Ratojen tammikuun palkintojenmaksu voi myöhästyä normaalista kahden viikon viiveestä, sillä ministeriön on ensin tehtävä päätös palkinto- ja toimintatuista, ennen kuin maksatuksia päästään tekemään.

Vastaava tilanne toistuu nykyjärjestelmän mukaan joka vuoden alussa, mutta tänä vuonna maksatukset saattavat olla tavallistakin myöhemmässä. Poikkeusvuosi myöhästytti haun avaamista, joten palkinto- ja toimintatukihakemuksia päästiin maa- ja metsätalousministeriössä käsittelemään kaksi viikkoa viime vuosien aikataulua jäljessä. Maksatukset voidaan aloittaa vasta päätöksen jälkeen.

”Pyrimme samaan aikatauluun kuin aiempina vuosina. Tammikuun viimeisen viikkoon tähdätään, mutta mahdotonta ei ole, että hakemusvaiheen kahden viikon viivästys jollakin tavalla vaikuttaa”, neuvotteleva virkamies Tapani Sirviö ministeriöstä kertoo.

”Pieni viive aikaisempiin vuosiin verrattuna on mahdollista, mutta ei todennäköistä.”

Sirviö selventää, että ministeriön päätöksenanto edellyttää aina hallituksen raha-asiainvaliokunnassa käyntiä.

”Muistio on tämän hetken arvioaikataulun mukaisesti menossa raha-asiainvaliokunnan käsittelyyn 21. päivä tammikuuta ja se vastaa edellisvuosien aikataulua.”

Monella radalla palkintotukipäätöksen ja erityisesti maksatuksen odottelu saattaa vaikuttaa alkuvuoden ravien palkintojenmaksuun. Esimerkiksi Vermo tiedotti tammikuun ravien maksuviiveestä maanantaina. Joensuun 3.1. ravien palkintoja ei kuitenkaan tarvitse enää odottaa.

”Ne on maksettu jo. Olemme koittaneet sen verran aina laittaa säästöön”, toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen kertoo.

”Nykyjärjestelmän huono puoli on se, että palkintotuet tulevat vuodenvaihteen osalta vähän jälkijättöisesti. Siinä ovat kärsijöinä ne, jotka kilpailuttavat hevosiaan tähän aikaan, ja se on tietysti ikävä asia.”