Olavi Haanketo kertoo tuomariston perusteet, miksi yksi kuningatarkisan suosikeista Mian Mari hylättiin.

Syyksi merkittiin radalta poistuminen. Hallitseva kuningatar Mokomani johti lähtöä, mutta sen suurimmat menohalut viilenivät Saaga S:n jyrättyä kuolemanpaikalta ohi. Mokomani nousi puoli rataa ulospäin ja johtavaa seurannut Mian Mari työntyi siihen rakoon.

”Mokomani ja J-P Kauhanen nousee loppusuoralla reilun puoli rataa”, Haanketo kertasi. ”Mian Marin Timo Ylitalo lähtee ajamaan siihen eikä hän sovi sille radalle, koska täyttä rataa ei ollut. Hän ajautuu radalta pois noin sadan metrin matkalla ja ohittaa neljä paalua.”

Mian Mari ylitti maalilinjan seitsemäntenä, mutta mahdollisuudet kokonaiskisassa murskaantuivat hylkäyksen johdosta.

”Sääntöjen 57. pykälässä asia kerrotaan yksiselitteisesti”, Haanketo toteaa.

“Vielä toinenkin hylkäyksen edellytys täyttyy. Mian Marin ohjastaja parantaa rikkeellään sijoitustaan siten, että hän pääsee Mokomanista edelle. Jos hän olisi tilanteen huomatessaan hiljentänyt vauhtia eikä olisi ohittanut Mokomania, häntä ei olisi hylätty.”

”Omistajat eivät tietenkään olleet ratkaisuun tyytyväisiä, mutta tässä ei ollut mitään vaihtoehtoa.”

Voiton vei hallitusti Saaga S/Matti Nisonen.

Oriiden kilpailussa niinikään yksi hevonen hylättiin avausmatkalla. I.P. Lento laukkasi alkumatkalla kolmesti Antti Teivaisen mukaan yli-innokkuuttaan.

”Harmin paikka”, Teivainen totesi. “Hevonen oli ylilatautunut ja kun lähtö tapahtui ja muut käskivät omiaan, niin I.P. Lento lähti ryöhäämään oikein kunnolla. Koitin pidätellä sitä vaan ja siinä se laukkasi. Samassa hässäkässä aukesi vielä sekki ja hevonen sai pään alas. Tilanne ei ollut sen jälkeen enää hallinnassa. Harmi, että laukka tuli tähän paikkaan. Muuten hevonen oli hyvän tuntuinen ja se ravasi hyvin.”

Antti Teivaisen kommentti päivitetty la klo 23.05.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit