Costello oli vain parin kuukauden ikäinen, kun se pääsi elämänsä ensimmäisiin suuriin raveihin. Se oli emänsä I.P. Pilkun kanssa yleisön ihasteltavana Turun PM-raveissa.

Oriin kasvattajilla, Heli ja Matti Säterillä, on säästynyt tuolta kesältä lehtileike, jossa Costello on emän kanssa kotilaitumella. Vaaleassa varsakarvassaan orivarsa on miltei lumenvalkoinen keskellä vihreää kesälaidunta.

Nyt lehtileikkeiden määrä on moninkertainen. Tuoreimmat ovat Rovaniemen kuninkuusraveista, joissa pitkän linjan suomenhevoskasvattajat saivat työlleen korkeimman kruunun.

”Toimintamme päätarkoitus on kasvatuksessa. Kaikki mitä on saatu irti, on laitettu laadukkaisiin suomenhevosiin. Onkin kiva, että Costellon ravikuninkuus meidät näin palkitsi”, Matti Säteri iloitsee.

I.P. Pilkun hankinta oli aikanaan pitkissä puissa.

”Kauppaa tehtiin hitaasti ja välillä tuntui, että sitä ei tule. Hinta nousi vielä 2000 eurolla, mutta me maksoimme, kun olimme tamman suvun perusteella hyväksi todenneet”, Säterit muistelevat.

Costellon emä I.P. Pilkku oli puolisisko kolminkertaiselle ravikuningatar I.P. Vipotiinalle.

”Hakiessamme tamman myyjältä huomasimme sen olevan puhkurin. Se on vähän sama sairaus kuin ihmisellä pölykeuhko tai astma. Olisimme saaneet perua kaupan, mutta uudessa puhtaassa koneilmastoidussa tallissamme tamma pysyi oireettomana. Se teki meille neljä varsaa ennen kuolemaansa. Se tuli joka vuosi kantavaksi.”

Millainen siitostammakanta Sätereillä on? Entä millaisia varsoja Yläneellä kasvaa juuri nyt? Lue aiheesta lisää perjantain Hevosurheilusta.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti keskiviikkona muutoksista, jotka tehtiin eläinten hyvinvointilakiesitykseen lausuntokierroksen pohjalta. Esitys eläinten hyvinvointilaiksi tullaan antamaan eduskunnalle alkusyksyn aikana. Laki astuu voimaan vuonna 2021 maakuntauudistuksen yhteydessä.

Alkuvuodesta lausuntokierroksella olleesta ehdotuksesta annettiin lähes 400 lausuntopalautetta. Hallitus merkitsee palautteen perusteella esitykseen muun muassa sen, että eläimillä on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä. Alkuperäiseen luonnokseen oli linjattu riittäväksi se, että eläin saa sopivassa määrin hyvälaatuista ravintoa ja vettä tai muuta juotavaa.

”Mekin siitä annoimme lausunnon, ja halusimme kirjattavaksi riittävän vedensaannin niin, ettei eläimen tarvitse olla janossa. Valvontapuoli kuitenkin hyvin vahvasti halusi mukaan jatkuvan vedensaannin, mutta mielestäni saatiin siitä aika tyylikäs kompromissi. Tiettyjä poikkeuksia tuli, esimerkiksi hankalat sääolot”, lakiesityksen valmisteluprosessissa mukana ollut, Maa- ja metsätaloustuottajain liiton asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala sanoo lehdessä.

Suosittu televisiosarja Salatut elämät tekee sisältöyhteistyö Suomen Hippoksen ja Vermon raviradan kanssa. Loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana sisältö uppoaa varmasti hevosväkeen. Sarjaan marras–joulukuulla saapuva uusi hahmo Tommi Juslin työskentelee Vermossa ja haaveilee raviohjastajan urasta. Aiheesta lisää perjantailehdessä.

Älkää hiitatko kotona, vaan kilpailkaa, kirjoittaa porilainen valmentaja Jouni Miettinen lukijan palstalla. Sillä yksinkertaisella yhtälöllä ratkaistaan hänen mukaansa kaikkien ravien hevospula.

Ja jos haluaa parantaa verrattomasti ratsastustaan, kannattaa sisäistää valmentajaguru George Morrisin ohjeet, jotka eivät todellakaan ole rakettitiedettä. Nekin ovat luettavissa tänään ilmestyvästä Hevosurheilusta.

Kansikuva

Hevosurheilu kertoo taustat ja tarinat

Jo 90 vuotta suomalaisen ja hevosen asialla

Lue loput lehdestä ›