Markku Niemisellä on useampi voittosauma valmennettavillaan lauantain Toto76-kierroksella.

4-vuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu –finaalissa suurimpia ennakkosuosikin paineita kantaa Lexus Dream. Hurjan nopeana avaajana tunnettu ruuna on todennäköisin keulahevonen, ja saattaa hyvinkin johtaa lähtöä alusta loppuun.

”Hevosella on kaikki kunnossa”, Nieminen kertoo. ”Se oli viimeksi karsinnassa ihan hyvä ja varmaan jatkaa samassa vireessä. Uskon, että keulaan tähdätään. Tietenkin kaverit yrittävät kaataa, mutta pakko se on omaan uskoa.”

Tasokkaassa ja tasaisessa pronssidivisioonakarsinnassa Niemisen tallista starttaa Por Nie Rock. Toisin kuin Lexus Dream, kiihdyttää Por Nie Rock melkoisen verkkaasti ensimmäisillä metreillä. Killerin pitkä maalisuora kuitenkin puoltaa hyvistä kireistään tunnetun ruunan menestysmahdollisuuksia.

”Se tekee aina hyviä juoksuja, mutta hitaana avaajana Por Nie Rock jää aina melko huonoihin asemiin. Nyt sillä on hyvä paikka, josta se tuskin jää kovin kauas. Mikäli se saa peesailla viimeisellä puolikkaalla, niin se tulee hyvin maaliin saakka. Vastustaja on kunnioitettava, joten kaiken pitää onnistua nappiin, jos mielii menestyä.”

4-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu –finaalissa Niemisen tallista viivalle asettuu peräti kolme hevosta. Merkille pantavaa on myös, että kaikki kolme hevosta tiedetään rivakoiksi kiihdyttäjiksi.

Willow Pride lähtee todella kovaa liikkeelle, mutta niin lähtee Callela Lisbeth ja Doris Hosskin. Ilman yllätyksiä Willow Pride on kuitenkin keulahevonen, se on niin äärimmäisen nopea. Sillä myös ehdottomasti keulapaikalta ajetaan.”

”Callela Lisbeth parantaa kokoajan otteitaan. Se ei ole kevään jälkeen ollut parhaimmillaan, mutta se on nousukunnossa, ja kun katsoo voittosummaa, niin sitä ei mielestäni saa koskaan täysin unohtaa näissä lähdöissä. Doris Hossilla seiskarata vaikeuttaa tehtävää huomattavasti.”

Willow Pride on sille harvinaisesti sortunut laukalle muutamaankin otteeseen viime aikoina. Valmentaja ei ole kuitenkaan tästä huolissaan.

”Periaatteessa sen ei pitäisi laukata”, Nieminen sanoo. ”Lappeenrannassa se törmäsi puomiin, ja laukka johtui siitä. Kahdessa Ruotsin startissa oli vieras kuski. Niissäkin Willow Pride lähti hyvin liikkeelle avaten keulapaikalle. Vauhdin hiljentyessä se vain rulli laukalle. Sitä vaaraa en usko Antilla (Teivainen) olevan. Tietenkään en voi sanoa, että laukkariskiä ei ole, kun niitä on nyt tullut.”

Lisäksi Niemisen tallista starttaa Still Loving You sekä Grant Boko kultadivisioonakarsinnassa. Kaksikko pyrkii haastamaan suursuosikki Next Directionin, jonka valmentaja Timo Hulkkonen epäili Tommi Kylliäisen panostavan kiihdytykseen Ranch Newmanin rattailla.

“Aion kuitenkin antaa Jukalle (Torvinen) ohjeet, että ainakaan kauhean helpolla ei keulapaikasta luovuta”, Hulkkonen paljastaa. “Voi olla, että Kylliäiselle kelpaa Next Directionin selkäkin, mutta se jää nähtäväksi. Next Direction on saanut pari starttia alle, ja esiintyi hyvin viimeksi. Uskon vireen olevan nousujohteinen.”

Mikäli juoksupaikoista ei päästä selvyyteen ja avaus venähtää, sopii se Niemisen vahvoille suojateille, joista Still Loving You kilpaili viime lauantaina Käpylä GP:ssä esiintyen melko vaisusti.

”Sen esityksen voi nähtävästi unohtaa. Ilmeisesti rata ei vain sopinut sille”, Nieminen miettii. ”Hevonen on tarkistettu sen jälkeen, eikä siitä löytynyt vikaa. Vaikea sanoa kummalla on paremmat menestysmahdollisuudet, se riippuu paljon juoksunkulusta.”