Talvella Ossi Nurmosen valmentama H.V. Tuuri toi Suomelle kaksi komeaa voittoa Ranskan kylmäveriottelusta ja viime viikolla Iikka Nurmonen häikäisi kolmella voitollaan Ruotsissa.

Raviurheilumme kansainvälinen menestys on tänä vuonna kulkenut vahvasti Nurmosten isän ja pojan tahtiin.

H.V. Tuuri voitti molemmat lähtönsä Pariisissa, ensimmäisen ajoi Iikka ja toisen ranskalaistähti Eric Raffin.

”Kaksi kovaa kilpailua veivät hevosta hyvällä tavalla eteenpäin”, Ossi Nurmonen totesi. ”Matkan jälkeen Joensuussa voittojuoksussa vielä nähtiin, että hevonen oli ottanut kilpareissun kaikin puolin hyvin.”

Koronakaranteenien aikana Nurmonen on jatkanut perusvalmennusta H.V. Tuurilla.

”Tulevaisuudessa Elitkamppen on yksi vaihtoehto. Siitä tulee kova lähtö, kärkinimet menivät viime viikonloppuna Ruotsissa jo 20-tuloksin, mutta nopea on H.V.Tuurikin”, valmentaja sanoi painokkaasti viisijäsenisen kimppatallin Talli Tuurilla Mennään 10-vuotiaasta oriista.

H.V.Tuurilla yksi vaihtoehto on siitosoriina toimiminen. Aluksi valmentaja oli ajatellut, ettei tänä vuonna astuteta ollenkaan, mutta tammanomistajien runsaat kyselyt ovat saaneet hänet miettimään asiaa uudelleen.

”Viikon tai kahden päästä päätös on joka tapauksessa asiasta tehtävä.”

Maaningan oriasemalla siitostyöt tulevat ajankohtaisiksi vasta vapun jälkeen. ”Täällä ollaan sen verran pohjoisessa, että siemennykset aloitetaan toukokuun puolivälissä. Toki sitä ennen alkavat jo sperman lähetykset Suomen muille oriasemille.”

Kriteriumissa toiseksi sijoittunut ja Kuopion Varsakunkun 4-vuotiskauden komeaksi päätteeksi voittanut Stallone voi hyvin helmikuun alussa tehdyn operaation jälkeen. Leikkaukseen nuoren oriin vei paksusuolen suolikierre.

Iikka Nurmonen

Berga Gårdissa

Iikka Nurmosen ,26, aloitus Ruotsissa oli upeaa balsamia ravitauossa viruville suomalaisharrastajille. Ensin voitti Amazing Warrior Örebrossa ja kaksi päivää myöhemmin nähtiin upeat voitot Better Bossilta ja nyt Paralympiaraveihin valmistautuvalta Next Directionilta.

”Olihan se mielenkiintoista kotonakin odottaa Uumajan lähtöjä, kun Iikka oli ajamassa. Sekä Better Boss että Next Direction tekivät omat juoksunsa. Suomi-pojalle ei annettu mitään ilmaiseksi”, Ossi Nurmonen muisteli lauantain tunnelmiaan tv-katsomossa.

”Hatunnoston arvoinen teko myös omistajavalmentaja Timo Hulkkoselta, kun antaa nuorelle valmentajalle vastuuta. Next Direction teki loistavan juoksun kahdeksan kuukauden tauolta, joten kyllä hevonen oli osattu pitää läpi talven hienossa kunnossa.”

Iikka Nurmonen pitää hevosiaan nyt filiaalissa Ruotsissa lähellä Eskilstunaa Berga Gårdissa. Siellä on yhteensä 65 hevoskarsinaa eri valmentajilla. Harjoituspaikkoja on joka lähtöön, on harjoitussuora, ravirata, syvä hiekkarata, metsäpolut ja kaksi kävelytyskonetta.

Iikka jatkaa tiiviisti kilpailemistaan kohti lauantain Paralympiaraveja Next Directionilla Göteborgissa.

Keskiviikkona Solvallassa juoksevat hänen omasta tallistaan MAY ROSE (FI) ja isänsä Ruotsiin lähettämä GIZELLE NYX (FI).

Torstaina Ossi Nurmosen tallista SWEET CAROLINA (FI) ja Iikan tallista ILOS SANSIBAR (FI)  ja CAPTIVATE (FI)  juoksevat Örebrossa.

Lauantaina Åbyssä Iikka starttaa valmentamallaan AMAZING WARRIOR (FI) ja Johan L Sundgrenin valmentamalla Edmundilla (SE) ennen ravien päätapahtumaa Paralympiaravien kansainvälistä Gr1-lähtöä NEXT DIRECTIONILLA (FI).