Eilen Mikkelin koko kaupungin alueella kiellettiin viikoksi kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkeä. Superlauantain ravit olivat vaarassa, mutta tänään tuli tieto, että ravit saa järjestää.

Päätös yleisötilaisuuksien kieltämiseksi tehtiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Koronatartuntoja on tällä hetkellä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä eli Essoten alueella suhteellisesti eniten koko maassa.

Mikkeli toimii lauantaina Porin ohella Superlauantain toisena näyttämönä. Terveysviranomaiset vahvistivat aamulla, että ravit saa viedä läpi, mutta ilman yleisöä. Varsinaisia erityisjärjestelyjä ei vaadita.

”Jos olisimme ottaneet yleisöä pienen määrän, olisi pitänyt alkaa laskea toimihenkilöitä, mutta emme ota yleisöä lainkaan. Terveysviranomaiset luottavat kykyymme järjestää ravit. Tietysti pitää tarkentaa vielä ohjeita, mutta periaatteessa toimimme sillä ohjeistuksella, mikä keväällä oli käytössä. Mitään erityisvaatimuksia ei tullut”, toimitusjohtaja Kari Tiainen kertoo.

”Harmittavasti osui juuri tänne tuo tautitilanne sellaiseksi, että yleisöä ei voi ottaa. Tämä on meidän toiseksi tai kolmanneksi paras ravipäivä vuodessa ja se menee nyt mönkään. Markkinoinnin eteen tehty työ valuu nyt hukkaan, mutta ei voi mitään, tämä on poikkeusvuosi. Onneksi ravit saa sentään järjestää.”

Mikkelin ravien piti olla yhteistyössä S-ryhmän kanssa toteutettavat osuuskaupparavit.

”Se on oikein perinteinen ja pitkäikäinen juttu meillä. Täällä on silloin hernerokkajakelua ja niillä raveilla on jo maine täällä Mikkelissä.”

Taloudellinen vaikutus yleisön kieltämisellä on merkittävä, vaikka lipputulot olisivat olleet joka tapauksessa tavallista pienemmät. Osuuskaupparaveissa sisäänpääsy tarjotaan S-etukortilla.

”Keskeisen sponsorin kanssa ei ole vielä keskusteltu asiasta, mutta varmasti puhutaan kymmenistä tuhansista. Viisinumeroisista luvuista kumminkin”, arvioi Tiainen.

”Kun sisäänpääsy on tarjottu S-etukortilla, on saatu uusiakin ihmisiä paikalle. Aina se on sellainen vilskepäivä. Harmittavasti se jää nyt väliin. Katsomme kyllä, voidaanko tällainen ravipäivä korvata vaikka tavallisissa raveissa marraskuussa. Mutta ensi vuodelle päivä on jo kalenterissa.”

Mikkelin jääkiekkojoukkue Jukurien U20- ja liigajoukkue ovat olleet jo viikon karanteenissa, sillä nuorten joukkueessa on todettu yhteensä 22 koronatartuntaa, ja sairastuneet henkilöt olivat ennen oireiden alkamista ehtineet altistaa muita. Jääkiekkohalli Saimaa Stadion sijaitsee aivan raviradan vieressä, ja sisäänkäynnit ovat yhteisiä. Onko kiekkopuolen altistuksilla vaikutusta raviväkeen?

”Halli on sulkenut ovensa, eli jos yleisöä olisi otettu, olisi meidän pitänyt järjestää sisäänkäynnit ja muut eri tavalla kuin normaalisti. Ja tavallaanhan taudin alkulähde on tuossa kahdeksan metrin päässä, että aika lähellä tässä ollaan, mutta mitään konkreettisia haittoja ei ole ollut.”