Ensi keskiviikkona Vermossa ravataan yksi vuoden mielenkiintoisimmista ravipäivistä, kun derbyfinalistit ratkotaan viidessä karsintalähdössä.

Kaikkiaan karsintoihin ilmoitettiin 56 hevosta, jotka jaettiin derbyn pisterankingin perusteella viiteen lähtöön. Rankingissa otetaan huomioon koko uran ja kilpailuvuoden voittosummat sekä ennätys. Tänä vuonna derbyn karsintavoittajat palkitaan 9000 euron arvoisella ykköspalkinnolla. Finaalin voittaja puolestaan kuittaa muhkeat 150 000 euroa.

Kilpailun suurin ennakkosuosikki on myös pisterankingissa ykköspaikalla ollut Graceful Swamp, joka ei ole tällä kaudella vielä hävinnyt. Erkki-Pekka Mäkisen valmentama ori starttaa omassa karsinnassaan seiskaradalta. Rattailla nähdään tuttuun tapaan Ari Moilanen.

Graceful Swampin kovimmiksi haastajiksi on uumoiltu viime vuoden kriterium-sankaria Lewis Alea, joka arvottiin kakkosradalle sekä Timo Nurmoksen valmentamaa Marrakeshia, joka joutuu omassa karsintalähdössään kiihdyttämään eturivin uloimmalta kaistalta. Viime vuonna derbyn Hachiko De Veluwen kanssa voittanut huippuvalmentaja yrittää toistaa tempun tänä vuonna.

”Marrakesh on hyvällä mallilla, siksi Vermoon lähdemmekin”, Nurmos sanoo luottavaisena. ”Uskotaan ja toivotaan, että hevonen on kunnossa.”

Nurmoksen tyyliin kuuluu tunnetusti kilpailuttaa hevosia varsin säästeliäästi. Tänä vuonna Marrakesh on startannut ainoastaan kerran, kun se juoksi Eskilstunassa vajaan yhdeksän kuukauden tauon jälkeen 2600 metriä johtavan rinnalta aikaan 13,6.

”Marrakesh teki loistavan juoksun. Sillä oli huono paikka, voittaja meni oman ennätyksensä, mutta tämä tuli sen takana maaliin.”

Paikka on tälläkin kertaa huono, mutta Nurmoksen luotto omaan hevoseen ei horju, vaikka toki hän tiedostaa, että kasiradalta voi juoksusta muodostua raskas.

”Huonoin mahdollinen paikka se on, mutta minkäpä sille voi. Marrakesh menee kuitenkin joka paikalta, eikä siitä ole vielä heikkouksia löytynyt. Ainahan tuollainen paikka heikentää mahdollisuuksia, mutta ei sitä ole mukaan ilmoitettu hyvän lähtöpaikan vaan finaalipaikan takia.”

Derbyfinaali juostaan Vermossa lauantaina 31.8. Ensi keskiviikon lähtölistat pääset katsomaan tästä linkistä.