Jorma Kontio on ajanut urallaan Finlandia-ajon voittoon kolme kertaa. Tänä vuonna hänet nähdään Stefan Melanderin valmentaman Volsteadin ohjaksissa. 

Ensimmäisen Finlandia-voiton Kontiolle toi Keystone Patton vuonna 1985. Toinen voitto tuli heti seuraavana vuonna, Davidia Hanoverilla. Viimeisimmän Finlandia-ajon ykköspalkinnon Kontio ohjasti vuonna 2007, jolloin voittajakehään talutettiin seppelöitäväksi Opal Viking.

Viisivuotiaan Volsteadin Kontio kertoo tehneen varmaa työtä koko ikänsä.

“Se on ollut kaikissa ikäluokissa hyvä hevonen, nyt aletaan sitten nähdä sen todellinen taso, kun avoimet lähdöt tulevat vastaan”, Kontio sanoo.

Hevonen voitti neljävuotiaana Kungapokalenin ja oli Halmstadin Sprintterimestaruuden toinen. Sprintterimestaruudessa Volsteadia parempaan pystyi ainoastaan Nuncio.

Volstead on startannut urallaan 28 kertaa, joista se on voittanut 11 ja ollut kuudesti toinen.

Finlandian lähtörata kahdeksan synkistää hieman Kontion mieltä.

“Se on se kaikista huonoin, mikä voi olla. Paikka laskee mahdollisuuksia. Tällaisessa mailin lähdössä kun on paljon muitakin nopeita lähtijöitä, niin pitää siinä vähän tuuria käydä. Katsotaan, mihin siitä lähdössä pääsee ja minkälaisen juoksun siitä saa. Arvioisin sitä jonnekin kolmannen–kuudennen sijan paikkeille”, Kontio arvioi.

Vermon kilpailupäällikkö Timo Mahlamäki kertoi Hevosurheilulle aiemmin, että Volsteadin osallistumisesta keskusteltiin valmentaja Melanderin kanssa pitkään.

”Emme niinkään keskustelleen hevosen osallistumisesta vaan siitä, tuleeko hevonen, kun sen vakiohjastaja Örjan Kihlström ei ole käytettävissä. Lopulta Melander päätyi Jomppeen”, Mahlamäki totesi.

Vermossa sunnuntaina ajettavan suurkilpailun historia ulottuu vuoteen 1980. Kaikki Finladia-voittajat löydät täältä. Vuoden 2016 Finlandia-ajon lähtölistan löydät täältä.

Volstead

Stefan Melander osti Volsteadin (6) yksivuotiaana Lexingtonin huutokaupasta.

Volstead

  • Viisivuotias ori.
  • Kasvattaja Arden Homestead Stable ja Skoglund A J.
  • Omistaja Stall Z.T.
  • Valmentaja Stefan Melander.
  • Ennätys 09,8a, voittosumma 273 262 euroa.

Lisää teemasta: Finlandia-ajo