Kuukauden hevonen Willow Pride on häikäissyt valmentajansakin. Kannen kuva: Anu Leppänen
Kuukauden hevonen Willow Pride on häikäissyt valmentajansakin. Kannen kuva: Anu Leppänen

Kuukauden hevonen ja paljon asiaa jalostuksesta

Sitkeän Willow Priden viimeisimmät otteet ovat yllättäneet jopa kaiken nähneen Markku Niemisen. Tämän viikon Hevosurheilussa puhutaan myös laajasti jalostuksesta.

Viime vuonna Tammavaltikan, Best Ladyn ja Kaustisen Isla-ajon nimiinsä vienyt tamma esiintyi unelmakunnossa voittaessaan Espoon Palkinnon maaliskuun puolivälissä. Valmentaja uskoo juoksijatamman uran terävimmän huipun olevan vielä edessä.

”Uskomme, että tämä vuosi ja ensi vuosikin voivat olla vielä parempia”, Markku Nieminen sanoo. ”Se on pysynyt hirmu terveenä varmaankin siksi, että nuorempana se ei juossut ihan täysillä. Se ei ole vielä kaikkeaan antanut.”

Ennen koronasulkua Willow Pride ehti kilpailla kolmesti. Palkintoja kertyi 30 000 euron verran.

”Se on jo hyvä alku tälle vuodelle. Oikeastaan meillä ei ole sen kanssa jäänyt nyt väliin oleellisista lähdöistä kuin Lahden Best Lady.”

Vaikka Willow Pridella jäisi 1–1,5 kuukautta ajamatta, Niemisen mukaan tamma ei mene siitä ”piloille”.

”Kaikki on siellä sisällä. Minulla ei ole mikään kiire, kyllä niitä lähtöjä tulee sitten, kun aika koittaa.”

Kuukauden hevonen –artikkelissa tutustumme huipputamman arkeen ja tärkeisiin ihmisiin sen taustalla.

Jalostuksen tarkoitus on viedä eläinpopulaatiota laadullisesti eteenpäin. Edistymiseen vaikuttavia tekijöitä on neljä: arvosteluvarmuus, valinnan voimakkuus, perinnöllinen vaihtelu ja sukupolvien välinen aika.

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää toteaa, että tiukka orivalinta ei ole käytössä missään rodussa tällä hetkellä Suomessa, eikä tammojen jalostukseenkäyttöä ole rajoitettu mitenkään.

”Käytännössä jalostusvalinnan keinot ovat tällä hetkellä enemmän ohjaavia”, Mäenpää sanoo.

EU-lainsäädäntö ei anna selvää vastausta siihen, mihin rekisteröidään polveutumiseltaan puhdasrotuinen varsa, jonka isä ei ole jalostukseen hyväksytty. Tämä on tavallaan se sama kysymys, joka aikoinaan johti Ruotsissa lämminveriravureiden tuoteselostemalliin.

Kysymystä pohtivat Hevosurheilulle sekä Suomen että Ruotsin viranomaiset, Ruokaviraston Sanna Varjus sekä Maatalousviraston David Slottner.

“Käytännöt eri maissa vaihtelevat, mutta on erittäin hyvä kysymys, voiko puhdasrotuisen varsan rekisteröimistä pääkantakirjaan minkään säännön nojalla estää”, Slottner toteaa.

Miksi lämminveriravurin tuoteselostemalli kiinnosta muita rotuja? Miksi ratsuhevosilla on tärkeää testata nuoria oreja ja ravureilla ei? Miten alkuperärotujen, kuten suomenhevosten ja ponien, oriit valitaan jalostukseen? Entä englannin täysiveriset? Hevosurheilun laaja artikkeli orien jalostukseen hyväksymisestä kertoo.

Hevosurheilun haastattelussa on myös Dominique de Bellaigue, joka johti Ranskan keskusjärjestö Le Trotia yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja on väsymätön ranskanravurin puolustaja.

”Paras parhaalla ei läheskään aina tuo huippusuorittajaa, mutta jalostusvalinta kuitenkin parantaa mahdollisuuksia huomattavasti”, de Bellaigue sanoo.

De Bellaigue on ylpeä Fleurielin kasvateista. Vehreiltä laitumilta tuotetaan eräänlaisia hevosurheilupersoonia, koska laji tarvitsee niitä.

”Raviurheilu on yleisölaji, jossa tarvitaan kamppailuja, urheiludramatiikkaa. Laji tarvitsee kovia ja kestäviä hevosia, joiden ura kestää kauan, jotka jaksavat juosta pitkiä matkoja. Pelkkä nopeus ei tässä riitä, vaan tarvitaan kovuutta ja sitkeyttä. Viime aikoina olemme saaneet huomata, että kyllä se nopeuskin siellä ranskanravurin populaatiossa ja perimässä on ihan siinä missä amerikkalaisellakin ravurilla.”

Uutisissa kysyimme kotimaisilta oriasemilta, miltä astutuskauden alku näyttää ja miten siirrot onnistuvat koronan hiljennettyä joukkoliikenteen.

Ratsastuksessa pääsimme puheille Kyra Kyrklundin kanssa. Kuinka sujuu ratsastuksen suomalaiskuningattaren kevät Englannissa? Mitä hän ajattelee valmentamisesta nyt, kun oma ratsastusura on päättynyt? Lue lisää Hevosurheilusta!

Hevosurheilu ilmestyy toistaiseksi kaksoisnumerona ravien ja ratsastuskilpailujen ollessa tauolla. Seuraavan kerran Hevosurheilu ilmestyy torstaina 23.4.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi