Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomenhevosista joutui lopettamaan kilpauransa ennen aikojaan. Köppisen kilpailuoikeus päättyy 15-vuotiaana tämän vuoden loppuun, ja sen jäähyväisstartti oli suunniteltu Vermoon tapaninpäiväksi. Kaksinkertainen ravikuningas kuitenkin loukkaantui harjoitusraveissa eikä se ehdi enää starttaamaan.

”Harjoitusraveissa en huomannut mitään, mutta illalla otin hevosen sisään, ja huomasin jalan turvonneen”, valmentaja Jyrki Korhonen kertaa. ”Ultrauksessa huomattiin sillä olevan hankositeessä noin 30-prosenttinen vamma. Se ei kuitenkaan johdu rasituksesta tai haurastumisesta, eikä se näy jalan liikkeessä käytännössä mitenkään. Sillä pystyy nyt ratsastelemaan, ja pitääkin, että se ei kerää tarhassa liikaa energiaa ja ala hillumaan, jolloin se saattaisi teloa itseään pahemmin.”

Kilpailut on siis Köppisen osalta kilpailtu, mutta edessä on uusi ura.

”Meillä on tallista 50 metriä matkaa pukille, joten siitostoimintaan keskitytään jatkossa. Kyllä sillä vielä ratsastetaan. Varmaan tulen kärrytkin laittamaan sille perään joskus ja vähän hölkkäilen sillä. Emäntä puhui jossain vaiheessa, että sillä saattaisi jonkinlainen ratsu-urakin olla vielä edessä.”

Vaikka oria ei enää starttiviivalla nähdä, tulee ”Vermon Sheriffi” hyvästelemään tapaninpäivänä kotiradalleen lukuisat faninsa. Poikkeuksellisen suosion kerännyt hevonen on saanut vuosien varrella monen ravi-ihmisen sympatiat puolelleen.

”Se on lämmittänyt kovasti mieltä”, Korhonen sanoo. ”Ihmiset ovat tulleet juttelemaan ja ottamaan Köpän kanssa selfieitä. Se on tuonut iloa monen elämään. Olen kuullut etenkin monen vanhemman ihmisen seuranneen kovasti Köppisen edesottamuksia. Tietysti se on hienoa, että hevonen on pystynyt silläkin tavalla vaikuttamaan.”

Syitä Köppisen suosioon löytyy monia. Väsymättömänä menijänä tunnettu hevonen on paljon esillä myös sosiaalisessa mediassa, joka on varmasti omalta osaltaan auttanut fanikunnan kasvua.

”Lisäksi se on ollut niin pitkään huipulla, vuodesta toiseen se on jaksanut paahtaa. Se on hyvin seurallinen ja iloinen hevonen. Meillä on käynyt faneja kotonakin Köpää tervehtimässä, eikä sitä ole tarvinnut paikalle hakea, vaan se tulee itse. Tietysti se on oppinut, että vieraat tuovat sille yleensä jotain herkkuja”, Korhonen nauraa. ”Koskaan ei ole tarvinnut ihmisten varoa sen kanssa. Se on niin luotettava kaveri monella tapaa, eikä koskaan ole tarvinnut jännittää miten se suhtautuu ihmisiin. Vieraatkin ovat voineet rauhassa rapsutella ja seurustella sen kanssa.”

Köppisen fanit. Kuva: Anna Karhila.

Köppisen kannattajia Porin kuninkuusraveissa vuonna 2014. Kuva: Anna Karhila.

Kilparadoilla Köppinen oli vähintään yhtä luotettava kuin koti-oloissa. Urallaan 273 kertaa startannut ja 48 kertaa voittanut voimanpesä keräsi yli 700 000 euron voittosumman, jolla se on kaikkien aikojen kolmanneksi eniten tienannut suomenhevonen, edellä ovat vain legendaariset Viesker ja Saran Salama.

