Lääkeainekirjanpitoa joutuu säilyttämään viisi vuotta. Uudessa sovelluksessa säilyminen on taattu. Kuva: Anu Leppänen
Lääkeainekirjanpitoa joutuu säilyttämään viisi vuotta. Uudessa sovelluksessa säilyminen on taattu. Kuva: Anu Leppänen

Lääkekirjanpitoon ilmainen sovellus – veriarvoille ja sykkeelle tulossa grafiikkaa

Suomen Hippos lanseerasi uuden lääkekirjanpitoon sopivan sovelluksen, jolle selvästi on tarvetta.

Hevosen omistajan tai haltijan on pidettävä kirjaa kaikista hevoselle annetuista lääkkeistä. Kirjattava on myös reseptivapaat itsehoitovalmisteet. Hippoksen Oma talli -palvelussa on ollut syyskuusta lähtien saatavilla maksuton sovellus, jota voi käyttää lääkekirjanpitoon.

”Tällainen sähköinen sovellus tulee todella tarpeeseen. Sen sijaan, että samat tiedot olisivat kirjattu epäselvästi ruutupaperivihkoon tai satunnaisiin kalenterilehtiin, ne saa nyt keskitetysti yhteen paikkaan, jossa niitä voivat tarkastella ne henkilöt, joiden niitä pitää pystyä tarkastelemaan”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala toteaa.

”Merkintöjen kirjaamisessa on selvästi parantamisen varaa, ja koko ajan tulee myös esiin tapauksia, joissa hevosella ei ole lainkaan tallennettua lääkekirjanpitoa. Yleisin selitys on, ettei se ole sairastanut”, tallitarkastuksiakin tekevä Tala jatkaa.

Lääkityskirjanpidon pakollisuudesta on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa. Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto edellyttävät lääkekirjanpitoa kaikkien kilpailevien hevosten osalta, ja myös teurastamoilla se vaaditaan. Kirjanpitoa täytyy säilyttää viiden vuoden ajan.

Sähköinen lääkekirjanpito on sijoitettu Hippoksen Oma talli -palvelun Talli-valikkoon. Se vaatii Oma talli -tunnukset, ja jokaisella tunnuksen haltijalla on automaattisesti lääkekirjanpitosovellus käytössään.

Järjestelmä löytää henkilön omistamat, valmentamat ja hoitamat hevoset, ja siihen voi hevoskohtaisesti kirjata hevoselle annetut lääkkeet ja lääkekuurit.

”Sovellukseen voi myös syöttää kaikki hevosen hyvinvointiin, hoitoon ja valmennukseen liittyvät asiat sekä klinikkakäynnit. Lääkekirjanpito on erillinen kokonaisuus, ja siitä saa halutessaan tulostettua pdf-muotoisen raportin, jonka Hippos hyväksyy hevosen viralliseksi lääkekirjanpidoksi”, Hippoksen tietohallintopäällikkö Jukka Niskanen kertoo.

”Muut hyvinvointiin liittyvät toiminnot ovat oma kokonaisuutensa, sinne voi syöttää esimerkiksi kengitykset, hieronnat, hampaiden raspaukset tai vaikkapa tehdyt treenit.”

Omaan lääkekaappiinsa voi valtuuttaa muita käyttäjiä.

”Esimerkiksi valmentaja voi valtuuttaa hevosten hoitajat merkitsemään lääkintää. Lääkintämerkinnät ovat aina hevoskohtaisia, joten esimerkiksi omistajat pystyvät tarkastamaan oman hevosensa lääkekirjanpidon. Lääkekirjanpito myös seuraa hevosta omistajan tai valmentajan vaihtuessa.”

Lääkekirjanpitosovellus on suunniteltu kaikkien hevosten käyttöön, ja ravihevosille lisäarvona se ilmoittaa lääkkeiden varoajat.

”On tavaton työ koota varoaikoja tuollaiseen ohjelmaan. On olemassa kilpailuvaroaikoja ja teuraslihan varoaikoja, ja varoajat poikkeavat jo pelkästään ravi- ratsuhevosilla. Jos lähdetään kilpailemaan Ruotsin puolelle, siellä hypätään taas uusiin varoaikoihin”, Martti Tala huomauttaa.

Tällä hetkellä järjestelmä tunnistaa 232 hevosille määriteltyä lääkeainetta varoaikoineen. Lääkelistaa ylläpidetään Hippoksen kilpailuosastolla. Lisäksi käyttäjä voi itse täydentää omaa virtuaalista lääkekaappiaan hevosille annetuilla lääkkeillä.

Sähköisen lääkekirjanpidon tuore sovellus on pitkän kehitystyön tulos. Sen suunnittelu on aloitettu vuonna 2016 ja aktiivinen ohjelmointityö käynnistyi tämän vuoden alussa. Sovellus julkaistiin Oma talli -järjestelmään 9. syyskuuta. Lyhyessä ajassa lääkekirjanpitosovellusta on käyttänyt yli sata henkilöä ja merkintöjä on tehty lähes 500.

Uusi sovellus on jatkuvan kehitystyön kohteena. Viime keskiviikkona siihen tehtiin päivitys, jolla parannettiin lääkekuurin merkitsemiseen liittyvää toimintoa.

”Käyttäjäpalautteen perusteella lääkekuuri halutaan syöttää järjestelmään yhdellä kerralla, eli nyt päättymispäivä on mahdollista antaa myös tulevaisuuteen. Sovellus sitten laskee ravikilpailuihin liittyvän varoaikakaranteenin annetun päivämäärän perusteella ja huomauttaa valmentajaa, mikäli hevosta yritetään ilmoittaa starttiin ennen varoajan päättymistä”, Niskanen kertoo.

Työn alla on myös mahdollisuus verinäytteiden tulosten syöttämiseen ja pitkäaikaiseen seurantaan.

”Veriarvojen tuloksia voi seurata myös graafisesti ja sijoittaa kalenteriin halutessaan taustalle hevosen menestymisen kilpailuissa. Lisäksi voi halutessaan tallentaa ja seurata muun muassa hevosen ruumiinlämpöä tai sykettä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi