Perjantain Hevosurheilu-lehdessä vieraillaan Kinttulan kartanossa Orimattilan Artjärvellä, jossa kriteriumin voittanut Run For Royalty valmistautuu jo ensi kauteen. Lisäksi lehdessä on mm. ammattilaisten näkemyksiä kuolainten käytöstä, taidekauppias Jouko Ritan muistelot ensimmäisen Kymenlaakso-ajon voitosta ja kuluneen astutuskauden viralliset tilastot.

Kuukauden hevoseksi valitun Run For Royaltyn valmentaja Mathias Furuhjelm on päättänyt, ettei hän itse aja volttilähtöjä. Sille on historiansa.

”Meiltä oli kerran Vermossa voltissa kaksi varsaa. Ajoin numerolla 1 juossutta ja Pekka Korpi toista radalta 2. Minulla oli nopea varsa, joten sanoin Pekalle, että otan keulat ja annan ne sitten hieman myöhemmin hänelle. Kun lähtö lähetettiin, Pekka ja eturivistä myös lähtenyt Markku Nieminen olivat minua heti 30 metriä edellä.”

Furuhjelm kertoo olleensa aina sitä mieltä, että kaksi aloittelijaa ei ole hyvä yhdistelmä.

”Joko hevosen tai ajajan pitää olla kokenut kilpailija.”

Run For Roaylty jäi heti kriteriumvoiton jälkeen pitkälle tauolle, sillä Furuhjelmin valmennusfilosofia sanoo niin.

”Olen aina ollut sitä mieltä, että kolmevuotiailta ei pidä viedä kaikkia mehuja kovissa 3-vuotiskilpailuissa. Nyt oli mahdollisuus välttää se ja saada varsa terveenä kilpailutauolle.”

Paikasta Kymenlaakso-ajon kunniatauluun kamppailevat muut ehdokkaat, kuten lehdessä esitelty, hienon karsintajuoksun tehnyt North Lexus.

Missä hän on nyt -sarjassa pistäydytään yhden Suomen menestyneimmän taidekauppiaan luona. Jouko Rita ehti tulla tunnetuksi ravipiireissä myös Heikki Korven eräänlaisena managerina. Sitä ennen Ritan hevonen voitti historian ensimmäisen Kymenlaakso-ajon vuonna 1979.

Jouko Rita ja ravivalmentaja Martti Keskinen olivat juuri ennen suurkilpailua vierailemassa yhteisillä tuttavillaan Ruovedellä. Siellä miehille sanottiin, että ei ole teidän hevosella, ori Roopella (R.A.C.) mitään jakoa tulevassa suurkilpailussa.

Silloin Rita totesi Keskiselle päättäväisesti:

”Martti, paina mieleesi, että kun Roope voittaa, me lähdemme yhdessä voittorahoilla Espanjaan. Kun ylität maaliviivan ensimmäisenä, minä olen varaamassa meille lentolippuja.”

Roope voitti, ja Ritan lupaus piti.

Lue koko tarina käänteineen sekä paljon muuta Hevosurheilusta 3.11.