Elokuun Kuukauden hevosena esitellään Thai Profit, uransa kovimman tehtävän Finlandia-ajossa kohtaava suomalaistunut norjalaisruuna. Paneudumme myös derbyn haastaja- ja suosikkiosaston kuulumisiin ja Timo Nurmos kertoo, kuinka varsasta tehdään derbyfinalisti.

Thai Profit tuli Kimmo Aholalle viime vuoden helmikuussa norjalaisvalmentaja Marius Høitomtilta. Apukätenä toimi hevosvälittäjä Tapani Raunio, jonka kanssa Ahola on tehnyt yhteistyötä jo pidemmän aikaa. Suurin osa Aholan hevosista on hankittu Raunion avulla joko Ruotsista tai Norjasta.

Välittäjän apu on kullanarvoista, sillä toinen kotimainen saatikka norja ei Aholalta oikein taivu.

”Google Kääntäjän avulla olen pystynyt Facebookissa vähän keskustelemaan starteista”, mies naurahtaa.

”Kun joku hevonen miellyttää silmää, en mieti viittä minuuttia kauempaa ennen kuin ostan. Se oikea tunne tulee heti, jos on tullakseen. Thain kanssa se tuli.”

”Se on hirveän rauhallinen hevonen, eikä ikinä tee mitään väärää tai ylimääräistä. Kotona se ei tunnu hääviltä, ja lämmittäessäkin sitä usein miettii, että mitenköhän mahtaa käydä. Mutta startissa koko hevonen on aina ihan eri maailmasta.”

Mistä Kimmo Ahola on ammentanut valmennusoppinsa? Miten metallitöitä tehnyt ja lampaita kasvattunut mies päätyi hevoshommiin? Mitä Thai Profitin norjalaiskasvattajat ajattelevat illan Finlandia-ajosta? Perjantain Hevosurheilu kertoo.

Nelivuotishuiput valmistautuvat kilpailemaan vuoden suurimmasta palkintosummasta lauantain derbyssä. Always Readyn valmentajan Hannu Laakkosen mukaan Mascate Matchin kuuluukin olla kilpailun suosikki, mutta uskoo myös omansa mahdollisuuksiin. ”Massin” valmentaja Pekka Korpi taas kantaa suosikin paineet, mutta muistuttaa, että lähdössä on monta muutakin kovaa hevosta, ja juoksunkulusta riippuu paljon. Haastajaosaston Muckelymimmy ja Jari Autio lähtevät hekin voittamaan klassista ikäluokkakilpailua. Lehdestä löydät myös perinteiset derbyesittelyt hevonen hevoselta.

Timo Nurmos on voittanut valmentajana Suomen derbyn viidesti ja Ruotsin derbyn kolmesti. Hän jos kuka tietää, miten hevonen valmistellaan varsasta derbyhevoseksi. Laajan haastattelun ensimmäinen osa julkaistaan tämän päivän lehdessä ja seuraava osa viikon päästä perjantaina.

Ratsastuksessa tutustumme tukkajumala Säämieheen ja sen omistajaan Anne Leinoseen. Leinonen oli alunperin puoliveri-ihminen, ja ajautui suomenhevosten pariin sattumalta.

Sittemmin Leinonen on tutustunut suomenhevosen sielunmaailmaan. Hän on huomannut, että enemmän kuin mitään, suomenhevoset ovat herkkiä. Mimosanherkkiä. Ja jos ne ovat jyriä, mitä ne joskus ovat, ne ovat sitä siksi, että ovat väärin ymmärrettyjä. Herkkiksiä, jotka ovat muuttuneet piikikkäiksi siileiksi, vain suojatakseen itseään. Että suomenhevonen on kuin suomalainen ihminen, ei vastaa kun kysytään, mutta kysyy silloin kun ei vastata, vai miten se sanonta nyt menikään.

Hevosurheilun Ratsastus kertoo, kuinka Säämies ja Leinonen löysivät toisensa, missä vaiheessa hevosen hyvyys alkoi näkyä ja ennen kaikkea, kuinka sen uskomatonta harjaa oikein hoidetaan.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.