Tavallisesti Ville Herttua viimeistelee Costellon juuri ennen starttipäivää. Joulupäivä on poikkeus sääntöön. Vaikka ravikuningas juokseekin huomenna kilpaa Vermossa, se saa olla tänään aivan jouten.

”Jouluaattona hevosella voi ajaa, mutta joulupäivä on ehdoton ei. Aaton puolivälistä alkaa joulurauha sekä meillä ihmisillä että hevosilla. Optimaalinen ajopäivä olisi tietysti nyt, kun tapaninpäivänä on startti, mutta olkoon uskonnollisuutta tai taikauskoa tai mitä vaan, en viimeistele”, Herttua sanoo jämäkästi.

Siihen on vakuudeksi opettavainen taustatarinakin.

”Minulla on paljon hyviä muistoja Kiikasta ja Mäkelän Tuomosta. Tuomollakin oli se periaate, ettei ikinä aja hevosta joulupäivänä, vaan silloin rauhoitutaan. Hänellä oli 50-luvulla sellainen kova hevonen kuin Veto (Kasu-Mahtava, Uljas-Mahti), joka pärjäsi lämpöisillekin. Yhtenä jouluna oli niin kaunis talvipäivä, että hän lähti Vedolla ajamaan pientä lenkkiä”, Herttua aloittaa.

”Tuomo kertoi, että yhdessä kohdassa hevosella pikkaisen niiasi etupää. Ikinä se ei tullut enää ennalleen. Eihän silloin ollut sellaisia ultria eikä tuulapursiaisia kuin nykyään, että syy olisi löytynyt, mutta koskaan ei hevonen ollut enää semmoinen kuin aikaisemmin. Tuomo ei enää sen jälkeen joulupäivänä ajanut.”

”Kun Costello oli edellisen kerran tapaninpäivänä startissa jokunen vuosi sitten, Ristoa (Tupamäki) nauratti, kun sanoin, että minähän en joulupäivänä aja. Onko nykyaikana millään mitään väliä, mutta minusta ainakin on ihan fiksua, jos osaa pitää tuollaisen lepopäivän. Joillakin jokainen päivä on samanlainen ja ihan ylpeydenaihe, että meillä tehdään aina töitä. Joku traktori pitää olla käynnissä, oli joulu tai juhannus”, valmentaja pohtii.

Aatonaattona Costello sai vetää noin kahdeksan kilometrin mittaisen lenkin.

”Ei kovin kovaa menty, lumen alla on vielä aika kova pinta. Onneksi tuli sen verran lunta, muuten olisi ollut Jokimaa-päivä. Säästettiin muutama tunti aikaa.”

Herttuoiden Heinämaan-tallissa on parhaillaan käynnissä remontti, jonka myötä tallirakennukseen valmistuu lämmintä lisätilaa. Siipeen rakentuvat muun muassa toimisto- ja pesutilat.

”Kuninkaalla ei aiemmin ole ollut pesupaikkaa”, Herttuaa naurattaa.

Valut on tehty ja tallissa näyttää pintatöitä vaille valmiilta.

”Noin kuukauden sisällä pitäisi olla kaiken kunnossa.”

Ville Herttua hyppää Costellon rattaille Vermossa vakio-ohjastaja Risto Tupamäen ollessa edelleen toipilaana joulukuun alussa sattuneen kolarin jäljiltä. Köppinen kiittää -lähdössä vastaan asettuvat muun muassa eläköityvät Hullumies ja Topper.

Tänään valmentajalla on omalle pienelle latautumisvapaalleen selvät sävelet:

”Luen varmasti Timo Nurmoksen kirjaa.”