskon, että se menee sen 11,5 ja vähän alle.”

Lähdekorpi omistaa Victory Bonsain yhdessä Iivo Niskasen kanssa, ja hevosta valmentaa Marko Hakkarainen.

Vermon kilpailupäällikkö Timo Mahlamäki kertoi tiedotustilaisuudessa, että järjestäjät ovat tänäkin vuonna tyytyväisiä lähdön tasoon.

“Taistelu hevosista on kyllä tiukkaa, keväällä on niin paljon kaiken maailman kilpailuja”, Mahlamäki kommentoi.

Mahlamäki nosti esille myös päivän muiden ravilähtöjen kovan tason.

“Urheilullisesti kovia ovat etenkin Ruotsin divisioonat, joista näkee että suomalaisilla on hinku päästä kilpailemaan Elitloppet-viikonloppuna. Samoin ikäluokkalähdöt ovat tosi kovia.”

Finlandia-ajo juostaan tämän viikon lauantaina 5. toukokuuta. Lähdön ykköspalkinto on 110 000 euroa.

Lisää teemasta: Finlandia-ajo 2018