Hippoksen hallitus käsitteli perjantain kokouksessaan neljää lääkeainetapausta.

Lexus Dream antoi positiivisen näytteen ruunan voittaman Killerin Eliitin yhteydessä kesäkuussa. Sen jälkeen Suomen lämminverihuippuihin lukeutuva hevonen ehti sijoittua Suur-Hollola-ajossa neljänneksi ja voittaa Suurmestaruusajon Porissa, kunnes määrättiin 5.8. toistaiseksi voimassa olevaan kilpailukieltoon.

Lexus Dreamia valmentava Markku Nieminen on tiedottanut avoimesti valmennustallinsa Facebook-sivuilla prosessin etenemisestä, ja että löytynyt aine on setiritsiini, joka on peräisin allergialääke Histecistä. Voit lukea asiasta lisää tästä.

Perjantaina Hippos kertoi tiedotteessaan, että hallitus päätti odottaa Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunnan jatkoselvitystä asiaan. Lexus Dream kuitenkin vapautuu kilpailukiellosta välittömästi. Täysin sama ratkaisu tehtiin Henri Uusi-Marttilan valmentaman Pocket Mattin kohdalla.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta on katsonut tarpeelliseksi käsitellä asian uudelleen. Tämän takia Hippoksen hallitus jättää tapaukset pöydälle ja tekee lopullisen päätöksen myöhemmässä kokouksessaan.

Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiin valmentajiin lukeutuva Nieminen otti päätöksen vastaan tyynenä, vaikka tilanne mieltä vaivaakin.

“Pääasia, että hevonen vapautettiin”, Nieminen kommentoi päätöstä. “En osaa muuten ottaa kantaa asiaan. Kyllä asiasta päättävät henkilöt varmasti tietävät, mitä tekevät. Parempihan se näin on, että asia tutkitaan kunnolla ennen kuin tehdään päätöksiä.”

Lexus Dream palaa tositoimiin jo reilun viikon päästä.

“Olimme ehtineet jo miettimään kilpailukalenteria, kun tämä päivä oli selvillä, koska päätös tulee, ja tiesimme, että hevonen vapautuu ainakin. Jatkamme kautta ensi viikon lauantaina Lappeenrannassa.”

Myös Henna Koiviston valmentamasta Tolängas Remir -nimisestä ponista kesäkuun lopulla otetusta virtsanäytteestä on löytynyt setiritsiiniä. Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 10.9.2019 ja totesi dopingrikkomuksen sekä puutteellisen lääkekirjanpidon. Koivisto asetettiin 12 kuukauden kilpailukieltoon ajalle 20.9.2019–20.9.2020 ja hänelle määrättiin 1000 euron sakko.

”Tosi pettymys ja tuntuu epäoikeudenmukaiselta”, Henna Koivisto huokaa.

”Tässä ei ole edes harkittu muuta vaihtoehtoa kuin se, että olisin tahallani douppaillut ponia. Mikään hevosistamme ei ole saanut setiritsiiniä eikä poni koskaan mitään linimenttiä kummempaa”, Kausalan kesäraviradan näytteenottotilojen hygieenisyyden kyseenalaistava Koivisto jatkaa.

Hän myös kummastelee saamaansa tuhannen euron sakkorangaistusta, kun käytännössä ponilähdöissä ei voi langettaa sakkoja.

”Kyllä mä valitan eteenpäin, vaikka tämä on raskas prosessi ja välillä on tullut olo, että haluaisi luovuttaakin. Jos olisi edes pieni käsitys siitä, että on moka, niin sitten sanoisin voi voi ja nielisin tämän.”

Koivisto ihmettelee, miksi kukaan douppaisi ponia Kausalan kolmen ponin lähtöön, kun palkinnotkin ovat hyvin pienet.

”Mutta milläs todistat, kun mihinkään esittämiini kysymyksiini ja tutkimuspyyntöihin ei oikein saa vastauksia. Olisin itse esimerkiksi maksanut verinäytteen, mutta sitä ei suostuttu tekemään. Aika pelottavaa, että tällaista pääsee tapahtumaan ilman, että itse tietää mitään. Uskaltaako enää tavallisia rehujakaan antaa, kun ei tiedä, mistä setiritsiini on peräisin. Näitä tapauksia kun googlettelin, vastaavia tapauksia löytyi tämän kevään ja kesän ajalta ainakin kuusi täältä Pohjoismaista.”

Maisteri Jutila puolestaan on ollut kilpailukiellossa jo heinäkuun loppupuolelta saakka. Hevosen toukokuisesta dopingnäytteestä löytyi glausiini-nimistä ainetta.

”Nopeasti googlettamalla löytyy tietoa, jonka eläinlääkärikin vahvistaa, että glausiini luokitellaan huumeeksi. Sitä löytyy kasvimaailmasta, sinikämmenestä ja sarviunikosta, löytyykö niitä sitten laitumelta, luonnonhoitopellolta, ojanpientareelta treenilenkin varrelta vai naapurin kukkapenkistä? Vai onko sitä rapsiöljyssä tai kuivikkeissa?” hämmentynyt Maisteri Jutilan valmentaja Sanna-Kaisa Liukkonen pohti kuultuaan löydöstä.

Maisteri Jutilan ja Liukkosen kohdalla Hippoksen hallitus päätyi antamaan kuukauden kilpailukiellon 20.9.2019–20.10.2019 ja 300 euron sakon. Hevosen näytteenoton yhteydessä voittamaa palkintoa (2000 euroa) ei makseta.

Hevosurheilu tavoitti Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Talan kommentoimaan hallitusten päätösten taustoja.

Lexus Dreamin ja Pocket Mattin tapaukset etenevät pian eläinkilpailujen antidopingkomitean (EKADT) jatkokäsittelyyn.

”Komitean puheenjohtaja otti yhteyttä ja tiedusteli, miten tässä tulisi toimia. Päädyttiin ratkaisuun jatkokäsittelystä. Se esitettiin hallitukselle, joka päätti toimia sen mukaan”, Tala kertoo.

Eläinkilpailujen antidopingtoimikunta kertoo verkkosivuillaan olevansa itsenäinen ja puolueeton asiantuntijaelin, jonka tarkoituksena on estää kiellettyjen lääkeaineiden ja menetelmien käyttö eläinurheilussa ottamalla kantaa epäiltyihin dopingtapauksiin ja antamalla suosituksia asianomaiselle järjestölle teon vakavuudesta.

EKADT käsittelee sille eri eläinkilpailujärjestöiltä tulleet tapaukset ja antaa lausuntonsa kyseiselle järjestölle, mutta ei määrittele rikkomuksia seuraavia rangaistuksia. Antidopingtoimikunta tähdentää, että kukin eläinkilpailujärjestö määrää rangaistuksista sekä antamiensa rangaistusten muutoksenhakumenettelystä omissa säännöissään.

Maisteri Jutilaa ja Tolängas Remiriä koskevia rangaistuksia Tala kommentoi sen verran, että ”ne ovat linjassaan aiempien vastaavien tapausten kanssa.”

Edit. 13.47 Lisätty Henna Koiviston kommentit

Edit. 14.35 Lisätty Markku Niemisen kommentit

Edit. 14.47 Lisätty Martti Talan perustelut