Torstain kaksoisnumeron johtotähti on sinivalkoista ravikuumetta Ruotsissa nostattanut D.D.’s Hitman, jonka Hevosurheilu tapasi Petri Puron tallilla Halmstadissa.

Reima Kuislan tähden tavoitteet ovat korkealla, vaikka lauantain huippukiinnostavaan Seinäjoki-Raceen hevonen ei saavu. Valmentaja Petri Puron kilpailuohjelma D.D.’s Hitmanille rakentuu toisin, kun haaveissa oli paikka Olympiatravetin finaalissa. Se kielii Puron ja tallin kakkosvalmentajan Laura Myllymaan uskosta hevosen kapasiteettiin.

Maaliskuun Kuukauden hevonen sijoittui kahden komean voiton jälkeen 11,9-tuloksella rintamasta kolmanneksi Rommen Olympiatravet-karsinnassa.

Kun Reima Kuislaa pyytää kuvailemaan D.D.’s Hitmania, omistaja muotoilee sen olevan kilpahevosena ”tappaja”.

”Se eläin varmaan vihaa häviämistä. D.D.’s Hitman on yksinkertaisesti niin kovapäiväinen ja kovaluontoinen yksilö. Sillä on huippuravurin luonne”, Kuisla katsoo.

”Minulla on tapana hokea sitä vanhaa sanontaa, että hevonen joko syntyy juoksijan päivänä tai ei synny. Tuota kilpailupäätä ei voi hevoseen enää sen syntymän jälkeen tehdä, eli on kasvattajan ansiota, millainen hevonen pohjimmiltaan on.”

Kotimaan viikon ykköskisa on lauantain Seinäjoki-Race. Hevosurheilu ennakoi muun muassa Anna Mixin ja Twister Bin iskukykyä lakeuden suurkilpailun alla. Suomalaishevosten mahdollisuudet Seinäjoen kansainvälisessä lähdössä ovat joka tapauksessa paremmat kuin pitkään aikaan.

Torstain kaksoisnumero on myös jalostusteema. Ruotsin STC:n jalostusjohtaja Christina Olsson toteaa, että genomijalostus on hevosjalostuksen seuraava iso trendi.

Olsson on aina ollut intohimoinen jalostaja. Hän teki päätöksen ryhtyä hevoskasvattajaksi 13-vuotiaana, jo ennen ensimmäistä omaa hevosta. Hevosta, joka ei maksanut mansikoita, vaan puolukoita, sillä tuleva jalostusjohtaja keräsi siihen rahat poimimalla yhden kesän aikana satoja kiloja marjoja.

Ranskalaisen Haras d’Emin perustaja, keskusjärjestön johtotehtävissä pitkään ollut Paul Essartial ui ajatuksineen vastavirrassa. Essartial toteaa, että jalostustavoite ranskalaisilla on sama kuin amerikkalaisilla, nopeampi ravuri, mutta keinot ovat omat.

Ratsastuspiireissä tunnetaan Niirasten perhe. Ypäjän Uusikarrissa vaikuttavat Niiraset ilmestyivät suomalaiseen ratsukasvatusmaailmaan lähes tyhjästä reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt on tilanne se, että suomalaista ratsukasvatusta ei enää voi hahmottaa ilman Niirasia. Lue lisää ratsastusliitteestä.

Ajankohtaisuutisissa kerromme, miten miljoonan euron investointituet jakautuvat ja miten Pirkanmaan käräjillä tuomionuija kopsahti.

Tilaa Hevosurheilu.

Tai osta näköislehti.