Karkeapintaiset kaviourat kuluttavat hevosten kavioita ilman kenkiä kilpailtaessa. Ensi talveksi puuhattu kenkäpakko on ensisijaisesti reaktio hevosten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Hevosurheilu uutisoi viime viikolla Suomessa eteenpäin vierähtäneestä säännöstä kieltää kengittä ajaminen joulukuun alusta helmikuun loppuun asti.

Ravivalmentajat ry on ilmoittanut olevansa kenkäjakson kannalla, koska järjestelmä selkiyttää heidän mukaansa kilpailijoiden ja totopelaajienkin tilanteen.

Hippos on rakentamassa valvontajärjestelmää, jossa toimihenkilöt tarkastaisivat kengittä kilpailleiden kavioita startin jälkeen.

Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Katja Hautala ehdottaakin, että rataeläinlääkärillä tulisi olla jatkossa mahdollisuus kieltää kengittä ajo myös yksittäisinä ravipäivinä, jolloin radan pinta on karkea.

”Käytännössä ratkaisu tapahtuisi yhdessä radan väen, lähinnä ratamestarin kanssa”, Hautala sanoo. Ravipäivän aikana kilpailuajan alettua kengättömyyskiellon määrääminen tulisi kuitenkin liian myöhään ja päätös pitäisi tehdä aiemmin.

Hautala tutki viime vuoden lopulla kavioihin tulleita muutoksia Varennen hovikengittäjänä tunnetuksi tulleen seppä Esa Myllymäen kanssa. Myllymäki on itsekin toiminut valmentajana ja kertoo tehneensä kiinnostavia havaintoja selvityksen aikana.

Lue juttu kokonaisuudessaan keskiviikon Hevosurheilusta.

Kolarilaiset raviurheilijat Anna ja Mikael Niva ovat tottuneet pitkiin etäisyyksiin, oli kyse sitten matkasta kauppaan, hiitille tai raveihin. Sunnuntaina Mikael Niva ajaa kauden ensimmäiset kilpailunsa Suomessa, kun Rovaniemellä on puikoissa viisi ajokkia. Tänä vuonna Nivan kilpailut ovat keskittyneet Harstadiin Norjan rannikolle ja Bodeniin Pohjois-Ruotsiin. Nivat ehdottava nyt, että Suomen pääradan tulisi sijaita pääkaupunkiseudun sijaan keskemmällä Suomea Jyväskylässä.

Vielä on virtaa -sarjassa tavataan vauhdikas kolmekymppinen Poika-Vinkaus, joka nauttii vanhoilla päivillään pullasta ja leivonnaisista.

Ajankohtaisuutiset avaavat, mitä tarkoittaa uusi Breeders day ja mikä on Veli-Pekka Toivasen uusi osoite. Vihjepaketit keskiviikon Vermon Toto65:stä lauantain Lappeen Toto76-jackpot-raveihin palvelevat lukijoita täsmätipsein.

Tilaa Hevosurheilu.

Tai osta näköislehti.