Suomen Hippos julkaisi torstai-iltana tiedotteen, jossa se ilmoitti Teemu Okkolinille langetetusta kuukauden kilpailukiellosta lääkeainerikkomuksesta johtuen.

Teemu Okkolinin valmentama Mökin Tähti antoi helmikuun 18. päivä positiivisen näytteen Seinäjoen raveissa. Sen veri- ja virtsanäytteistä löytyi ranitidiinia. Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta totesi lääkeainerikkomuksen 23. maaliskuuta, ja Suomen Hippoksen hallitus asetti 20.4. kokouksessaan Okkolinin kilpailukieltoon ajalle 27.4.-26.5. Se koskee hänen kokonaan omistamiaan hevosia sekä kieltää toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa. Okkolin sai myös 300 euron sakon puutteellisesta lääkekirjanpidosta. Mökin Tähden kilpailutulos (8.) mitätöidään eikä 500 euron palkintoa makseta. Hevonen on vapautettu kilpailukiellosta.

Kyseessä on lääkeaineen varoajan rikkomus, ei dopingrike. Ranitidiini vähentää mahahappojen sekä -nesteen eritystä, ja sitä käytetään närästyksen ja liikahappoisuuden hoitoon sekä mahahaavan ennaltaehkäisyyn.

Ranitidiinin varoaika ravikilpailuissa on neljä vuorokautta.

 

Teemu Okkolin ei pitänyt tuomiota kovana, vaan suhtautui asiaan maltilla.

”Totta kai se harmittaa ja asia vaikuttaa taloudellisesti. Mutta sattunut mikä sattunut. Tallini työntekijät tekevät kuten olen opastanut, ja vastuuvalmentajana kannan tässä täyden vastuun.”

Okkolin myös kielsi, että hevonen olisi saanut ainetta varoajan sisällä.

”Mökin Tähdellä on pidetty ohjeenmukainen neljän vuorokauden varoaika ennen Seinäjoen kilpailua. Mikään eläinlääkäri en ole, mutta lääkeaineet eivät ymmärtääkseni poistu kaikista hevosista yhtä nopeasti. Jatkossa aion pitää minimiä pidemmät varoajat.”

Mökin Tähti on syönyt ranitidiinia usein elämänsä aikana, eläinlääkärin määräyksestä.

”Hevosella on joskus aikanaan ollut vatsahaava ja sitä on tähystetty myös. Se stressaa herkästi, ja stressi taas aiheuttaa hevosella närästystä sekä voi johtaa vatsahaavaan. Ranitidiinilla on pyritty ehkäisemään ongelmia ja haettu nimenomaan hevosen hyvinvointia, eläinlääkärin kanssa.”

Orimattilalainen valmentaja huomauttaa, että ainetta saa muissa lajeissa käyttää, koska se ei vaikuta hevosen suorituskykyyn tai hoida esimerkiksi kipua.

”Ravikilpailussa sillä on tämä pieni varoaika, mutta esimerkiksi ratsastuspuolella ei. Tulevan kuukauden keskityn nyt treenaamaan hevosia kotona ja nauttimaan siitä.”

 

Päivitetty klo 18.58:
Suomen Hippos julkaisi tiedotteensa torstaina, ei keskiviikkona.