”Varmaan suosioon on osaltaan vaikuttanut myös jonkinlainen työmiehen leima, joka lämmittää kansaa”, Korhonen miettii. ”Se on koko ikänsä joutunut raskaimman kautta tekemään työtä, kun sen lähtönopeus on mitä on. Voisi kuvitella, että kun se ei tarvitse sitä piiloreissua, jonka päätteeksi se voi yllättää, vaan se pystyy tekemään oman juoksun, niin se on vedonnut ihmisiin. Paremmalla lähtönopeudella varustettuna Köpän jälki olisi voinut olla vielä rajumpaa, sehän ei ole kuin kerran hävinnyt urallaan keulapaikalta.”

Lukuisista voitoista parhaiten Korhosen mieleen ovat jääneet luonnollisesti vuosien 2014 ja 2017 ravikuninkuuden tuoneet kuninkuuskilvan päätösmatkat. Etenkin jälkimmäinen, kotiradalla voitettu kuninkuus, oli Korhoselle kova juttu.

”Silloin Vermon kuninkuusraveista puhuttiin kaikkien aikojen kunkkareina”, Korhonen muistelee. ”Vastassa olivat Costello, Välähdys ja Jokivarren Kunkku. Porissa ei aivan samanlaista hypeä ollut, vaan siellä oli ehkä tasaisempi porukka. Vermossa kaikilla osamatkoilla oli eri voittajat, kuten Rovaniemelläkin tänä vuonna. Molemmissa kuninkuuksissa päätösmatkan esitys oli aivan huima, mutta Vermossa se taso oli niin kova, että kaikkinensa se lämmittää voitoista eniten.”

Ensi vuonna Lahden kuninkuusraveissa päätösmatkalle saadaan uusi voittaja, kun syntymästään asti Korhosten perheessä asunut Köppinen on siirtynyt sivuun estradilta.

”On tämä ollut huikea matka. Se on niin pitkä rupeama ihmisiässäkin tämä 12 vuotta, mitä sen kanssa on saanut kiertää kilpailuissa, ja kaikkiaan syntymästä asti 15 vuotta. Köppinen on antanut meille hurjasti monellakin tapaa. Vielä ei ole niin kauheasti kerennyt miettimään ja muistelemaan, kun vasta eilen tämä tilanne ratkesi. Kaikkineen tämä on ollut pitkä ja antoisa reissu. Ihan ei päätyyn asti päästy. Harmi, että ura päättyy tällä tavalla, mutta olen kiitollinen, että vamma ei johdu kropan periksiantamisesta, vaan tapaturmasta.”

Korhonen haluaa perheensä ja Köppisen puolesta kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana kannustamassa ja tukemassa heitä matkan aikana. Erityiskiitokset hän lähettää vielä Köpän luottokuskille Ari Moilaselle.

”Olen ollut huomaavinani, että hevonen on merkinnyt Akulle paljon. Hän on ollut meille tärkeä ja toivottavasti Köpä puolestaan hänelle. Tietysti olisi heille suonut, että viimeinen esiintyminen olisi ollut toisenlainen. He ovat olleet niin mainio valjakko, että ikävä sitä tulee.”

”Kiitos kaikille menneistä vuosista ja huomiosta, jota Köpä on saanut. Toivottavasti hevonen on antanut muillekin kuin meille paljon. Kiitos myös kilpakumppaneille ja heidän taustajoukoilleen. Olemme saaneet siltäkin puolelta paljon uusia ystäviä. Olemme monella tapaa kiitollisia tästä menneestä ajasta ja toivotamme kaikille mukavaa loppuvuotta. Köpä varmasti tulee esiintymään vielä Facebookin puolella. Toivottavasti tapaninpäiväksi sattuu nätti talvipäivä ja kaikki ovat tervetulleita moikkaamaan Köpää, tehdään siitä mukava päivä.”

Köppinen

15-vuotias suomenhevosori

Suku: Liising – Veto-Voltti, Voltti

Omistaja ja kasvattaja Jyrki & Kati-Maija Korhonen

Valmentaja Jyrki Korhonen

Yhteensä 273 starttia totosijoin 48-39-31

Ennätykset 20,4aly, 22,3ke

Voittosumma 702 653 euroa