Kypsällä iällä kilpailemisen aloittanut Daisy Nass on häikäissyt Toto65-voittajana uuden valmentajansa Kari Savolaisen tallista.

Nurmijärveläinen Kari Savolainen muistetaan mm. derbykakkonen Viking Quizasista, Savolaisen sedät Antti ja Pentti raviurheilun historiasta laajemminkin. Viking Quizasin nelivuotismenestyksestä tulee syksyllä kuluneeksi 13 vuotta.

”Olihan Derbyn kakkonen mahtava juttu, ja ehkä Quizas myös opetti sen, ettei se taso ole mitenkään tavoittamattomissa. Ainakaan mulla ei ole minkäänlaista rimakauhua”, Kari Savolainen huomauttaa.

”Toisaalta ennen sitä oli jo sen verran perspektiiviä, että kusi ei noussut sen kanssa päähän. Ja toisaalta aika nopeasti pilvistä tultiin takaisinkin, kun Derby kuitenkin jäi sen uran viimeiseksi hyväksi startiksi.”

Vuosi on alkanut Savolaisen tallista vauhdilla nyttemmin loukkaantuneen Sonearandyetsofarin ja nousevan tähden Daisy Nassin ansiosta. Hevosyrittäjä listaa raviurheilun tilannetta ja omia päätelmiään, ongelma kun ei Savolaisen mukaan ole lajin sisäinen rahanjako vaan se, että kokonaispottia saataisiin kasvatettua.

”Uusille ihmisille on myytävä hevosta, sitä kautta voidaan saada uusia asiakkaita. Kilpailu on tietysti kovaa, mutta nimenomaan hevosen ja siihen liittyvien elämysten kautta se voi olla mahdollista.”

Lue koko kiinnostava juttu perjantain lehdestä, joka on myös Toimiva talli ja kesävarusteet -teemanumero.

Hevosurheilu vieraili Liedossa Pertti Isotalolla, jonka talliratkaisut ovat itsesuunniteltuja. Omalla työpanoksella ja kierrätysmateriaaleilla säästyi pitkä penni.

Tallin kantava idea on, että hevoset pääsevät karsinoistansa suoraan ulos omiin tarhoihinsa. Toinen merkittävä seikka on se, että ulkotarhat on katettu valon läpipäästävällä materiaalilla.

”Hevoset pääsevät koko ajan kulkemaan sisään ja ulos miten tahtovat, käyvät siis sisällä nukkumassa ja syömässä väkirehut. Ulkotarhoissa on heinähäkit, joissa aina vapaasti heinää. Elämä on tallissa kauhean rauhallista, kun ne saavat mennä oman tahtonsa mukaan, eivät kilkuta ja kolkuta ovia”, Isotalo kertoo.

Perjantain lehti kertoo vinkkejä talliyrittäjille ja -henkilökunnalle. Hevossairauksista esille nostetaan kaikissa hevosroduissa esiintyvä kesäihottuma, joka on yksi tuskallisimmista sairauksista ja voi aktualisoitua jo maaliskuussa hyönteisten heräillessä.

Eläinlääkäri, valmentaja ja kouluratsastaja Heidi Elomaa kehottaa hoitamaan harrastekilpahevosiakin uskaliaammin. Tampereen Hevosklinikalla työskentelevä Elomaa vertaa helppo A-tason ratsua lounasravihevoseen.

”Mun mielestä lounasravihevonen on sama kuin helpon A:n hevonen. Lounasravihevosta kuitenkin huolletaan lähtökohtaisesti kuin kilpahevosta, ratsua usein ei”, Elomaa huomauttaa.

”Ei saa ajatella, että mä olen vaan tällainen aluetason kisaaja. Suurempi todennäköisyyshän hevosella on kipeytyä, kun sillä menee kokemattomampi ratsastaja ja pohjat eivät ole optimaaliset.”

Elomaan mielestä ratsupuolella on opittavaa ravi-ihmisiltä. ”Ravihevosen kanssa riittää, että se köhähtää kerran tai suorittaa yhden startin huonommin, ja jo seuraavana aamuna ollaan klinikan ovella koputtamassa. Ratsupuolelle on tyypillistä, että hevonen on yskinyt puoli vuotta”, Elomaa huokaa. Lue lisää perjantain ratsastusliitteestä.

Young Power -nuorisogaalassa ilo ja ylpeys olivat monella tulevaisuuden raviurheilijalla pinnassa viime lauantaina Porissa. Hevosurheilu oli paikalla taltioimassa tapahtumat, kun yllätysvieras ilahdutti läsnäolollaan poniravinuorten palkitsemissession.

Ajankohtaisissa uutisissa kerrotaan muuan muassa Tampereen Ravirata Oy:n päättyneistä yt-neuvotteluista. Teivossa tehtiin päätös, että säästöt tehdään kilpailuosastolta, mutta hevosenomistajien tilipussiin ei kajota.

Fintoto kohtasi yllätysongelman nettipelissä viime lauantaina – mikä on todennäköisyys, että ongelma uusiutuu Vermon Toto76-jackpotin alla? Aiheesta lisää perjantain lehdessä.

Tilaa Hevosurheilu.

Tai osta näköislehti.