Perjantain Hevosurheilussa yhdistyy kaksi teemaa. Nelivuotiaiden suomenhevosten esiinmarssi ja kärrynumero, jossa kysytään huomioivatko raviurheilijat kärryjä ostaessaan hevosten lisäksi riittävästi myös omat ajo-ominaisuuksiin liittyvät mukavuustekijänsä.

Hevosurheilu ennakoi Jokimaalla torstaina 14.4. järjestettävää kärrypäivää. Kärryt eivät ole työvaruste ainoastaan hevoselle, ne ovat sitä myös ohjastajalle ja valmentajalle. Fysioterapeutti Annakaisa Ventomäki tuntee ihmisten ja hevosten tuki- ja liikuntaelinongelmat. Ventomäki korostaa, että jo kärryjä hankkiessa kannattaa ajatella myös itseään.

”Kilpakärryissähän ei kuskin asennolle ole kauheasti vaihtoehtoja, niissä ollaan jalat pitkänä suorana eteenpäin, ja selkä pyöreänä. Siinä asennossa välilevyyn kohdistuu kova paine, ja siihen tulee vielä tärinä yhdistettynä. Ne ovat paha asia alaselkää ajatellen”, Ventomäki sanoo. Lue perjantainumerosta, millaisessa asennossa fysioterapeutti suosittelee hevosia treenattavan.

Suomenhevosikäluokan 2012 hallitsija on toistaiseksi ikäluokkansa Suomen ennätyksen 29,4a/2100 metriä kolmevuotiaana kiitänyt Ellin Sisu.

”Kolmivuotiaana sitä vastusta ei tälle oikein löytynyt, mutta eiköhän sitä nyt sieltä jo löydy”, hevosen valmentaja Pauli Raivio hymähtää. ”Kun hevoset ovat nuoria, niin kyllä sieltä niitä kavereita tahtoo putkahdella.”

Nelivuotisteema kertoo, millaisia nimiä ammattivalmentajien silmien alla tällä hetkellä treenaa. Vähintään koelähdön läpäisseitä nelivuotiaita suomenhevosia on kaikki valmentajat huomioiden 150.

Lehti kysyy, onko metsätöissä tänä päivänä käyttöä hevosille. Tilansa työt hevosilla tekevä Ilmari Majuri sanoo, ettei pärjäisi ilman hevosta. Luonnonläheistä ja koneita kavahtavaa lähestymistapaa suosiva Majuri kertoo, miten hän rapsuttaa hevostaan  haravalla. Katso video Majurista.

Suomalaisessa ratsuhevosjalostuksessa laatu on viime vuosikymmenet noussut kohisten. Ihmiset eivät kuitenkaan vieläkään täysin ymmärrä FWB-hevosen arvoa, sanovat ratsastusliitteessä Markus Lindblom ja Anneli Hakatie.

SRL:n pääsihteeri Fred Sundwall seuraa megatrendejä ja visioi ratsastuksen tulevaisuutta. Viime aikoina Sundwall on kuunnellut niin kutsuttuja heikkoja tai hiljaisia signaaleja erityisen herkällä korvalla. Ratsastusliite kertoo aiheesta lisää.

Ajankohtaisuutisissa mukana maailman ennätyksen 11,1 1640 metrin voltista juosseen Shadow Woodlandin Reijo Liljendahlin ajatukset valmennettavansa tilanteesta ja hevosenlantakeskustelun tilannepäivitys. Raviohjastaja fasinoitui ajokkinsa nousukunnosta – lue tipsit Kuopion Toto76-kierrokselle. Tsekkaa samalla, mihin hevosnähtävyyteen satunnainen matkailija kiinnittää huomionsa Kivijärvellä.

Tilaa Hevosurheilu.

Tai osta näköislehti.