Erittäin kovatasoisen kuninkuuskisan avausmatka on takana ja Jokivarren Kunkku lähtee toiseen kilpailupäivään 0,1 sekunnin johtoasemasta.

Ensimmäistä ravikuninkuuttaan jahtaava Jorma Kontio ei peitellyt tyytyväisyyttään hevoseen.

”Hevonen oli todella hyvä”, Kontio luonnehti.

Jokivarren Kunkku juoksi keulapaikalta voittotuloksen 23,2a/2100 metriä. Rinnalla matkannut Suivikas laittoi kuitenkin voittajan lujille ja ero kokonaiskisassa ykkösen ja kakkosen kesken on lähes niukin mahdollinen.

”Kun toinen jäi rinnalta pois, se jäi heti odottelemaan”, Kontio sanoi ajokistaan. ”Täytyy pitää toinen menossa mukana, niin se vastaa sille heti. Muuten sillä oli kaikki voimat tallella.”

Suivikas oli todella hyvä. Se on vaarallinen vastustaja. Jokivarren Kunkulle ei kestä tulla mitään epäonnea.”

Jokivarren Kunkun kanssa tiukan taiston käynyt Suivikas vaikuttaa erittäin vahvalta menestyjäehdokkaalta sunnuntaille, jolloin ajetaan 1609 metrin ja 3100 metrin ratkaisumatkat.

Terho Rautiainen huokuu itsevarmuutta Suivikkaansa kanssa, kun hevosen kurkunpäätulehdus on voitettu kanta. Kuva: Jarno Unkuri

Terho Rautiainen huokuu itsevarmuutta Suivikkaansa kanssa, kun hevosen kurkunpäätulehdus on voitettu kanta. Kuva: Jarno Unkuri

”Reipasta vauhtia tultiin viimeinen puolikas”, Terho Rautiainen summasi. ”Nyt kun tämä on terve hevonen, niin kyllä se aika kova menijä on. Ihan hyvillä mielin lähdetään huomiseen.”

Perjantai-iltana Ravikaraoken SM-kisaankin osallistunut Jokivarren Kunkun osaomistaja Alpo Posti oli tallialueella onnensa kukkuloilla.

”Että voi pojalla pulssi korkealla”, Posti kuvaili tuntemuksiaan. ”Kun on kasvattanut 40 hevosta ja elänyt hevosten kanssa pienviljelijäperheen poikana, niin tällä on iso merkitys. Olen lähtenyt niin pohjalta, ja nyt kun olen päässyt tänne, arvaa mikä fiilinki on? En meinaa pysyä puserossani. Tämmöistä tämä elämä on. Olen jo sen ikäinen, että nyt se on fiilisteltävä.”

Camri sijoittui kolmanneksi. Neljäs oli hallitseva kuningas Köppinen, jonka valmentaja Jyrki Korhonen vaikutti sijoitukseen melko tyytyväiseltä. Köppinen on Jokivarren Kunkkua 0,9 sekuntia jäljessä.

”Mukana ollaan kisassa”, Korhonen luonnehti. ”Hirveitä eroja ei tullut, korvat oli kiinni. Hyvillä mielin ollaan.”

Tapio Perttunen lähti Tapsan Tahdilla varman päälle.

”Olin oikeastaan aika tyytyväinen, kun olin viides”, Tapsa sanoi. ”Takasuoralla se painoi aika paljon päällekin. Loppu tultiin 18,5. Tapsan Tahdille tuommoinen on oikeastaan aika huono. Ensimmäinen tuhat pitäisi olla kovempi kuin toinen, niin se olisi sille hevoselle parempi. Kun loppu ajettiin varmaan viittätoista, niin siinä se jäi ymmärrettävästi.”

Hannu Hietanen katsoi ensikertalaisen Tuli-Ritarin olleen kelpo kahdeksas.

”Hyvin päästiin matkaan ja neljänteen sisälle”, Hietanen summasi. ”Välillä sillä olisi ollut vähän painettakin, mutta viimeiset sadat metrit oli niin kovia, että se ei pysynyt enää mukana. Paikkansa se suurin piirtein piti.”

Vieskerin Valon yhdeksännessä sijassa jäi sunnuntaille parannettavaa.

”Kun kolmatta rataa kierrettiin takasuora ja viimeinen kurvi ja kärki lopetti 18,5, niin ei sieltä ole mitään mahdollisuuksia”, Pertti Niveri sanoi. ”Näitä hevosia ei voita muuten kuin että ne ajavat ekan tuhannen 21 ja toinen tullaan 23, niin silloin meillä on aina mahdollisuuksia.”

I.P. Lento hylättiin alun kolmesta laukasta. Antti Parviainen totesi, että normaalisti hevonen ei ole laukannut.

”Hevonen oli ylilatautunut”, Parviainen sanoi ja pohti mikä vaikutus oli sillä, että I.P. Lento ja Rapin Aatos olivat valjastushallissa sijoitettuna aluksi vierekkäin. ”Rapin Aatos haastoi Lentoa karsinan alta. Ensin Lento ei asiaan reagoinut, mutta kun tilanne jatkui, Lento alkoi takoa takastaan seinään oikein rajusti. Sitten paikkoja muuteltiin.”

”Latausta oli ehkä vaan liikaa. Kuninkuusravit menivät nyt meidän kannalta näin, mutta tänä vuonna on vielä hyviä kisoja jäljellä.”

Kuninkuusravien kokonaiskisan tulokset täältä.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit