Hevosurheilu on selvittänyt, miten mielenkiintoisen taktiikkapalaverin Göteborgin Paralympiaraveissa tänään kilpailevan Next Directionin omistaja Timo Hulkkonen ja valmentaja-ajaja Iikka Nurmonen ovat käyneet puhelimessa ennen kilpailua.

Next Directionin juoksu Uumajassa viime lauantaina on puhuttanut koko raviurheilevaa Pohjolaa. Kahdeksan kuukauden tauon jälkeen se juoksi heti voittoon johtavan rinnalta huippuseurassa.

Suomessa kilpailua miljoonan kruunun ykköspalkinnosta odottavan omistajan ja Ruotsissa hevosen kanssa Berga Gårdissa valmistautuvan valmentaja-ajaja Iikka Nurmosen välillä yhteydenpito sujuu rajoitusten aikana puhelimitse.

”Keskusteltiin siitä, että hevonen on ollut startin jälkeen ihan OK”, omistaja Timo Hulkkonen Team Look the Winnersistä aloitti. ”Next Direction on syönyt hyvin, juonut hyvin ja kotiutunut kaikin puolin hyvin Ruotsiin. Hyvältä se oli tuntunut, kun Iikka oli ajanut keskiviikkona sillä reippaamman vetopaketin harjoituksia.”

”Siinä vähän tsiikailtiin ja mietittiin, että…”, Hulkkonen lähestyi tarinan jännitysmomenttia:

”Että ajettaisiinko ensimmäisen kerran ilman kenkiä!”

”Hevosen kaviot ovat hyvät. Jos rata ei ole karkea, voidaan ottaa kaikki kengät pois. Edessä on kova lähtö ja lähdöt vain kovenevat.”

”Lähtöpaikka kuudennella radalla on vähän sellainen, että siinä meillä on mahdollisuus miettiä, lähdemmekö lataamaan ollenkaan. Avauksesta tulee kuitenkin melko kova. Uskomme, että sisäpuolella on hevosia, jotka haluavat keulaan.”

”Eli jos me ei sitten tällä kertaa keulaan haluttaisikaan. Ottaisimme vain kengät pois, ja ottaisimme rauhallisemman liikkeelle lähdön”, Hulkkonen paljasti alustavia nuoteja kilpailuun.

Omistaja antoi toki edelleen suunnitelmalle B myös mahdollisuuden.

”Siellä paikan päällä Iikka sitten näkee, mitä meinaa tehdä.”

Iikka Nurmonen viime vuoden Elitloppetissa finaaliin pääsyn varmistuttua. Kuva Totofoto

Toiveet ovat

Elitloppetista

Viime vuonna Next Direction oli jo Elitloppetissa, mutta sai finaaliin radan kahdeksan.

”Se on ihan selvä asia, että uudelleen haluamme mukaan. Kuvittelisin, että ruotsalaisille järjestäjille se käy hyvin. Hevonen on Ruotsissa, ei ole matkakustannuksia eikä mitään ylimääräistä. Kuuntelin juuri Solvallan podcastista ja hyvin tuntui Next Direction olevan huomioituna heidän ennakkokaavailuissaan.”

Virallista kutsua ”Rosa biljetten” odotetaan ja toivotaan tänään Paralympiaraveissa. Lähtö ajetaan Suomen aikaa lauantaina kello 19.42.

Next Directionin talvi on sujunut hyvin.

”Lopetimme viime vuonna hyvissä ajoin kilpailemisen”, Hulkkonen viittasi elokuiseen SM-kultaan huipputasoisessa kilpailussa ennen Atupemia ja Göteborgin Paralympialähdön toista suomalaisedustajaa Elian Webiä.

”Olemme päässeet liikuttelemaan hevosta sillä tavalla, että koitettiin saada sitä vähän paremmaksi tälle vuodelle.”

”Minun osuus siitä on lähinnä radan hoidossa ja olosuhteista huolehtimisessa. Anna-Leena Peippo on tehnyt harjoitukset ja työt tunnollisesti.”

Tallin odotuksissa oli, että hevonen olisi viime vuotta parempi. Tänään Hulkkonen totesikin tyytyväisenä, että hevonen on saanut runkoonsa lisää lihasta ja että se on ”petrannut pikkaisen”. Tämä todistettiin tv-kameroiden ollessa paikalla viimeistään huikealla voittojuoksulla viikko sitten Uumajassa.

 

Hulkkonen kertoi, että päätös lähettää hevonen kilpailemaan Ruotsiin tehtiin lopulta nopealla aikataululla.

”Kun Iikka ilmoitti, että hän lähtee Ruotsiin, se ei ollut ollut sitä ennen meillä spekulaatiossa ollenkaan. Ilman muuta tartuin siihen. Kyllä nämä ravihevoset on tehty sitä varten, että ne käyvät ravikilpailuissa juoksemassa.”

