Oulussa 9. tammikuuta ajettujen ravien toisen lähdön tapahtumista on tehty rikosilmoitus. Martti Olsen vaatii tutkintaa hevosen ohjastajan ja ravien tuomariston toiminnasta.

Olsenin näkemyksen mukaan hänen hevosensa Katajan Kunnari jouduttiin lopettamaan raviradalla sattuneiden tapahtumien seurauksena.

Rikoskonstaapeli Hannu Lappalainen Oulun poliisista vahvistaa laitoksen ottaneen rikosilmoituksen vastaan.

”Poliisille on tullut pyyntö asian selvittämisestä. Pyrimme selvitykseen mahdollisimman pikaisesti, mutta ainakaan tällä viikolla emme vielä ehdi tehdä asialle mitään”, Lappalainen sanoo.

Suomen Hippoksen pitkäaikainen kilpailutoimenjohtaja, eläkkeellä oleva Matti Lakkisto tietää kyseessä olevan ensimmäisen rikosilmoituksen aiheesta.

”Juuri tällaista tapausta, jossa sekä ohjastajaa että tuomaristoa vastaan nostettaisiin kanne, ei ole ollut. Kaikenlaisia tilanteita tietysti on matkan varrella tullut. Jopa vakuutusyhtiön kanssa ollaan oltu eri mieltä esimerkiksi siitä, millä tavalla suhtaudutaan väitteisiin, joiden mukaan hevonen olisi loukkaantunut huonon radanhoidon vuoksi”, Lakkisto avaa.

Lakkiston mielestä tapaus tulee tutkia hyvin huolellisesti senkin takia, että on olemassa aina riski ajautua tulkintoihin.

”Vakuutusturvajärjestelmän vuoksi on tärkeää, että vastuut on täsmällisesti määritelty.”

Suomen Hippos aikoo osaltaan käynnistää tapahtumasarjan tutkinnan.

”Todella ikävä tapaturma, ja olen erittäin pahoillani hevosen puolesta, että tällaista on tapahtunut. Asia etenee Hippoksen sääntövaliokunnan käsittelyyn, ja se arvioi, onko kaikki kaikki mennyt ravikilpailusääntöjen mukaan”, Suomen Hippoksen johtava eläinlääkäri Katja Hautala kertoo.

Hippoksessa myös odotetaan, mikä on Oulun poliisin ratkaisu.

”Jos todetaan, että eläinsuojelulakia on rikottu, totta kai tulee seuraamuksia.”

Hautala on katsonut lähtöä koskevan tallenteen ja toteaa, että nähdyn perusteella on hyvin vaikea sanoa, missä kohdassa hevosen vakava loukkaantuminen on sattunut.

”Alkuvaiheessa hevonen ontuu laukan jälkeen, mutta keskivaiheessa se menee jo parempaa ravia. Lopussa ravi taas huononee. Jälkikäteen on helppo sanoa, että ohjastajan olisi pitänyt keskeyttää kilpailu, mutta ymmärrän senkin, että ohjastajan pitää tehdä ratkaisut tosi nopeasti.”

Onneksi tällaiset loukkaantumiset, jotka johtavat eutanasiaan, ovat kilpailusuoritusten yhteydessä erittäin harvinaisia”, Hautala huomauttaa.

Lue koko artikkeli ja Martti Olsenin teksti aiheesta keskiviikon Hevosurheilu-lehdestä.

Oulun 9.1. ravien 2. lähtö videokirjastossa tästä linkistä.

Osta Hevosurheilun näköislehti.

Tilaa lehti kotiisi tästä.