Forssan raviradalla tehdään perjantai-iltana ravien sijaan hevosalaa ja sen tämänhetkistä arkea avaava livestudio, joka näytetään radan omalla YouTube –kanavalla.

Idea syntyi jo ennen tiukennettuja rajoituksia, ja jonkinlainen studio oli suunnitteilla, vaikka ravit olisi pystytty järjestämään. Radan toiminnanjohtajan Elina Hirvosen mukaan se olisi tehty kevyemmässä muodossa ja todennäköisesti jossain muussa sosiaalisen median alustassa.

”Osa olisi varmaan tullut livenä, ja osa olisi varmaan ollut sellaista, mikä olisi ravien jälkeen laitettu näkyviin”, Elina Hirvonen arvelee.

Tilanteen muututtua asiaan päätettiin tarttua vielä vahvemmalla otteella, ja perjantaina on luvassa kahden tunnin lähetys kello kuudelta alkaen. Sisältö koostuu ennakkoon tehdyistä inserteistä sekä suorasta osuudesta, jossa on tarkoitus haastatella vielä alan ammattilaisia ja asiantuntijoita puhelimitse.

”Sellaisia jotka eivät ole ihan sellaisen välimatkan päässä, että olisi ollut mahdollista tehdä inserttejä”, Hirvonen tarkentaa.

”Insertteihin on haastateltu valmentajia ja poniraviurheilijoita, ja käydään tässä vielä Väreellä kuvaamassa, miten odotetaan varsoja syntyväksi. Nykyisestä tilanteesta johtuen suurin osa liittyy varmasti tallien varautumiseen ja mitä hevosala ajattelee tästä, mikä on ehkä huoli tai hätä tai murhe tai näkemys omassa toiminnassaan. Miltä se näin lyhyenä aikana on näyttäytynyt siinä arjessa ja mitä se tarkoittaa pidemmällä aikavälillä? Arki on kuitenkin hevosten kanssa tässä rinnalla, ja koitetaan korostaa sitä, että se arki pyörii kuitenkin täysillä, vaikka ravit ei tällä hetkellä pyöri.”

”Omalla porukalla tätä on tehty. Meillä on pari opiskelijaa hevosalan liiketoimintaan suunnatusta tradenomikoulutuksesta, ja sitten itse olen jonkin verran tehnyt ja myös Ingvesin Iivari. Porukalla on mietitty ja tehty kässäriä. Se on hyvinkin paljon tällainen rakkaudesta lajiin tämä porukan tekemisen taso.”

Alun perin tavoitteena on ollut löytää kustannustehokas ratkaisu, jolla voi tuoda hevosalaa enemmän esille ja tavoittaa myös niitä, jotka eivät ole lajissa ihan viimeisen päälle sisällä.

Tilanteen muututtua lähetys tavallaan korvaa perjantaille kaavaillut ravit ja on maksullinen. Radan verkkosivuilta voi ostaa joko viiden tai kymmenen euron hintaisen lipun, jolla saa linkin lähetykseen. Kalliimman kannatuslipun tuotosta osa menee Forssan seudun ikä-ihmisten kotiasumisen tukemiseen, jonka tarve on kasvanut nyt merkittävästi.

”Hyväntekeväisyystoimien näkökulmasta tietysti toivotaan, että rahaa tulee, mutta minkäänlaista tavoitetta ei ole”, Hirvonen toteaa. ”Se on kuitenkin varmistettu, että 5000 ihmistä pystytään siihen YouTube -liveen ottamaan.”

Toiminnanjohtaja on työnsä merkeissä muutenkin paljon yhteydessä alan eri toimijoihin ja on huomannut nyt muutoksen, jonka vallitseva kriisi on tuonut mukanaan.

”Päällimmäisenä on huoli hevosalasta, mikä mun mielestä näkyy kaikkien kasvoilta ja mikä totta kai myös raviradalle heijastuu siihen tekemiseen”, hän kertoo. ”Siihen verrattuna lomautukset ja muut on ollut suhteessa helppoja, kun kaikilla on kuitenkin vahva halu ja toivo siitä tulevaisuudesta. Kaikki on ollut valmiita nopeuttamaan toimia sen takia, että on haluttu ajatella lajia ja raviradan ja seudun tulevaisuutta.”

“Ehkä sellainen herääminen ja auttamisen halu on sellainen positiivinen asia. Me tarvitaan yleisöä ja katsojia ja ravintolapalveluiden käyttäjiä, ja taas hevosihmiset tarvitsee harjoitusalusta ja kilpailupaikat, että me kyllä kaikki tarvitaan toisiamme, ja se on ehkä konkretisoitunut tässä.”

Lähetyksiä on tarkoitus jatkaa tilanteen pysyessä nykyisenlaisena. Tässä vaiheessa Forssan raveista on perjantai-illan jälkeen peruttu sunnuntain 5. huhtikuuta kilpailut.