Perjantain Hevosurheilu ennakoi Kanadassa ratkottavia ohjastajien MM-kisoja, pohtii huonon heinän lihottavaa vaikutusta, pui Hambletonian-menestyjien sukuja ja esittelee Killerin ponikuninkuusravien titteleiden tavoittelijat.

Raviurheilun tulevaisuuden lupaukset asettuvat viikonloppuna Jyväskylän Killerin ovaalin ääreen seuraamaan ponikuninkuuksia.

Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Vermossa juossut Thorvald kuuluu niihin poneihin, joiden kunto vaikuttaa olevan tapissaan juuri nyt, näin uskoo sillä Killerillä kilpailevan Maria Kiukkaan isosisko Julia Kiukas. Ponin menohaluista kertoo paljon omalla harjoitusradalla ajettu tuore hiittitieto.

”Se oli tosi paineissaan ja virkeän oloinen, kun Maria kävi sillä ajamassa. Aika paljon painoi ohjille ja pitelemistä Marialla oli, kun siinä oli muita poneja ja haluttiin ajaa vain nätisti.”

”Alumiinit jalassa sillä ajetaan Killerillä. Vermossa kokeiltiin lämmityksessä puoltajankuolainta, mutta otettiin se pois starttiin. Samoilla varusteilla mennään, mitä tähänkin asti.”

10-vuotias Thorvald on ollut mikkeliläisen Kiukkaan perheen poni kaksivuotiaasta asti. Se on seitsenpäisen ponitallin poneista Marian oma shettis ja hänen suosikkinsa. Tänä vuonna se on voittanut jo muun muassa Suur-Hollolassa. ”Maria on hyvä ajamaan sillä ja aika innokas”, isosisko arvioi. ”Itse en saa enää sillä ajaakaan, viime vuosi oli viimeinen.”

Thorvaldin juostava matka on lauantaina 1640 metrin kisassa 1820 metriä ja sunnuntaina 2140 metrin tasoitusajossa 2360 metriä.

”Onhan sillä takamatkaa, oliko lauantaina 180 metriä”, Julia Kiukas päivittelee. ”Riippuu siitä, miten muut juoksevat. Jos ne juoksevat hyvin, sitten sieltä on tulemista, mutta jos muilla ei mene niin hyvin, niin Thorvald voi olla kärjessä. Yleensä Thorvald tekee tasaisia juoksuja.”

”Ponikuninkuudet suosivat edestä lähteviä. Thorvald on kuitenkin varmaan parhaassa kunnossa mitä koskaan, ei se ole koskaan mennyt noin hyvin mitä nyt.”

Kiukas odottaa tiukkaa kilpailua titteleistä. ”Paha kysymys, kuka voittaa. Ehkä kuningatar on Mollamaija. Kukahan kuningas sitten olisi? Strait’s Poker voi voittaa ilman laukkaa. Ponit ovat kuitenkin sellaisia, että millainen päivä niille sitten sattuu.”

Ponikuninkuusravien järjestelyiden Julia Kiukas luottaa sujuvan kuin rasvattu. ”Olen käynyt neljät-viidet ponikunkkarit ja Killerillä ne osataan järjestää. Ponejakin on saatu mukaan paljon. Varmaan tulee parhaat ponikunkkarit mitä on ollut.”

Tilaa Hevosurheilu. Tai osta näppärä näköislehti. Perjantainumeron näköislehti luettavissa aamukuudesta alkaen.

Tuore ponien Suomen mestari Thorvald/Maria Kiukas starttaa viikonlopun ponikuninkuusraveissa pitkältä takamatkalta. Kannen kuva: Roosa Lindholm.