Torstai-iltana Suomen raveissa astuu voimaan kenkäpakko, joka kestää maaliskuun puoliväliin saakka. 

Sääntö on tehty suojelemaan hevosten kavionpohjia. Kenkäpakko otettiin käyttöön enimmäistä kertaa vuonna 2016. Nyt siitä on tullut pysyvä käytäntö.

”Tämä on tehty Suomen sääolojen takia, kun ei voida taata, että rata on varmasti siinä kunnossa, että kengittä ajaminen olisi kavioille haitatonta”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari sanoo. ”Se on paljon myös kavion laadusta kiinni, joten mielestäni on hyvä ja tasapuolinen, että se on kaikille tiettyyn vuodenaikaan sama homma. Radanpinnan laatu saattaa myös vaihdella niin paljon, että arvioiminen kenkien käytöstä on hyvin hankalaa.”

Junkkarin mukaan kenkäpakon ajankohtaan ei ole suunnitteilla muutoksia, vaikka tällä hetkellä etenkään Etelä-Suomessa ei kovin talvinen keli ole.

”Emme ole siitä keskustelleet. Tarkoituksenmukaista on, että sääntö on sama koko Suomessa, ja olisi hyvin vaikea tehdä mitään paikkakuntakohtaisia muutoksia. On ajateltu, että pakko astuu voimaan silloin, kun todennäköisesti on pakkasta.”

Ammattivalmentaja Seppo Suuronen ymmärtää kenkäpakon, mutta sallisi valmentajien itse määritellä kenkien tarpeen.

”Monet ovat sitä vastaan, mutta kai se aiheellinen on, ei kai kenkäpakkoa muuten olisi otettu käytännöksi”, Suuronen miettii. ”Nyt, kun on lauhat kelit ja radat hyvässä kunnossa, niin voisi harkita, jos ajankohtaa venyttäisi. Talvikeleillä se kuitenkin on aiheellinen.”

”Suomessa on valmentajat niin valveutuneita ammattilaisia, että he osaisivat tehdä oikean ratkaisun ilman pakkoakin. Hieman sitä voisi soveltaa.”