Minna Mäenpää toivoo, että alalla käännettäisiin voimavaraksi se, että kuninkuusravit ylipäätään päästään ajamaan. Kuva: JU
Minna Mäenpää toivoo, että alalla käännettäisiin voimavaraksi se, että kuninkuusravit ylipäätään päästään ajamaan. Kuva: JU

Kuninkuusravit ilman yleisöä – Mäenpää: ”Päätös yleisöttömyyden osalta pitää”

Päätös kuninkuusravien ajamisesta ilman yleisöä kuohuttaa sosiaalisen median keskusteluissa.

Viimeisimpänä keskusteluun liittyi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka kommentoi Hevosurheilulle toivovansa, että ravikansa pääsisi nauttimaan kuninkuusraveista radan varrelle.

Mitkä ovat syyt, joiden vuoksi Seinäjoelle ei oteta yleisöä, Suomen Hippoksen vt. toimitusjohtaja Minna Mäenpää?

”Päätöksellä on tausta pidemmän ajan takaa. Kun hallitus käsitteli asiaa uudelleen sen osalta, ajetaanko kuninkuusravit tänä vuonna vai ei ja päätettiin, että ajetaan, olivat rajoitukset sellaiset, että katsottiin, että yleisöä ei silloin paikan päällä ole”, Mäenpää aloittaa.

”Ja tietysti päätös lähti siitä, että saatiin työrauha kuninkuusravien järjestämiseen. Valtuuskunta on se taho, joka lopulta kuninkuusravipaikkakunnista päättää. Siksi virallinen vahvistaminen päätöksille meni kohtuullisen myöhäiseksi ja tässä on aika lyhyt aikajänne varsinaiseen tapahtumaan.”

Tuliko valtuuskunnan kokouksessa keskustelua siitä, pitäisikö yleisöä päästää Seinäjoelle jo tänä vuonna?

”Ei tullut mitään keskustelua siitä asiasta. Hallituksen pohjaesitys, joka oli tehty jo paljon aikaisemmin, oli se, että tehdään siirto kuninkuusravien osalta ja tänä vuonna ajetaan Seinäjoella ilman yleisöä. Minkäänlaista keskustelua asiasta ei syntynyt.”

Mikä on näkemyksesi, onko mahdollista vielä tehdä jonkinlaista linjanvetoa siitä, että yleisöä pääsisi paikalle?

”Kyllä tällä hetkellä mennään sillä päätöksellä, mikä on olemassa. Asiasta on Seinäjoen järjestäjien kanssa yhdessä puhuttu ja tämä on tilanne.”

Päätöksiä on tehty hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä kuin missä nyt eletään. Onko käytännössä mitään mahdollisuuksia siihen, että valtuuskunta pystyisi tätä yleisöasiaa vielä jotenkin käsittelemään?

”Tällä hetkellä en näe siihen mahdollisuuksia. Toivon, että alalla keskityttäisiin nyt siihen, että kuninkuusraveista tehtäisiin muutoin ensiluokkainen tapahtuma, jota yleisö pääsee seuraamaan useiden TV-lähetysten ja muiden digitaalisten kanavien kautta. Että käännettäisiin tämä koko alalla yhdessä voimavaraksi, että meidän päätapahtuma pystytään kuitenkin järjestämään, vaikkakin se sitten ilman yleisöä ajetaan”, Mäenpää paaluttaa.

Mäenpää painottaa, että hevosten taustajoukot pääsevät paikalle Seinäjoelle, vaikka lippuja ei myydäkään. Myös Seinäjoen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää vahvisti aiemmin Hevosurheilulle, että kuninkuus- ja kuningatarkilpailuihin osallistuvien hevosten taustavoimista omistajien edustajat saavat 2 lippua per hevonen, samoin kasvattajat.

”Meidän pääosan esittäjät ansaitsevat sen, että se tapahtuma on erityisesti heille ja hevosten taustajoukot pääsevät paikalle joka tapauksessa. Mutta muutoin laajalle yleisölle tarjoillaan huippu-urheilu ja tunteet muuta kautta.”

”Me kaikki tiedämme, että ravit on parasta paikan päällä. Sitä ei kukaan kiellä, eikä kukaan halua ottaa keneltäkään mitään pois, mutta näin poikkeusvuonna on joka tapauksessa huippujuttu, että tapahtuma pystytään ylipäätään järjestämään. Ensisijaisesti sitä halutaan katsoa hevosten ja niiden taustajoukkojen näkökulmasta, ja tarjota yleisölle muuta kautta mahdollisuuksia olla mukana. Ravit onneksi toimii myös TV-tuotteena hyvin.”

”Tapahtuman osalta on tällä hetkellä kuitenkin rajalliset voimavarat, ja jotta voidaan varmistaa, että se on kaikin puolin toimiva ja hyvin toteutettu, niin päätös yleisöttömyyden osalta pitää. Tapahtumaan on vain vähän aikaa, ja vielä on paljon avoimia kysymyksiä, joihin voimavarat täytyy keskittää, jotta itse tapahtuma saadaan hyvin vietyä läpi.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi