Ranch Kelly ja Grand Prix de Sud-Ouest 2018
  • Ranch Kelly, 10-vuotias ranskalais-jenkki -sukuinen suomalainen ravitamma
  • Omistaja Kelly Team, valmentaja Anne Luttinen, ranskalainen vastuuvalmentaja Jean Baudron
  • 41. Grand Prix de Sud-Ouest,  2550 metriä
  • European Trotting Masters Series 2019
  • Groupe II, autolähtö
  • 200.000 kokonaispalkintosumma
  • Palkinnot jakautuvat näin: 90.000, 50.000, 28.000, 16.000, 10.000, 4.000, 2.000.
  • Avoin 4-10-vuotiaille hevosille, 4-8 -vuotiaiden minimivoittosumma 80 000 euroa, 9-10 -vuotiaiden minimivoittosumma 160 000 euroa.
  • Viime vuoden voittaja aikaan 12,9 Aubrion du Gers/Jean-Michel Bazire

Turha arkuus ja kursailu eivät kuulu Ranch Kellyn taustajoukkojen ominaispiirteisiin.

Ja se on loistava asia.

Toinen loistava asia on se, että juuri nyt näyttää hyvin vahvasti siltä, että Hevosurheilu on pääsemässä vuoden ravireportaasimatkalle, kun Ranch Kelly ja Hannu Torvinen  kohtaavat Aubrion du Gersin ja Jean-Michel Baziren Bordeaux’n kansainvälisessä Grand Prix de Sud-Ouest -lähdössä ensi sunnuntaina.

“Mihin me täällä päästään, sinne me mennään”, toteaa iloisesti Ranskaan tamman kanssa muuttanut valmentaja-osaomistaja Anne Luttinen.

GP de Sud-Ouestiin otetaan 16 hevosta tienestien mukaan.  Tällä hetkellä Ranch Kelly on väliaikasijalla 16. Mukana on Aubrionin ohella nimiä kuten Anna Mix, Uza Josselyn, Booster Winner, Carat Williams.

Jo nyt  ilmoittautuneista ovat jääneet pois muun muassa Up and Quick, joka starttaa New Yorkissa, sekä alustavasti myös esimerkiksi Un Mec d’Heripre sekä Ulka des Champs, jotka olivat vielä loppuviikosta mukana.

Luttinen on toiveikas mukaan mahtumisesta.  Listoilla keikkuminen ja sieltä poistuminen ovat ranskalaista taktikointia.  Huomenna maanantaina on viimeinen ilmopäivä. Lopullinen lähtölista julkaistaan ranskalaiseen tapaan myöhään, vasta ensi torstaina.  Siihen asti lista elää.

Muun muassa lisänimellä Tiejyrä kulkevan Aubrionin läsnäolo todennäköisesti pelottaa monia, samoin voi vaikuttaa se, että tämä kisa ajetaan “väärään suuntaan”, oikealle kaartaen.

Esimerkiksi Bold Eaglea ei ilmoiteta mukaan. Pierre Pilarski vahvistaa Hevosurheilulle, että “talvesta on tulossa pitkä”.

10-vuotiaan Ranch Kellyn Ranskan talvesta on sen sijaan tulossa lyhyt, sillä tämän vuoden lopussa sen kilpailuoikeus Ranskassa päättyy ikäpykälän takia.

Oikea kierros on seikka, mikä saa Luttisen hieman mietteliääksi.  “Tajuaako Kelly sen jutun, että nyt pitää juosta nyt näin päin kilpaa… Ettei mee ihan dippadaa dippadaa.”

Kellyn kokemukset raviradoilta ovat aina kilvanajoja. Sitä ei radalla koskaan niin sanotusti hiitata, ei oikeaan eikä väärään suuntaan.

”Toisaalta Kelly on hyväravinen ja siellä Bordeaux’ssa on vissiin aika loivat kaarteet,  ja onneksi se on kuitenkin autolähtö, mikä myös varmasti auttaa Kellyä saamaan juonesta kiinni.”

Pienellä voittosummallaan Kelly arvotaan lisäksi takariviin, jolloin se saa automaattisesti lähdön toisen selästä.

Luottokuski Torvinen tulee paikan päälle lentämällä Pariisiin iltakoneella lauantaina Vermosta suoraan.    ”Ranch Kellyä ei tarvitse missään porukassa hävetä”, Torvinen tuumaa.

 

Maanantaina 8.10.  Ilmoittaminen päättyi Suomen aikaa klo 10. Klo 10.30 Ranch Kelly on sijalla 17, kun 16 otetaan. Mukana on 29 hevosta, joiden joukossa suomalaistamma on tienestiensä perusteella sijalla 17.   Ranskan karsintasysteemi on yksiselitteinen ja selkeä, se perustuu vain rahaan.  452 654 euroa tienanneen Ranch Kellyn edellä on 458 185 euron voittosummallaan Anette du Mirel, eroa näiden kahden välillä on 5531 euroa. Voittosummat kasvavat tasaisesti kohti listan kärkeä, jonka ykkösenä komeilee Aubrion du Gers 2 045 797 euron tienesteillään.

Mahdollisesta peruutuksesta ilmoittaneita on toisella listalla, niin kutsutulla forfait-listalla 19 hevosta, niistä viidellä on isompi voittosumma kuin Ranch Kellyllä. Tämä monimutkaiselta vaikuttava käytäntö johtuu siitä, että ilmoittamisia voi Ranskassa tehdä kuukausia etukäteen ja listalla keikkuu nimiä, joita on ilmoitettu useisiin raveihin kerrallaan ja jotka voivat nyt olla esimerkiksi jo tauolla.

Uusia hevosia ei enää Grand Prix de Sud-Ouestin listalle tule, mutta lopulliset poisotot tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen siivous tapahtuu keskiviikkona, kun forfait-hevosten on päätettävä missä kisassa ne juoksevat, ja missä eivät.

Lopullinen lista saadaan torstaina.

Ranskan vastuuvalmentaja Jean Baudronin puoliso Saara Jalasti pitää listaa katsottuaan varmana, että Ranch Kelly pääsee ensi sunnuntaina startille.

“Joo, ilman muuta. Se lähtö ei välttämättä tule edes täyteen”, Jalasti veikkaa.

Anne Luttinen raportoi, että Ranch Kelly valmistautuu tavanomaisesti. Sunnuntaina sillä ratsastettiin ja tänään maanantaina ohjelmassa on rento treenilenkki. Keskiviikkona se saa olla perähevosena ja torstaina sitten hieman herkistellään.