Tehdasvalmistaja löysi Kuopiossa maanantaina tiltanneesta traktorista teknisen vian. Laite asetettiin käyttökieltoon ja on nyt merkkihuollossa korjattavana.

Kuopion ”taikamaanantaille” kasaantui vastusta kerrakseen. Ensin lähetysauton akku oli tyhjentynyt, sitten hevonen pääsi irti ja lopulta vaarallisin tilanne tuli traktorin kanssa, jonka etukauha retkahti yhtäkkiä alas tehden tallikaarteeseen kuopan.

”Soitin heti tiistaiaamuna traktorin myyjälle ja kerroin hiekotuskauhan vain tippuneen yhtäkkiä alas. Kyydissä ollut henkilökunta sanoi, ettei ollut aiheuttanut kauhan tippumista, ja uskoin, että he puhuivat totta. Myyjä ottautui heti asiaan”, Kuopion raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen kertoo.

Valmistajan edustajat tutkivat traktoria koko keskiviikon.

”Neljän maissa eilen palaveerattiin, ja tekninen vika oli saatu selville. Valmistaja pyrkii korjaamaan sen, mutta prosessit ovat siellä vielä kesken, ja sieltä halutaan itse tarkemmin tiedottaa vian laatu. Vaarallinenhan tuollainen on.”

Kuopion radalla on nyt käytössä traktorin valmistajalta saatu varakone. Myös oikkuillutta lähtöautoa on huollettu.

”Ylläpitolaturi on vaihdettu. Sen otan omalle kontolleni, se vika olisi voitu välttää. Olisi voitu ravipäivän aamulla testata auto, jos ei olisi luotettu tekniikkaan. Jatkossa ajetaan lähtöauto aina ulos ja testataan siivekkeet ennen raveja”, Huttunen sanoo.

Eikä siinä vielä kaikki, illalla ravien aikaan lähtöautosta puhkesi myös rengas.

”Joku sanoi, että pitää olla semmoiset renkaat, joissa on metallivahvistus sisällä. Ehkä semmoiset on ostettava, vaikkei tuollaistakaan koskaan ennen ole käynyt. Joku ihmeen huono karma oli, että ihan kaikki harmi osui sille päivälle.”

Huttunen myöntää saaneensa illan tapahtumista runsaasti negatiivista palautetta. Se on vetänyt mielen matalaksi.

”Ymmärrän moitteet tietenkin. Mutta semmoista toivoisin ihmisiltä, että kysyisivät tapahtumista asianosaisilta. Minullekin on tullut vihaposteja, jotka menevät tosi henkilökohtaiselle tasolle. Ei hirveän hyvät fiilikset ole olleet”, hän tunnustaa.

Kuopiossa on parhaillaan käynnissä lämmitysjärjestelmän remontti, jossa sentään on ilonaihetta.

”Meille asennetaan aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput. Katsomossa on ollut ongelma, että kesällä se on ollut tosi kuuma ja talvella kylmä. Nyt saadaan siitä tasalämpöinen, ja säästetään varmaan sähkössäkin aika railakkaasti.”