Hevosurheilun Kuukauden ravurit –äänestyksessä lukijat saivat äänestää suosikkiaan lokakuun osalta.

Suomenhevosten osalta voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Kansainvälinen on kehittynyt suurin harppauksin ja hevonen harppoi myös äänestyksen ykköseksi selkeällä erolla ennen Välähdystä.

Harri Lindin valmentama Kansainvälinen keräsi äänistä vajaat 34%. Paljon puhuttaneiden maalisuoran tapahtumien jälkeen kolmanneksi kriteriumissa jäänyt ori sai balsamia haavoihin, kun Satakunta-ajossa tuli 30 000 euron arvoinen täysosuma.

”Kriteriumin kolmonen löi niin täysin ällikällä otsaan, etten ollut siitä vielä oikein toipunut Poriin mennessä. Satakakunta-ajo meni vähän siinä samassa humussa”, Lind kommentoi. ”Saamani palautteen mukaan moni koki Kansainvälisen – Aatteen – kokeneen Kriteriumissa vääryyttä ja siksi Satakunta-ajo tuntui olevan muillekin mieleen kuin hevosen taustavoimille. Se varmaan näkyi tässä äänestyksessäkin.”

Huimasti kesän aikana eteenpäin mennyt Kansainvälinen, tai Aate, kuten valmentaja hevostaan kutsuu, on yllättänyt nopealla kehityksellään taustajoukot.

”Olen uskonut ihan Aatteen opettamisesta lähtien, että siitä tulee keskinkertaista parempi hevonen. Älyttömän nopea kehitys tuli kuitenkin isona yllätyksenä. Kun nelivuotiskausi alkoi sen verran myöhään, niin pääasia oli kokemuksen hakeminen. Sitä ei mitenkään tähdätty yhteenkään kilpailuun, ne ajettiin peruskuntovalmennuksen ohessa.”

”12 kilometriä hevosen itsensä määrittelemää reipasta hölkkää ja kävelyä joka toinen päivä. Ei hiittejä tai vetojen ajamista”, Lind kuvailee Kansainvälisen treeniohjelmaa.

“Se on mennyt kaikki startit vielä korvat tukossa ja Eskin (Esa Holopainen) mielestä se ei vielä kilpaile lainkaan tosissaan. Hän pitää sitä oikealla tavalla laiskana ja lapsellisena.”

Lind on myös Kansainvälisen osaomistaja ja kasvattanut sen yhdessä entisen vaimonsa Anu Lindin kanssa. Valmentaja kuvailee hevostaan hyväntuuliseksi, joka tartuttaa positiivisuuden väkisin häneenkin.

”Minulle se on henkilökohtaisesti ollut jopa menestystä tärkeämpää. Huonoinkin päivä muuttuu sen kanssa aurinkoiseksi. Meillä on tosi hyvä tiimi sen taustalla. Se asustaa osaomistajilla Jutta ja Jorma Kinnusella pihatossa, entinen puolisoni Anu ja tytär Tytti huoltavat ja hoitavat Aatetta, mutta itse olen lähes tyystin ajanut sen lenkit. En siksi, etten luottaisi muihin, vaan koska se on niin mukavaa.”

Lind on kirjoittanut juuri äskettäin julkaistun kirjan Timo Nurmoksesta. Hän kertoo, että lukuisat keskustelut menestysvalmentajan kanssa antoivat hänellekin ajateltavaa.

”Keväällä asuin Ruotsissa parisen kuukautta, kun tein haastatteluja Timo Nurmoksen elämäkertaan. Silloin tytär Lotta ajoi Aatetta, mutta hän on nykyään hevosenhoitajana Australian ykköstreenari Emma Stewartilla. Nurmoksen toiminnan seuraaminen ja hänen ajatuksensa hevosista saivat itsellenikin mietteet elämään. Vaikka kirjasta ei tullut mikään valmennusopin käsikirja, niin uskon, että se antaa jokaiselle tervettä pohtimista sillekin puolelle. Väitän, että hänen hevosfilosofiansa yleensä, ei pelkästään valmennuksesta, on omalta osaltaan vaikuttanut toimimiseeni Aatteenkin kanssa”, Lind kertoo.

Voittajan jälkeen äänet jakautuivat tasaisemmin. Lokakuussa toiseksi vakuuttavin äänestäjien mielestä oli Välähdys, joka sai reilut 16% äänistä. Kolmanneksi nousi kaksinkertainen ravikuningas Köppinen kerättyään 12,5% äänistä, vaikka ei lokakuussa kilpaillut. ”Vermon sheriffin” taustajoukot ilmoittivat viime kuussa oriin joutuvan jättämään kilparadat, ja moni äänestäjä halusi kunnioittaa Köppisen komeaa uraa. Neljänneksi eniten ääniä sai Polara, jonka osuus äänistä oli reilut 8%.

Lämminveristen äänestys oli tammojen juhlaa, sillä viidestä eniten ääniä keränneestä hevosesta neljä on tammoja. Ykköseksi nousi Ranch Kelly, jonka Ranskan valloitusta on seurattu tiiviisti kotimaassa. Sensaatiomaisen nousun tänä vuonna Suomen ykkösravuriksi tehnyt tamma keräsi reilut 30% äänistä.

Ranch Kelly on hallinnut Kuukauden ravurit –äänestystä kesäkuusta lähtien, joten äänestysvoitto oli sille jo viides perättäinen.

”Hienoahan se on ja täysin hevosen hyvyyttä”, valmentaja Anne Luttinen kehuu. ”Kiitokset kaikille äänestäjille ja niille, jotka Kellyn uraa seuraavat.”

Tamman ura jatkuu Ranskassa näillä näkymin maanantaina.

”Hevonen on pirtsakka ja samanlainen kuin ennekin. Maanantain startti on enintään 600 000 euroa tienanneille, joten sarja on sopivampi kuin viimeksi.”

Viime kilpailu vesittyi Ranch Kellyn osalta heti alkumetreistä tulleeseen laukkaan. Luttinen antaa kuitenkin synninpäästön ohjastaja Hannu Torviselle.

”Minusta tuntuu, että oli hevosen vika. Ohjastaja toi sen hyvin radalle ja oli ajoissa siellä missä pitää. Ehkä se oli vain Kellyn hölmöilyä, mutta ei meidän maailma siihen kaadu.”

Äänestyksessä toiseksi suurimman äänimäärän keräsi vakuuttavaa jälkeä tehnyt Baby Beyonce, joka voitti kaikki kolme lokakuun starttiaan. Lars Wetzerin valmennettava sai 22% äänistä. Kolmanneksi äänestettiin hieman päälle 16 prosentin osuudella, niin ikään kaikki lokakuun kolme starttiaan voittanut Cool On Photos.

Äänestäjien kesken arvotaan Harri Lindin kirjoittama Viesker-kirja. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Äänestys ei liity Hevosurheilun Kuukauden hevonen -juttusarjaan. Sarjassa esiteltävät hevoset valitsee edelleen toimitus, ja sen periaatteisiin kuuluu, ettei sama hevonen voi olla Kuukauden hevonen kuin kerran. Äänestyksessä tällaista rajoitusta ei ole.