Alessandro Gocciadoron hevoset Vermossa

Finlandia-Ajo
Peace Of Mind, isä Uronometro (IT), emä Erica d’Alfa (IT), emänisä Sugarcane Hanover (US)
Bronsdivisionen
Virginia Grif, isä Varenne (IT), emä Francy Capar (IT), emänisä Supergill (US)
Klass I
Volnik Du Kras, isä Varenne (IT), emä Oljka Du Kras (IT), emänisä Park Avenue Joe (US)
Glenn Kosmos Memorial
Von Wise As, isä Muscle Massive (US), emä Desert Flower K. (US), emänisä Sierra Kosmos (US)
Seppeleajo
Zenio, isä Adrian Chip (US), emä Damia (IT), emänisä Malabar Man (US)

Finlandia-ajossa ja sen ikäluokkakilpailuissa hienosti menestyneet Alessandro Gocciadoron valmentamat ravurit jäivät Haimoon Karlsbergin vierastalliin odottamaan Elitloppet-viikonlopun  kilpailuita.

Sekä Finlandia-ajossa että Seinäjoki Racessa hienolla tavalla toiseksi ravannut Peace of Mind jatkaa  kilpailukauttaan seuraavaksi Tammaeliitissä Solvallassa.

“Omistajalta oli kyselty innokkuuttamme Elitloppetiinkin, mutta päätin yhdessä omistajan kanssa Tammaeliitistä, koska alustavasti on ollut puhetta myös osallistumisesta Kymi GP:hen Kouvolan ravien järjestäjien kanssa”, tallin menestyksestä iloinen hevosenhoitaja Anu Niskanen kertoi.

Vermossa ajetun Ruotsin pronssidivisioonan voittaja Virginia Grif, Seppeleajon kakkonen Zenio ja Klass I kakkonen Volnik du Kras sekä Glenn Kosmos Memorialissa laukkaan sortunut Von Wise As odottavat nyt kaikki kilpailuja Solvallassa.

“Tällä hetkellä näyttää, että olen koko kesän täällä. Peace of Mindille kun suunnitellaan tammojen EM-lähtöä elokuussa Solvallassa”, Anu Niskanen nauroi. Aiemmin hän kertoi, että tamman omistajien suurin haave olisi päästä osallistumaan St. Micheliin heinäkuun puolivälissä.

Ohessa jatkossa vielä ennen Finlandia-ajoa julkaisemamme Anu Niskasen haastattelu. 

Peace of Mind ja Anu Niskanen kevyellä hiitillä Haimoossa ennen Finlandia-ajoa. Kuva Totofoto

 

”Peace of Mind tulee tosi kovaa selästä”

Finlandia-ajoon osallistuva Peace of Mind on latautunut kisatunnelmaan suomalaishoitajansa ammattimaisessa huolenpidossa Karlsbergin tilan vierastallissa Haimoossa.

”Maili on sille ehdottomasti paras kilpailumatka, joten odotamme mielenkiinnolla lauantain kilpailua”, Italiassa 12 vuotta työskennellyt hevosenhoitaja Anu Niskanen sanoi. ”Peace of Mind tulee tosi kovaa selästä. Se nähtiin esimerkiksi Gran Premio delle Duomon voitossa, kun tamma sai olla viimeiseen kurviin asti selässä.”

Anu Niskanen huolehtii Peace of Mindin valmistautumisesta Finlandia-ajoon. Haaveena on saada kutsuja Elitloppet-viikonloppuun ja St Micheliin.

Italian valmentajatilastoa johtavan Alessandro Gocciadoron italialaisravurit lisäävät kansainvälisyyttä Vermon huippupäivään. Hän starttaa itse kaikilla viidellä hevosella.

Seinäjoki Racessa hienosti toiseksi juossut Peace of Mind osaa lähteä lujaa, sen se on näyttänyt muun muassa 800 metrin Cesenan radalla Campionato Europeossa, jossa se otti ulkopuolelta keulat itseltään Ringostarr Trebiltä – viime lauantain Göteborgin Olympiatravetin tuoreelta sankarilta.

Seinäjoella kuudennen peräkkäisen voittonsa juossut tamma Virginia Grif on odottanut Peace of Mindin kanssa Vermon kilpailuja Kim ja Kikka Sellin Karlsbergin tilalla eli legendaarisella vanhalla BWT:n tallilla Haimoossa.

