Seinäjoella ravattiin järjestyksessään 40. Ilkka-ajot.

Lämminveristen Ilkka-ajon finaalissa saatiin yllättäjä, kun Henri Bollströmin ohjastama Lake’s Action päihitti suosikit.

Nopeaksi avaajaksi tiedetty Lake’s Action pääsi kasiradasta huolimatta pujahtamaan keulapaikalle syöksyneen Hudson Webin kantaan. Johtohevonen sai ensimmäisen kierroksen hölkkäillä rauhallista vauhtia, mutta toinen kilometri mentiin reipasta kolmannen puolikkaan ollessa 13,0 –vauhtinen.

Maalisuoralla Lake’s Action sai kiritilat ja spurttasi terävästi yllätysvoittoon ennen toiseksi jäänyttä Hudson Webiä ja kolmanneksi kirinyttä Rose’s Taraa, joka ei pystynyt jatkamaan syksyn voittokulkuaan.

”Viime startista muutettiin vähän balanssia ja kaikki oli tähdätty tähän lähtöön”, Bollström kertoi voittajahaastattelussa. ”Kaikki osui kohdilleen ja oli hieno onnistuminen. Tänään oli meidän päivä. Mahtavat tunnelmat vielä, kun tulee näin, että ei yhtään odota voittoa.”

Voitto tuli ajalla 16,4ke, joka on samalla Lake’s Actionin uusi volttiennätys.

Suomenhevosten puolella ei yllätyksille ollut saumaa, kun Eero Laitisen ohjastama ja valmentama Kaappi oli suosikkina aivan omaa luokkaansa. Se lähti viimeisellä kierroksella karkumatkalle ja kaula seuraaviin hevosiin kasvoi suureksi. Ero kaveni lopussa, mutta voitto oli silti ylivoimainen ajalla 31,6ke.

Kakkosuosikiksi luotetun Likserin peli pilaantui alkumatkasta tulleisiin laukkoihin.

Laitinen voitti Ilkka-ajon myös vuonna 2011, jolloin ajokkina oli Tärpätti, jonka emä on Kaapin tavoin Visatar.

”Todella mahtavalta maistuu”, Laitinen iloitsi lähdön jälkeen. ”Tämä ei oikein selässä osaa mennä, vaan sillä on vähän pakko ajaa vapaata rataa. Välillä hevonen kyseli, että vieläkö meidän pitää juosta. Uskon tästä tulevan hyvä hevonen.”