Pohjois-Pohjanmaan alueen tapahtumat kilpailivat gaalassa kahdeksassa eri kategoriassa. Kulttuuri-, messu- ja urheilutapahtumien sarjoissa finalistit selvisivät yleisöäänestyksen perusteella, ja niiden joukosta voittajan valitsi eri tahojen edustajista koottu raati.

Urheilun saralta mukaan otettiin neljä finalistia. Äimäraution radalla järjestetyn Ookkonää hevostellu –tapahtuman lisäksi voitosta kamppailivat Kuusamossa järjestettävä Suomen suurin polkujuoksutapahtuma, tyrnäväläinen traktorinvetokilpailu sekä oululainen verkkopelitapahtuma.

Tuomaristo nosti hevoset ykköseksi. Perusteluna oli, että ”tapahtumassa esitellään lajin koko mahdollisuuksien kirjo tavalliselle kansalle, se kasvaa vuosi vuodelta ja on hienosti profiloitunut koko perheen tapahtumaksi”.

”Arvioitaessa raati painotti ensiluokkaisen sisällön lisäksi myös tapahtumien vihreämpää jalanjälkeä”, tuottaja Merja Koistinen BusinessOulusta tähdentää.

Vallitsevista olosuhteista johtuen gaalaa ei voitu järjestää yleisötapahtumana, vaan palkinnot jaettiin maaliskuun 26. päivä verkossa välitetyssä show’ssa. Paikalla oli juontajien lisäksi vain tuotantotiimi.

Kuvan otti Nelli Lindholm.

Tapahtumassa kävi viime syksynä yli 2000 ihmistä. Kuva: Oulun raviradan kuvapankki

Ookkonää hevostellu –tapahtuma järjestettiin Oulun raviradalla viime syksynä kahdeksatta kertaa. Se oli ohjelmassa ennen lauantain Toto75-raveja.

”Ilmainen tapahtuma, johon tulee paljon sellaisia, jotka ei ole hevosta nähnytkään, uusia ihmisiä ja perheitä. Viime vuonna kävijämäärä oli vähän reilu kaksi tuhatta”, Äimäraution radan kilpailuvastaava Nelli Lindholm kertoo.

Pohjanmaan Hevosjalostusliitto, Oulun Ratsastajat ja SRL Pohjois-Suomi toimivat radan ohella järjestäjätahona, mutta kaikki työt sen eteen tehdään talkoilla.

”Tämä on erityinen siitä, että vaikka hevosihmiset ovat tietyllä tavalla vähän erilaisia, niin kaikki on ottanut tämän heti omaksi jutukseen ja kaikki on ollut heti hyvin tulossa mukaan”, Nelli Lindholm iloitsee.

”Joka vuosi konsepti on vähän vaihdellut, mutta aina on ollut aika laaja kirjo laidasta laitaan. Radalla on näytöksiä esteratsastuksesta, kouluratsastuksesta, vikellyksestä ja raviurheilusta, ja lisäksi katsomoalueella hevosalan yrittäjät pitävät omia pisteitään.”

Kuvan otti Merja Koistinen

Lapset pääsivät kokeilemaan kaikenlaisia hevosiin liittyviä asioita. Kuva: Merja Koistinen

Alan eri toimijat pääsevät esittelemään ja myymään tuotteitaan ilman erillistä maksua, mutta edellytyksenä on, että jokaisella pisteellä järjestetään myös jotain toiminnallista tekemistä.