Tornion raviradalla nostetaan virheen merkiksi käsi pystyyn. Yksi asia yllätti radan veturin: suoran negatiivisen palautteen vähäinen määrä.

Tornion ravirata ei ollut kilpailukunnossa, kun kauden pääravien piti alkaa sunnuntaina kello 13. Radan kunnostustöiden jälkeen ravit alkoivat 2 tuntia 20 minuuttia myöhässä. Poisjääntejä tuli runsaasti, ja mm. Antti Ojanperä ja ruotsalaisvieras Ingemar Hultqvist vetivät hevosensa pois.

“Moka kävi. Eihän näin saisi käydä, mutta kun ihmiset tekee ja luonnonvoimat on vastassa, niin virheitäkin sattuu. Ja mitä viimeksi kulunutta vuottakin ajattelee, niin on sattunut Ruotsissa, Norjassa ja Ranskassakin”, Markus Keskimaunu muistuttaa.

”Olin itse radalla perjantaina iltapäivästä, ja rata oli tosi tiiviiksi tampattu ja kesti sadetta hyvin. Jos ei olisi tehty virhearviointia ja aukaistu rataa ennen raveja, niin uskon, ettei ravien järjestämisessä olisi ollut mitään heikkoa. Eikä siinäkään vielä mitään, kun olisi ollut ymmärrystä hälyttää karhukuski paikalle vuorokautta aikaisemmin, mutta tilanne valkeni vasta sunnuntaina aamupäivästä.”

“Kosteus, matala lämpötila ja huono haihtuvuus olivat sellainen yhtälö, ettei rata enää läpäissytkään vettä”, Keskimaunu kiteyttää ongelman.

Kunnostuksen alku viivästyi, koska tiekarhua ei saatu aikaisemmin paikalle.

“Se on tulevaisuudessakin iso haaste. Karhuja ei tahdo löytyä tieverkostonkaan kunnossapitoon, ja jos harvat urakoitsijat saa sunnuntaiaamuna kiinni, karhut saattavat olla missä päin maailmaa tahansa. Ja osaava käyttäjäkin karhulle tarvitaan.”

”Omaa karhua ei tietääkseni ole kuin harvalla radalla, ja sellainen oli nytkin välttämätön”, Keskimaunu painottaa.

Positiivisiakin puolia hän kaiken synkkyyden keskeltä löytää.

”Isossa kuvassa täytyy olla tyytyväinen, että ravit saatiin vietyä edes räpiköiden läpi. Maanantaina pistettiin kuitenkin 63 000 euroa palkintoja maksuun.”

”Ja käsittämättömän ymmärtäväisesti ihmiset asiaan suhtautui. Kilpailupäivänä minulle tulleet negatiiviset palautteet olivat yhden käden sormilla laskettavissa”, Keskimaunu ihmettelee.

”Meitä harmittaa pois jääneiden hevosten omistajien puolesta ihan yhtä paljon. Yhdessä kannetaan vastuu koko Laivakankaan porukalla, turha selitellä mitään kuusen alla!”