Kärppien raviliigahevonen Mercedes Match eli Mersu sairastui viime keskiviikkona ummetusähkyyn. Tänään maanantaina saatiin ilouutinen vaaran väistymisestä.

Mersun hoitaja Hanna-Mari Niemi kertoo, että huomasi keskiviikkona tamman olevan sairas.

”Se oli illalla vähän omituinen. Ei alkanut syömään, ja oli happaman oloinen, vaikka ulosti ihan normaalisti. Sitä taluteltiin yö varalta, koska epäilimme jotain ähkyn tyyppistä”, Niemi kertaa.

”Aamullakin se ulosti kyllä, mutta oli edelleen kiukkuinen ja omituinen ja katseli mahaansa, joten se vietiin torstaina Ouluun klinikalle. Siellä todettiin, että Mersulla oli ummetusta, suolistossa näkyi sellainen aika kova massa, joka ei liikkunut suuntaan eikä toiseen. Sitä letkutettiin kilinkalla usempaan kertaan torstaina ja se sai kipulääkettä.”

Mercedes Match pääsi yöksi kotiin, mutta palasi klinikalle vielä perjantaina uudelleen letkutusta varten.

”Silloin perjantaina, kun pääsimme kotiin, ei Mersu ollut mennyt huonompaan suuntaan, mutta edelleen se massa oli siellä, vaikka sitä oli saatu pehmenemään”, Niemi toteaa.

Viikonlopun ajan hevosta pidettiin pienessä liikkeessä, sitä nesteytettiin ja ruokaa säännösteltiin.

”Se oli kolmesti päivässä kävelytyskoneessa, ja kävin lisäksi ajamassa kävelyä. Se oli viikonloppuna jo ihan normaali oma itsensä, ei kipeän oloinen enää ollenkaan. Itse asiassa se kipu loppui heti, kun se klinikalla sai kipulääkettä. Viikonloppuna tammaa nesteytettiin, sillä oli kanyyli kaulassa, ja nesteytin sitä kahdesti päivässä. Yritin lisäksi juottaa sille mashmössöjä ja muuta mössöruokaa, että se saisi vähän jotain syödäkin.”

Tänään maanantaina Oulun klinikalla todettiin massan poistuneen suolistosta.

”Nyt Mersu saa asteittain ruveta syömään enemmän heinää. Tämä viikko ajetaan vain hölkkää. Ensi viikolla tamma saa varmaan sitten jo syödä ihan normaalisti.”

Mercedes Match valmentautuu Mauri Jaaran tallissa Ruukissa.