Evartti ja Hetviina pysyvät tiukasti kärjessä myös vuoden 2020 toisessa ja viimeisessä kuninkuusravirankingissa.

”Rankingin laatiminen käy aina vain hankalammaksi, kun monen hevosen kohdalla ollut joko ailahtelevuutta tai vielä kunnon hakua. Vaikeaksi kilpailuohjelman on luonut se, että avoimia lähtöjä on ollut niukasti ja keskinäiset kilpailut ovat harvassa. Vermolle kuitenkin iso kiitos, kun jakoi A.V Marttilan tammasarjan”, rankingraatilainen Bella Varjonen kertoo.

Varjonen ja raadin Paavo Eloniemi toteavat, että keskiviikkona 15.7. Vermossa juostava tammojen 3 100 metrin kilpailu sekä St Michel -viikonlopun Suurmestaruus ja Tammatähti ovat vielä tärkeitä näytön paikkoja monille. Raatilaiset arvioivat, että viimehetken muutokset hevosvalinnoissa ovat todennäköisiä.

”Suurmestaruus tulee vielä antamaan tarkempia viitteitä siitä, mikä on kärkihevosten kunto parisen viikkoa ennen H-hetkeä. Samalla Mikkelissä saataneen tarkempi kuva myös Tähen Toivomuksen sekä Välähdyksen tilanteesta kuninkuuskisaa ajatellen”, Eloniemi toteaa. ”Oriiden puolella Joriini ilmoittautui seppeletaistoon voitokkaalla Kaustisen 3100 metrin juoksullaan, sillä Hannu Hietasen valmennettava kulkee hyvin kaikki matkat. Samaisessa Kaustisen lähdössä Vixen oli hyvä kakkonen ja pystyy olemaan kokonaiskilpailun lopputuloksissa korkealla.”

”Tammojen puolella erityisen mielenkiintoinen tilanne on Tutun Impin kohdalla. Tamma kulki Seinäjoella todella lujaa laukan jälkeen, mutta tuli harmittavasti hylätyksi juoksun jälkeen. Kun Tutun Impin edellinenkin juoksu oli päättynyt hylkäykseen pitkästä laukasta, ei väkivahvalla tammalla ole nyt varaa Vermossa epäonnistua.”

Rankingin kärki näyttää kuitenkin toistaiseksi samalta kuin edelliselläkin kerralla. Oriiden ykkössijaa pitää hallussaan Suur-Hollola-voittaja Evartti, Välkyn Tuisku ja Caijus taas kakkos- ja kolmostiloja. Hallitseva kuningas Tähen Toivomus on listalla seitsemäntenä.

Tammojen listan kärjessä tämän vuoden Nordic Queen -voittaja Hetviina, ja toisena totosijoja napsinut Lakan Leija. Kolmannella sijalla olleen Virin Camillan ohi on sen sijaan noussut Lahdessa Suur-Hollola-viikonloppuna tammojen maililla vakuuttavasti esiintynyt Ryti-Tyttö. Hallitseva kuningatar Vieskerin Virva on näyttöjen puutteessa saanut raadilta vain kahdeksan pistettä eikä siten ole mukana listauksessa.

Kuninkuusraviranking julkaistiin tänä vuonna kahdesti. Rankingissa raatilaiset pisteyttävät mielestään 12 parasta tammaa ja oritta siten, että listan ensimmäinen saa 12 pistettä ja viimeinen yhden pisteen. Sijoitus rankingissa määräytyy hevosen saamien yhteispisteiden mukaan. Kuninkuusravirankingin asiantuntijaraadin muodostavat vuonna 2020 Bella Varjonen, Matti Rasku, Juha Puhtimäki, Paavo Eloniemi ja Elina Hirvonen. Kuninkuusraviranking on puhtaasti spekulatiivinen eikä sido valintoja tekevää päätoimikuntaa.

Kuningas- ja kuningatarkilpailu juostaan Seinäjoella 31.7.-2.8.2020. Hevosten ilmoittaminen pääkilpailuun päättyy maanantaina 20.7. ja päätoimikunta valitsee osallistujat keskiviikkona 22.7.2020. Lähtörata-arvonta suoritetaan Toto-tv:ssä 25.7.2020.

Kuninkuusraviranking 14.7.2020

Tammat:

 1. Hetviina 60p
 2. Lakan Leija 46p
 3. Ryti-Tyttö 39p
 4. Virin Camilla 37p
 5. Piskon Pouta 35p
 6. Varjonova 30p
 7. Liisan Tulilintu 29p
 8. Sävel-Taika 28p
 9. Elias Juonetar 14p
 10. Tutun Impi 13p
 11. Aurotar 12p
 12. Akaasia 11p
 13. Taksvenla 11p

Muut pisteitä saaneet:

Vieskerin Virva 8p
B. Riitu 7p
I.P. Riimi 6p
Naputus 3p
Siirin Hilla 1p

Oriit:

 1. Evartti 60p
 2. Välkyn Tuisku 51p
 3. Caijus 47p
 4. Joriini 43p
 5. Lissun Eerikki 40p
 6. Vixen 31p
 7. Tähen Toivomus 29p
 8. Vixus 24p
 9. Sheikki 16p
 10. Rokin Maxi 12p
 11. Välähdys 10p
 12. A.T. Veeti 9p

Muut pisteitä saaneet:

Kujanpään Jyräys 7p
Vappuäijä 5p
Vixeli 3p
Jokivarren Kunkku 2p
Larvan Hurmos 1p