Kavioliigan ensimmäiset Grand Prixit ravataan lauantaina siten, että suomenhevoset juoksevat Seinäjoella ja lämminveriset Vermossa. Lähtöradat ja viimeiset finalistit selvisivät maanantaina.

Kuusi osakilpailua on takana molemmille roduille ja lauantaina on 20 000 euron ensipalkinnoista ajettavien välitilinpäätösten, Kavioliiga Grand Prixien aika. Kylmäveristen puolella kaikilla neljällä yrittämällään voittanut Josveis oli ylivertainen pistekärki 100 pistellään ennen Vixeniä ja Koskelan Akselia, jotka saavuttivat kumpikin 47 pistettä.

Kolme eniten pisteitä kerännyttä sai valita lähtöradan ja Josveis starttaa numerolla kolme, Vixen kakkosradalta sekä Koskelan Akseli sisimpää. Toiseksi Kouvolassa sijoittunut Välähdys nähdään myös viivalla – se arvottiin radalle kuusi.

”En halunnut ottaa paikkaa sisältä, Seinäjoella on helpompi lähteä vähän ulompaa”, Josveisin treenari ja valmentajapörssin kärkinimi Antti Ojanperä toteaa kolmosnumerosta.

”Mielenkiinnolla lähdetään katsomaan, mitä saadaan. Välähdys määrittelee lähtöä paljon, miten se menee. Ainakin Josveis on hyvässä kunnossa. Se on tehnyt tasaista varmaa jälkeä. Sillä oli hokkikengät ympäriinsä Kouvolassa, joten meillä ei ole sillä lailla kauheaa merkitystä olosuhteillakaan.”

Josveis. Kuva: Jarno Unkuri.

Josveisille ja Santtu Raitalalle Kavioliigan värit ja rekvisiitat ovat tulleet tutuksi. Kuva: Jarno Unkuri.

”Pari kertaa käymme tässä välissä ajamassa. Muuta ei tarvitse taiteilla, kun on tarkoitus ajaa läpi talven eikä tuleva lähtö muuta valmistautumista millään lailla. Treenataan, miten talvi antaa myöten. Ainakin tänään ja huomenna on tosi hyvä keli ajaa, sitten voi olla taas haastavaa.”

Lämminverisistä eniten pisteitä keräsi Kavioliigan hoitajapörssin ykkösnimen Johanna Kyläkosken hoitama Lexus Dream 50 pistettä ennen Chief Orlandoa, 43 pistettä ja Workout Wonderia, 37 pistettä. Näille taustajoukot valitsivat Vermoon numerot 1, 2 ja 9.

Yhdeksän eniten pisteitä kerännyttä kummastakin rodusta oli oikeutettu suoraan GP-paikkaan. Kymmenennet finalistit lunastivat ruutunsa yleisöäänestyksen perusteella. Eniten kannatusta saivat viimeistä kilpailukauttaan juokseva ori Metkutus sekä Kavioliigan lanseeraustilaisuudessa mannekiinina toiminut ruuna Pajas Face.

Ravit Seinäjoella ja Vermossa alkavat lauantaina klo 17. Toto75-pelin palautusaika päättyy klo 19. Lähtöjä ajetaan vuorotellen. Vermon Kavioliiga GP starttaa aikataulun mukaan klo 19.30 ja Seinäjoen Kavioliiga GP kello 19.50.

Pihtiputaalla valmennustallia pitävä Antti Ojanperä on pyrkinyt pohtimaan raviurheilun pääsarjana juostavan Kavioliigan olemusta. ”Jokainen kilpailu on kiva voittaa ja kaikenlainen kilpailu on hyvästä”, Ojanperä arvioi. ”Vielä kisasta on muuten vaikea sanoa. Aika sen näyttää.”

Sen sijaan GP-finaalien ajaminen eri paikkakunnilla ei ole saanut laajaa kannatusta käytännön raviurheilijoilta – ensi vuonna tilanne muuttuu. Helmikuun lopussa ajettavat GP:t ravataan samalla paikkakunnalla Lahdessa 29. helmikuuta. Teivossa ajetaan GP:t 23. toukokuuta, jolloin on mestaruuksien ratkeamisen aika.

”Kahden paikkakunnan systeemistä en oikein tykkää. Se ei ole välttämättä kauhean hyvä juttu. Kuskit ovat vaikeassa asemassa vakio-ohjastettavien kanssa. Ja vaikka meillä Suomessa on huippukuskeja, niin ei niitä kuitenkaan niin paljon ole”, Antti Ojanperä arvioi. ”Voi se näinkin toimia, mutta jotenkin tuntuisi, että tästä saisi oikein hyvän tapahtuman yhdelle radalle.”

Antti Ojanperä. Kuva: Jarno Unkuri.

Pihtiputaalaisen Antti Ojanperän valmennettavat ovat juosseet tällä kaudella 76 ykkössijaa. Voittoprosentti on 26. Kuva: Jarno Unkuri.

”Aikataulut on toinen asia. Vaikka Kouvolasta koitettiin lähteä sukkelasti, ja mekin asutaan täällä missä asutaan, niin oltiin kotona 23.15. Eihän se sinänsä ole paha, mutta ei siinä kerkeä esimerkiksi lapsia näkemään oikeastaan ollenkaan. Jos ravit voisivat alkaa (viikonloppuna) vähän aikaisemmin, iskä ehtisi vaikka lasten kanssaan saunaan.”

Lisätietoa Kavioliigasta täältä.

Kavioliiga GP -lähtöradat 16.11.2019

Kylmäveriset, Seinäjoki

Hevonen / ohjastaja / Kavioliiga-pisteet

1 Koskelan Akseli / Jukka-Pekka Kauhanen 47 p
2 Vixen / Markus Porokka 47 p
3 Josveis / Santtu Raitala 100 p
4 Joriini / Hannu Hietanen 28 p
5 Vinksa / Jarmo Saarela 30 p
6 Välähdys / Ville Korjus 34 p
7 Larvan Hurmos / Juha Länsimäki 19 p
8 Polara / Antti Tupamäki 26 p
9 Metkutus / Juha-Matti Paavola 8 p
10 Nopsan Vauhti / Niko Jokela 26 p

Lämminveriset, Vermo Areena

1 Lexus Dream / Ari Moilanen 50 p
2 Chief Orlando / Mika Forss 43 p
3 Sobel Conway / Olli Koivunen 33 p
4 Mr Golden Quick / Iikka Nurmonen 25 p
5 Seabiscuit / Jukka Torvinen 22 p
6 Bret Boko / Esa Holopainen 32 p
7 Pajas Face / Tapio Perttunen 14 p
8 Stoneisle Ocean / Hannu Torvinen 25 p
9 Workout Wonder / Tommi Kylliäinen 37 p
10 Willow Pride / Seppo Markkula 25 p

Lisää teemasta: Kavioliiga