”Tullessamme vierastalliin eläinlääkäri Kim Sell tarkasti hevoset ja totesi ne hyväkuntoisiksi, kuten ovatkin”, Anu iloitsi. ”Ja nyt ne pääsivät yöksi ulos, siihen ne ovat tottuneet kotona Italiassakin.”

Peace of Mindin herääminen uuteen menestykseen on Niskasen ansioita ja sen myöntää valmentajakin. ”Tamma oli siirtymässä jo siitostammaksi, mutta valmentaja päätti siirtää sen vielä minun talliini ja meidän yhteinen sävelemme löytyi. Kun hoidan sitä, tamma ei huoli lähelleen ketään muuta, vaan on valmiina potkaisemaan ohikulkijaa. Eniten se nauttii, kun sen päätä rapsutetaan.”

Anu on ensimmäisen kerran italialaishevosten kanssa Suomessa. Hän ajoi Karlsbergin radalla viime torstaina ja sunnuntaina kevyet hiitit. Välipäivinä hevoset juoksevat hölkkälenkit ja viimeistelyt hän ajaa tänään torstaina. ”Peace of Mindia liikutetaan joka päivä lihasongelmien välttämiseksi.”

“Eniten Peace of Mind nauttii, kun sen päätä rapsutetaan”, hevosenhoitaja Anu Niskanen vakuutti hiittiharjoituksen jälkeen Haimoon hevostilalla. Kuva: Totofoto

 

Hevosenhoitajana Anu on tehnyt Gocciodorolle niin monta keikkaa Ranskaan ja Ruotsiin, että valmentaja luottaa häneen täydellisesti.

Muutama vuosi sitten Anu ja Gocciadoro kävivät Pohjoismaiden turneella Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa.

”Meidän valmentaja meni Jori Turjan kanssa ajamaan Åke Svanstedtille hiittiä ja siellä hän näki tyylin valmentaa hiekkaradalla. Italiassa hän kehitti siitä oman version, joka sopii maastoomme.”

”Meillä hevoset siirretään heti hiitin jälkeen tarhaan. Gocciadorolle on tärkeää, että ne pääsevät sinne heti luonnollisesti liikkumaan ja piehtaroimaan. Hevosten jalat huolletaan vasta illalla.”

Anu viihtyy Italiassa. ”Toki 8 hoitohevosta on paljon, mutta se on systeemimme, enkä vaihtaisi Suomeen. Tallissamme on ammattimainen ote, samasta valmennussysteemistä pidetään kiinni.”

Viime vuonna Anun hoitohevonen Vanesia Ek voitti tammaderbyn ja oli kuuluisassa Orsi Mangellissa toinen avoimessa finaalissa, jonka voitti sen tallikaveri Vitruvio.

”Italialaiset ravurit ovat kovia. Sitä eivät kaikki Suomessa näytä tajuavan. Katsoin jälkikäteen Seinäjoen ravien vihjestudion, hämmästyin, kun siinä vähäteltiin Virginia Grifin mahdollisuuksia suomalaisia vastaan. Esimerkiksi sen voittoa Vincennesissä ei pidetty minään. Mielestäni tuollaisessa ohjelmassa esiintyvien pitäisi ottaa tarkemmin selvää kansainvälisestä raviurheilusta ennen mielipiteiden muodostamista”, Anu laukaisi.

”Seinäjoen rata oli tosi hyvä, perfetto, kuten valmentajammekin sanoi. Peace of Mind juoksi ilman etukenkiä ja takana alumiinikengillä. Pohjois-Euroopan radat sopivat Peace of Mindille niin paljon paremmin, joten Lotteriaa Napolin huonolla radalla ei edes ajateltu.”

”Italiassa on niin kivikovat radat, että kengittä kilpailemisella saa enemmän vahinkoa aikaan kuin hyvää. Italiassa jos rata kastuu sateesta liikaa, se tulee kivikovaksi toisin kuin Ruotsissa tai Suomessa. Saattoi olla, että Vitruvion derbyvoittokin meni viime vuonna laukkaan loppusuoran alussa sen vuoksi, kun sillä ei ollut kenkiä. Paras pinta radassa on Milanossa.”

Niskanen kertoi, että Milanoa ja Roomaa uhkaa siirto kakkosluokkaan, koska radoilla ei ole ratavaloja. ”Jos näin käy, ne menettävät oikeudet järjestää GP-lähtöjään. Silloin Orsi Mangellit ja derbyt siirrettäisiin, en tiedä minne, ehkä Torinoon tai Napoliin.”

