Ravuritamma adoptoi ratsuvarsan. Kannen kuva: Anu Leppänen.
Ravuritamma adoptoi ratsuvarsan. Kannen kuva: Anu Leppänen.

Orpovarsan uusioperhe

Äitienpäiväviikon kaksoisnumerossa käymme tutustumassa keinoemon ja orpovarsan yhdistämiseen. Sukulinjat-sarjassa ääneen pääsevät äiti ja tytär, Brita Flander ja Tamara Skutnabb. Tutustumme myös Mikko Laakkosen lupaavaan Always Readyyn ja Lohilahden oriasemaan.

Jos varsa menettää emänsä, syystä tai toisesta, voi keinoemo pelastaa varsan hengen. Tänä keväänä forssalaistamma menetti varsansa ja samaan aikaan Valkeakoskella syntyi varsa, jota oma emä ei yrityksistä huolimatta hyväksynyt. Sijaisemostimulaation avulla lämminveritamma otti ratsuvarsan omakseen.

Hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Marika Nevala-Posio sanoo, että tamman ja varsan yhdistämisestä on olemassa erilaisia variaatioita. Hän itse on havainnut, että yhdistäminen tapahtuu helpoiten varsan kotona.

”Tällöin varsan omistaja ottaa vastuun alkuun ehkä työläästäkin prosessista ja vastaa tamman ylläpidosta varsan vieroitukseen saakka. Siinä huolehditaan, että tilanne on rauhallinen ja pidetään yhdistettävä tamma ja varsa erillään muista hevosista, kunnes tamma on hyväksynyt varsan.”

Sijaisemoehdokas tuotiin valkeakoskelaistalliin niin, ettei se nähnyt varsaa heti. Sille alettiin heti valmistella sijaisemostimulaatiota, jossa tamma ikään kuin tuntee varsovansa.

Kuinka sijaisemosimulaatio tehdään? Mistä asioista on huolehdittava orpovarsan ja keinoemon yhdistämisessä? Lue torstain Hevosurheilu, niin tiedät!

Äitienpäiväviikolla myös Sukulinjat-sarja jatkuu. Sarjassa saman perheen hevosihmiset kertovat toisistaan. Tällä kertaa vuorossa ovat Tamara Skutnabb ja äitinsä Brita Flander. Monté on äidin ja tyttären yhteinen harrastus.

”Olin varmaan seitsemän vanha, kun aloin ratsastaa kotipihassa montéa. Silloin jo äiti hioi mun tyyliä, kun ratsastin äidin ajaessa vieressä: takapuolta taaemmas, varpaita sisäänpäin, polvet kiinni satulaan. Kysyn usein vieläkin äidiltä, että miltä se näytti, kun ratsastin?” Tamara kertoo.

Always Ready on emänsä viides varsa. Sen isä on ranskalainen Ready Cash, joka on jalostajien keskuudessa yhtä korkealle arvostettu kuin USA:ssa Muscle Hill.

”Tamma oli silloin tyhjä, joten se oli hyvä kuljettaa Ranskaan. Olimme saaneet paikan Ready Cashille. Astutusmaksu oli 25 000 euroa”, omistaja-kasvattaja Mikko Laakkonen kertoo.

”Jos on tuollainen tamma, pitäähän sille yrittää hyvä orikin katsoa. Itse pidän Always Readyä vielä parempana kuin Joe di Maggiota”, Laakkonen vertasi Suur-Hollola-ajon kahden vuoden takaiseen pronssimitalistiin ja derbyssä neljänneksi juosseeseen andoverhallilaiseen.

”Minusta Always Readyllä on isoveljeään isompi kapasiteetti hevosena. Odotan, että se petraa aika paljon. Olen nähnyt kaikki sen kilpailut ja aion seurata tiukasti jatkossakin, saataisiin vaan nämä ravit nyt käyntiin.”

Minkälainen Always Ready oli varsana? Mitä Tuomas Korvenoja on valmennettavastaan mieltä? Torstain Hevosurheilun luettuasi tiedät.

Suomen pohjoisimmalla oriasemalla on kevään aikana riittänyt vilskettä, vaikka muu yhteiskunta tuntuu jokseenkin pysähtyneen hetkellisesti.

Reilu vuosi sitten Marika Lohilahti perusti sukunimeään kantavan oriaseman Oulun pohjoispuolelle Iihin. Korona on hiljentänyt muita yhteiskunnan toimintoja, mutta melko tuore yrittäjä ei ole ehtinyt juurikaan hengähtää kevään aikana.

Kuinka koronakevät on vaikuttanut pakastesiemenen kysyntään? Minkälaisin miettein Lohilahti suuntaa kesään? Hevosurheilu kertoo oriaseman tuoreet kuulumiset.

Suomen ravikilpailutoiminnan ollessa tauolla ovat katseet kääntyneet Ruotsiin. Hevosurheilusta löydät loppuviikon Ruotsin pääravien kohdelähtöjen lähtölistat ja vihjeet.

Ratsastuksessa kirjoitamme Oripäivistä, jotka järjestetään sittenkin, joten Hevosurheilun Ratsastuksen kansikuvahenkilönä tavataan itseoikeutetusti Riikka Harjula. Harjula esittää nyt lauantaina kaksi esteoria, ja myöhemmin vielä kolme oria lisää. Hän haluaa mukaan myös Suomen esteratsastuksen kärkikahinoihin.

Lue Hevosurheilu, se kertoo taustat ja tarinat. Hevosurheilu ilmestyy toistaiseksi kaksoisnumeroina ravien ja ratsastuskilpailujen ollessa tauolla. Seuraavan kerran Hevosurheilu ilmestyy torstaina 14.5.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi