Rovaniemen ravirataa luotsaa maanantaista lähtien toimitusjohtaja Anna Paavola, haminalaislähtöinen raviurheilija.

Anna Paavola, 38, on käytännön hevosihminen, koulutukseltaan markkinoinnin merkonomi. Hänellä on myös hevostalouden erikoisammattitutkinto, sillä torstaina hän valmistui Kiuruveden Hingunniemeltä hevosurheilun manageriksi, neljästä ainoana ravipuolelta.

”En ole ikinä pelännyt tarttua hommiin”, Paavola sanoo. ”Toisaalta on varmaan hyväkin, kun on uudet silmät ja korvat. Minulla on elinikäinen kokemus raviurheilusta, kun olen ollut hevosenhoitajana, valmentajana, omistajana ja kiertänyt paljon maailmaa. Aina missä olen ollut, olen halunnut mennä raveihin.”

Kosketuspintaa hevosiin Paavolalta löytyy laajalti. Hän on työskennellyt Steen Juulilla Halmstadissa ja Petri Salmelalla sekä Tukholmassa että Bodenissa. Harrastajalisenssillä operoivan Paavolan omat valmennettavat ovat juosseet aikavälillä 2006-2018 yhteensä 27 ykkössijaa.

”Nyt on enää lisenssi jäljellä, viime syksynä myin kotipaikan, iskä (Jussi) kuoli kolme vuotta sitten. Aina siinä oli melkein 9 hevosta. Nyt minulla on yksi kokonainen hevonen, 4-vuotias Promptus (Muscle Massive) Petteri Joella ja osuus 2-vuotiaasta orlandoviciläisestä. Samuel Sisun liisasin pikkuserkulle, ja hevonenhan oli eilen Loviisassa neljäs.”

Paavola on valmentanut Samuel Sisun lisäksi esimerkiksi Mr Dreameria, Rainbow Unitia ja Diego di Maggioa, jotka ovat tuttuja nimiä ravien seuraajille.

”Olin Knox Hanoverin kimpassa ja kun se voitti kunkkareissa juuri Rovaniemellä, niin olihan se huippujuttu”, Paavola sanoo.

”Raviurheilussa on parasta se, että on ystäviä ympäri Suomen ja ympäri Eurooppaa, nytkin minulla oli mieletön tukiverkko, joka tsemppasi ja auttoi tässä toimitusjohtaja-asiassa.”

Näihin päiviin asti Anna Paavola on hoitanut perheyrityksensä paperiasiat ja viime syksynä hän hankki Winwithwool-villabisneksen, joka tarkoittaa käytännössä lampaanvillapatjoja hevosille.

”Sitä kautta olen pohjoiseen mennytkin, mulla on aina ollut Lappi lähellä sydäntä ja meillä on aina ollut mökki Levillä ja Ylläksellä.”

Viime suvena kuninkuusraveja isännöineen ja sen johdosta radoista parhaan tuloksen tehneen Rovaniemen Mäntyvaaran mahdollisuuksista hän on vaikuttunut.

”Eilenkin kun olin katsomossa, niin jo pelkästään se näkymä siellä, että jos et sitä saa myytyä, niin minkä sitten saat, kun paikka jo itsestään on ihan ainutlaatuinen. Potentiaali on kova, kun alueella käy turisteja Aasiasta lähtien”, Paavola katsoo.

”Rovaniemellähän on hyvä porukka ja tehdään tiimityötä. Tosi innostuneena aloitan työt, kääritään hihat ja aletaan tekemään töitä, siinä on mielettömät mahdollisuudet, kun on matkailualaa ympärillä, yritetään niitä yhdistellä ja saada ihmisiä paikalle.”

Rovaniemen Ravirata Oy:n puheenjohtaja Matti Rajaharju huokuu tyytyväisyyttä toimitusjohtajavalintaan ja sanoo, että hakijoissa (4) korostui hevosalan tuntemus.

”Hallitus oli valinnassa yksimielinen”, Rajaharju toteaa.