Kilpailukieltoon asetun Maisteri Jutilan 29.5. Vermon raveissa antamasta dopingnäytteestä on löytynyt glausiini-nimistä ainetta.

Kyseistä ainetta ei löydy Hippoksen lääkeaineluettelosta, ja hevosen vastuuvalmentaja Sanna-Kaisa Liukkonen on asiasta erittäin ihmeissään.

Liukkonen sai tiedon A-näytteestä löydetystä glausiinista Hippokselta 8.8. sähköpostilla. Hänellä ei ole aavistustakaan, mistä glausiini on peräisin, ja hän on etsinyt asiasta tietoa netistä.

”Nopeasti googlettamalla löytyy tietoa, jonka eläinlääkärikin vahvistaa, että glausiini luokitellaan huumeeksi. Sitä löytyy kasvimaailmasta, sinikämmenestä ja sarviunikosta, löytyykö niitä sitten laitumelta, luonnonhoitopellolta, ojanpientareelta treenilenkin varrelta vai naapurin kukkapenkistä? Vai onko sitä rapsiöljyssä tai kuivikkeissa?”, Liukkonen pohtii.

Tällä hetkellä kaikki ravikilpailuissa Suomessa otetut dopingnäytteet toimitetaan tutkittaviksi Ruotsiin Uppsalassa sijaitsevaan laboratorioon. Mikäli A-näyte osoittautuu positiiviseksi, Suomen Hippos ottaa yhteyttä hevosen vastuuvalmentajaan ja pyytää selvitystä lääkityskirjanpidosta.

Hippoksen yhteydenoton jälkeen vastuuvalmentajalla on 14 vuorokautta aikaa pyytää B-näytteen tutkimista. Vastuuvalmentajalla on tässä vaiheessa oikeus valita itse, missä akkreditoiduista laboratorioista näyte tutkitaan.

Maisteri Jutilan valmentaja Sanna-Liukkonen sai 25.7. tiedon, että hevosen A-näyte on positiivinen. Hän pyysi 26.7. B-näytteen tutkimista, ja valitsi 27.7. tutkimuspaikaksi ranskalaisen laboratorion.

”Ruotsin laboratorion piti jo 2 viikkoa sitten lähettää B-näyte Ranskaan. Asia ei ole edennyt mihinkään, ja nyt Ruotsi Hippoksen kautta ilmoitti, että Ranska ei halua tutkia näytettä koska se vaatii erikoismenetelmiä. He ehdottavat Hong Kongia”, Liukkonen kertoo.

Liukkosen mielestä prosessi on kestänyt kohtuuttoman kauan, ja hän on huolissaan myös omasta oikeusturvastaan.

”Jos B-näytettä ei pystytä tutkimaan, eikö silloin A-näytekin pitäisi käsitellä negatiivisena?”, Liukkonen kysyy.

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala sanoo, ettei kommentoi keskeneräistä asiaa. Hän kuitenkin vahvistaa dopingnäytteiden yleisen käsittelyprosessin ja sen, että Suomen näytteet tutkitaan ruotsalaisessa, Suomen Hippoksen kilpailutuksen perusteella valitsemassa laboratoriossa.