Välähdyksen kanssa menestymään tottunut Ville Korjus ei peittele nykytilanteen aiheuttamaa huolta.

Koronavirus on iskenyt kovaa myös raviurheiluun. Kilpailut ovat toistaiseksi keskeytetty eikä niiden jatkumisesta ole vielä tietoa. Tämä painaa myös kotkalaisvalmentajan mieltä, vaikka hän tietää toimien tarpeellisuuden viruksen leviämisen estämiseksi.

”Mikäli olen oikein lukenut rivien välistä, kun olen uutisia seurannut, ei tämä tilanne ole vielä huhtikuussa ohi”, Korjus arvelee. ”Toistaiseksi tämä ei ole juuri minun suunnitelmia muuttanut, paitsi nytkin olen metsähommissa. Pahimmassa tapauksessa tämä tilannehan kestää koko kesän. Se huolettaa, että meneekö koko ravikausi kesän osalta ohi. Ei ainakaan hyvältä näytä, vaikka en haluaisi niin ajatella. Laitoin Facebook-seinälleni Irwinin kappaleen Kusessa ollaan koko sakki.”

Vaikka valmentajan harmistus on suuri, kun kilpailut eivät pyöri, hän on ehdottomasti sillä kannalla, että ravien keskeyttäminen oli ainoa vaihtoehto.

”Ei ravit voi olla irti muusta yhteiskunnasta”, Korjus painottaa. ”Jos muualla yhteiskunnassa tehdään kieltoja ja eristetään alueita, en näe, miten voisi perustella, että raveja ajettaisiin. Samassa veneessä tässä ollaan. Koko porukka kärsii.”

Raviratojen lisäksi Välähdys on ollut monen suosikki myös tammalle sulhoa valittaessa. Ori on ollut suosittu siitoskäytössä, mutta ravien jatkumisen lisäksi Korjusta huolettaa tammanomistajien innokkuus astuttaa hevosiaan.

”Nyt kun kilpailuja ei ole, voihan se olla, että osa miettii laittavansa tamman kantavaksi, mutta osa voi miettiä, että antaa olla kokonaan. Kumpaa sitten tulee, saa nähdä. Voihan se olla, että ihmiset astuttavat tammoja enemmän kuin ikinä, mutta itsellä heräsi ajatus tästä toisestakin vaihtoehdosta, eikä pelkästään Välähdyksen kohdalla vaan ihan yleisesti.”

Siitospuuhiin liittyen Korjuksen päätä vaivaa myös toisenlainen pulma. Vuodenvaihteessa Välähdykselle Yhdysvalloista tilattu astutuspukki ei ole vielä saapunut. Korjus on varautunut siihen, että näihin aikoihin saapuvaksi luvattu pukki ei saavukaan. Toimelias mies on kuitenkin kehitellyt jo varasuunnitelmia.

”Aina on luvattu, että se on tulossa, mutta tällä hetkellä en osaa sanoa, missä se on, vaikka olen sen jo maksanutkin”, Korjus tuskailee. ”Onhan tämä korona tietysti niin hemmetin iso asia, ettei ole ihme, jos se on jossain sellaisessa paikassa missä sen ei pitäisi olla. On meillä varasuunnitelmia, tehdään vaikka itse, jos ei muuta.”

Korjus uskoo synkän tilanteen vaikuttavan myös hevosihmisten motivaatioon, joka on muutenkin monella koetuksella erilaisten uhkakuvien oltua ilmassa jo pidemmän aikaa.

”Itsekin kun täällä ruohonjuuritasolla työskentelee, on tämä aika rankkaa puuhaa”, Korjus myöntää. ”Kun tulee vielä monenlaista takapakkia, on monella usko varmasti koetuksella.”

Välähdys sen sijaan on autuaan tietämätön sitä ympäröivän maailman kriisistä. Ori on valmentajan mukaan paljon paremmalla mallilla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Myös harjoituspaikkojen kunto vetää Korjuksen suupielet hymyyn haastavan talven jälkeen.

”Välähdys on tosi hyvässä kunnossa”, valmentaja kehuu. ”Yleensä meillä on kevät ollut niin routaista aikaa, että vähän pelottaa, kuinka kovaa uskaltaa ajaa. Nyt on kuitenkin ihan kesäkelit jo tässä vaiheessa vuotta. Paikat ovat tosi hyvässä kunnossa. Hevonenkin tuntuu niin hyvältä, että siinä mielessä asiat ovat hyvin.”