 

Alessandro Gocciadoro debytoi Suomessa 2018 Seinäjoki Race -päivänä Virginia Grifin voitolla ja sitä seuranneella kakkossijalla pääkilpailussa Peace of Mindilla. Ruotsissa hän on kilpaillut vuodesta 2010 ja muistetaan esimerkiksi viime vuoden Solvallan tammojen 4-vuotiseliitin voitosta Umaticayalla 10,2a..

Italiassa Gocciadorolla on huikea voittoprosentti 37,83. Hänen valmennustallinsa sijaitseen Parmassa entisessä kuuluisan siitosori Lemon Dran kotitallissa ja viereisessä tallissa, jossa valmensi ennen muuttoaan Ruotsiin Jerry Riordan.

”Tallimme menestyy ja kasvaa. Kun lähdin Italiasta matkalle Suomeen, meillä oli 80 valmennuksessa ja juuri kuulin valmentajalta, että määrä on kasvanut lyhyessä ajassa kymmenellä. Meillä alkaa olla kaikki parhaat Italian hevosenomistajat.”

Lampogas kaasuyhtiön logoa Gocciadoro tuskin koskaan vaihtaa ajoasustaan, niin suuri sponsori ja hevosenomistaja yhtiön omistaja on ollut valmentajalle.

Vermoon lentävä Von Wise As kilpailee 4-vuotiaiden Glenn Kosmos Memorialissa. Seppeleajossa kilpailee Zenio ja Vermossa nähdään myös 4-vuotias Volnik du Kras, jolla on tältä vuodelta viisi peräkkäistä voittoa Torinosta, Bolognasta ja Roomasta.

Peace of Mindilla kuin muillakin Alessandro Gocciadoron hevosilla toivotaan Vermosta niin hyviä juoksuja, että niille heltyisi kutsut Elitloppet-viikonlopun lähtöihin.

Eikö itse Elitloppetiin?

”Ei nyt sentään. Totta kai hevosenhoitajan haaveitani hellisi, jos hevoseni pääsee Elitloppetiin, mutta todellisuudessa toivomme kilpailua, jossa hevosella on mahdollisimman hyvät mahdollisuudet menestyä.”

”Valmentaja Gocciadoro lentää Suomeen kilpailua edeltävänä iltana. Peace of Mindin omistaja toivoo tammalta niin hyvää juoksua, että se kutsutaan St Micheliin. Saattaa siis olla, että viivyn turneella Pohjoismaissa useamman kuukauden”, Anu nauraa.

Anu Niskanen vakuuttaa, että italialaisille Suomessa ei ole mitään suurempaa kuin St Michel.

”Ja olihan se unohtumatonta, Varennen ME-juoksu!”

”Mikkelin pyöreä rata on mahtava ja Varennen ME kaikkien italialaisten muistoissa. Italiassa kerrotaan, että sinä päivänä Suomessa ei ollut ihmisiä enää missään muualla kuin Mikkelissä – kaikki olivat katsomassa Varennea!”, hersytti Anu, joka sai Suomen suurkilpailumatkalleen arvokkaita neuvoja niin Varennen valmentajalta Jori Turjalta kuin monet riemukkaat suurvoitot Suomessa ja Ruotsissa kokeneelta italialaisvalmentaja Harri Rantaselta.

Italia oli Varennen aikana yksi Euroopan kolmesta suuresta ravimaasta. Viime vuosina palkintotaso maassa on laskenut, mutta se on edelleen esimerkiksi Suomeen verrattuna hyvä. Silti Euroopan muista maista into lähteä kilpailemaan Italiaan on hiipunut. Juuri ajettuun Lotteriaan ilmoittautuivat vain Dante Boko Ruotsista ja Dreammoko Ranskasta. Pelätään, että maksetaanko maassa ravipalkintoja.

”Nykyään palkinnot maksetaan tasaisen varmasti, mutta 4-6 kuukauden viiveellä. Vuonna 2012 minunkin hoitamien hevosten omistajat pelkäsivät, että tulevatko palkinnot ollenkaan. Silloin viive kasvoi 1,5 vuoteen ja moni hyvä hevosenomistaja lopetti, mutta tietojeni mukaan silloinkin kaikki saivat lopulta palkintonsa.”

Peace of Mind (oik.) ja Virginia Grif ovat Anu Niskasen kanssa valmiina uuteen iskuun Suomessa. Tallin taustatukea lentää myöhemmin lisää Italiasta. Kuva Totofoto

Lisää teemasta: Finlandia-ajo 2018