Suuren Suomalaisen Derbyn isä Kyösti Saranpää menehtyi keskiviikkona nopeasti edenneen sairauden murtamana.

 Vuosikymmenten työuran pääkaupungin raviratojen, ensin Käpylän ja sitten Vermon, kilpailusihteerinä tehnyt Kyösti oli ehtinyt kesällä täyttää 71 vuotta. Hänen sairautensa oli tiedossa, ja asian vakavuus selvisi meistä monelle Lahden kuninkuusraveissa. Kyöstin kunto oli mennyt jo niin huonoksi, ettei hänestä ollut lähtijäksi, vaikka kokoontuminen 2160 metrin lähtöpaalulla oli hänen ja ystäviensä pitkäaikainen perinne.

Ilmajoelta lähtöisin ollut ja sinne eläkepäivilleen palannut Kyösti oli renessanssi-ihminen, joka osasi monenlaista. Helsinkiin hän tuli opiskelemaan taideteollisessa korkeakoulussa, mutta Käpylän ravirata nielaisi Kyöstin nopeasti, olihan hän intomielinen ravien ystävä jo aiemminkin.

Paitsi piirtäminen ja maalaaminen, Kyöstiltä kävi moni muukin. Hän lauloi, kirjoitti, luki ja oli laajalti kiinnostunut maailman asioista – näin lienee kohtuullista sanoa miehestä, jonka harrastuksia olivat ravien lisäksi esimerkiksi Marilyn Monroe sekä Urho Kekkonen.

Vuosikymmeniä kestäneen työuransa aikana Kyösti ehti nähdä raviurheilun nousuja ja laskuja. Niitä ja monia muita asioita hän kommentoi kyöstimäiseen tapaansa nopeasti, viisaasti ja hyväntahtoisesti.

Ritvansa kanssa Kyösti ehti kesällä viettää 25-vuotishääpäiväänsä.

Aiemmasta elämästään Kyöstillä on Jenni-tytär, ja hän sekä tyttärenpojat Eetu ja Otto olivat Kyöstille tärkeitä. Ystäviä ja tuttavia pidetyllä miehellä oli ympäri maan.

Tänä iltana monessa ravikodissa nostetaan malja kirkasta Kyöstin muistoksi.