Kouvolalaisen Tiina Poikolaisen valmentama Her Royal Highness starttaa tulevana sunnuntaina 5-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunufinaalissa Turussa.

”Olin nähnyt Her Royal Highnessin Kaisa Toivosella jo pikkuvarsana. Sattumalta löysin kolmevuotissyksyllä ilmoituksen, että se olisi liisattavana. Tammalla oli ajettu Nuoret-lähtöjä, joissa se oli mennyt kahtakymmentäyhtä, mutta oli vielä aika keskentekoinen. Se näyttikin aivan kaksivuotiaalta. Ei minulle tullut tammasta mitään wau-elämystä, mutta ei hevosessa ollut mitään vikaakaan.”

Hevosen sukutaulu viehätti Poikolaista eniten.

”Tämä on Brad de Veluwen ensimmäistä ikäluokkaa ja emänemästä on muun muassa Skully Gully. Hevonen myös tuntui hyvälle ja hyväasenteiselle, vaikka näyttikin tosi vauvalta. Se tuli siis aika lailla projektiajatuksella.”

”Projektiajatus” on voittanut tähän mennessä 25 startistaan 8, ollut kuudesti toinen ja kahdesti kolmas.

Millainen Her Royal Highness on kotioloissa? Entä minkä pahan kilpakumppanin kanssa se on ystävystynyt? Her Royal Highnessin eli Prinsessan lähikuva on luettavissa keskiviikon Hevosurheilusta.

Klemoloitten ullavalaistallissa on taisteltu urakalla viruksia vastaan. Tautitilanne oli erityisen paha viime keväänä, jolloin kaikki hevoset sairastuivat yhtä aikaa ja olivat kuukauden kokonaan ajamatta.

”Jo vuosia olemme miettineet, että meidän hevoset sairastuvat aivan liian helposti. Kevättalvella tauti iski taas kaikkiin hevosiin. Se oli melko harvinainen virus, jonka vaikutuksesta vereen ei kehittynyt punasoluja. Tilanne meni niin pahaksi, että tulos ei näkynyt mitta-asteikolla. Vasta kun hevoset rokotettiin ja saivat kuumeen, tilanne alkoi helpottaa. Mari Vettenranta Seinäjoen klinikalla on ollut meidän henkilääkäri tässä viruksia vastaan käydyssä kamppailussa”, valmentaja Petri Klemola kertoo.

Pöpöjä vastaan on käyty taisteluun myös tekniikan rintamalla. Joka vuosi on tehty jotain sen eteen, että tallin sisäilma saataisiin paremmalle tolalle.

”Siirryimme pois koneellisesta ilmastoinnista, koska epäilimme, että sen putkisto on saastunut.”

Tänään 12.9. ilmestyvässä Hevosurheilussa niputetaan myös kesäratojen kausi ja suunnataan katseet Lexingtonin lähestyvään huutokauppaan. Näkökulma-palstalla vierailee Juha Ruutsalo, jonka vauhdikkaassa kolumnissa funtsitaan, millaiset prosentit kuuluvat kullekin kuskille.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.