”Meidän ‘Ruusu‘ eli Surprise Rose pärjäili hyvin viime vuonna Iikalla ja Jennillä. Oli siis helppo antaa hevonen ammatti-ihmisille Ruotsiin. Annetaan hevoselle mahdollisuus juosta tänä vuonna.”

Göteborgin pääkilpailussa kilpailee monta potentiaalista tulevaa Elitloppet-hevosta. ”Jos me pärjätään ja saadaan kutsu Elitloppetiin olemme suunnitelleet kilpailla Åbyn jälkeen Solvallassa 13.5.”

Kööpenhamina Cup ei kiinnosta Next Directionin taustajoukkoa. Kuljetukset ovat sinne pitkiä ja kilpailun palkintosumma on pudonnut olosuhteiden pakosta.

”Jos ollaan mukana Elitloppetissa, niin ollaan, mutta sitten sen jälkeen hevonen tulee näillä näkymin Suomeen. Eiköhän sitten kotimaassakin ravit jatku ainakin jossakin muodossa”, Hulkkonen uskoi.

Miellyttävä

Berga Gård

Hevostila lähellä Eskilstunaa nimeltä Berga Gård oli monille suomalaisille tuntematon, kunnes Iikka Nurmonen yhdessä avovaimonsa Jenni Tuokon kanssa vajaa kaksi viikkoa sitten muutti sinne.

Kontion Jomppe tästä ensimmäisenä minulle mainitsi ja muutamat tutut vielä suosittelivat lisää”, Iikka Nurmonen kertoi valmennuskeskuksen löytämisestä.

“Aivan huippupaikka tämä Berga Gård on. Tilan isäntä on oikein mukava ja avulias. Hän auttaa kaikessa. Berga Gård on kahden tilan yhdistelmä. Ravitallit ja harjoituspaikat ovat toisaalla ja tilan omistajapariskunnan vaimon swb-ratsukasvatukseen keskittynyt toiminta ja pihatot toisella tilalla.”

”Next Directionilla on kaikki hyvin. Viime startin jälkeen se on saanut  normaalia liikettä”, Nurmonen päivitti hevosen kuulumiset.

Hevosen matka Eskilstunasta 400 kilometrin päähän Åbyn raveihin, jotka ajetaan siis tyhjille katsomoille, alkoi lauantaiaamuna.

”Kyllä me todennäköisesti testaamme, että otamme kaikki kengät pois ensimmäistä kertaa hevosen uralla. Teemme sen nyt Elitloppetia ajatellen. Solvallassa ei uskalla kokeilla, niin testaamme nyt.”

”Jos siitä saataisiin yksi pykälä vielä lisää. Uskon kengittä juoksemisen sopivan Next Directionille.”

Ruotsalaisten spekulaatioissa tiedostetaan Next Directionin loistava lähtönopeus, mutta monet olivat valmiit ennustamaan sille kuolemanpaikkaa toistamiseen juoksupaikaksi. Arvailtiin myös, että ehkä neljännen radan toinen suomalainen starttiraketti Elian Web pääsekään Disco Volanten edelle ja jää juoksemaan kuolemanpaikalle.

Suomalaisiin korviin ruotsalaisten puheet eivät kuulosta kovin hyvältä. Vaikka Next Direction voitti Uumajassa juuri kuolemanpaikalta, on juoksupaikka aina rasittava. Ja Elian Webistähän olemme kuulleet Katja Melkolta jo vuosia, että Elian Web on keulapaikalta aivan eri hevonen kuin muilta juoksupaikoilta.

”Kuudes rata on huono paikka lähteä. Hulkkosen kanssa puhuimme, jos ei lähdetä lataamaan, vaan yritetään löytää sopiva juoksupaikka.”

Iikka Nurmonen ajaa ennen Paralympiaravien päälähtöä kahdessa lähdössä.

Amazing Warrior oli hyvä voittaessaan viimeksi runsas viikko sitten starttinsa Örebrossa. Hyvällä mielin lähdetään 2640 metrin kisaan, vaikka ei matkan välttämättä näin pitkän olisi tarvinnut olla.”

Ennakkovihjeet ylistävät italialaishevosta, joka on voittanut 14 kilpailua 18 startistaan.

Zeppelin Kyu Bar on kait sitten niin hyvä, kun sitä jaksetaan kehua, mutta ajetaan kilpaa, sittenhän se nähdään”, Nurmonen sanoi urheiluhengessä. Maratonmatkalle saamaansa paalun ykkkösradalta lähtevää ruotsalaista laina-ajokkia Edmund Nurmonen ei tunne. Ruotsalaispelaajilta se on saanut vain yhden prosentin suosion.

Tätä kaikki suomalaiset toivovat toukokuun viimeisenä päivänä, että Timo Hulkkonen ja Iikka Nurmonen pääsevät jälleen valitsemaan lähtörataa Elitloppetin finaaliin. Kuva Totofoto.