Anne Luttinen pohti viime keväänä Ranch Kellyn tulevaisuutta ja päätyi ratkaisuun, jonka seurauksena Mäntyharjun Koirakiven kylässä sijaitsevaan talliin odotetaan uutta asukkia toukokuussa.

Ranch Kelly siemennettiin kaksi viikkoa ennen uran viimeiseksi kilpailuksi jäänyttä Suur-Hollola-ajoa. Siinä 11-vuotias tamma venyi välierävoittoon ja seuraavana päivänä vielä finaalissa toiseksi. Varsaa odotellaan syntyväksi toukokuussa.

“Hirveän hyvin on sujunut, kun ajattelee, että Kelly siemennettiin täydessä kisakunnossa”, Anne Luttinen iloitsee. “Mutta ei Väihkösen Leena alun perinkään ollut siitä huolissaan, kun tämä kuiteskin on tällainen rauhallinen tamma ja se oli aika hyvässä lihaksessa, ettei ollut niin sanotusti kuiva.”

Kilpailujen puuttumista lukuun ottamatta Ranch Kellyn elämä jatkui lähes entisenlaisena viime vuoden lopulle saakka. Valmennusta ei voinut keskeyttää yhtäkkiä, mutta tehoja laskettiin hallitusti. Tämän vuoden puolella tammaa on enää kävelytetty riimunvarresta.

Anne Luttinen oli perjantaina 18-vuotispäiväänsä viettäneen tyttärensä Heidin kanssa siivoamassa tilalle rakennettua uutta pihattoa, joka on tehty Ranch Kellyn ja Maharajahin jälkeläistä sekä mahdollisesti muitakin myöhemmin tulevia varsoja silmällä pitäen.

“Kyllä tuolla mahassa on välillä hirveä rumba”, Luttinen kuvailee Kellyn olemusta. “Tällä hetkellä kaikki näyttää olevan ok. Kelly on saanut olla terveenä, ja senkin puoleen kaikki on mennyt hyvin. On siinä edelleen se tietty Kelly-leima, mutta on se rauhallisempi. Niin kauan kun kärryillä liikuttiin, niin olisihan se halunnut mennä, mutta ajettiin vaan kuntoa alas, kun se jäi niin hyvässä kunnossa tauolle. Ja kyllähän se vieläkin joskus tuolla tarhassa menee sitä semmoista ihanaa pitkää ravia, että kyllä se vielä varmaan tykkäisi juostakin.”

Ranch Kelly

Ranch Kelly ehti kerätä urallaan laajan fanijoukon. Tammavaltikan se vei elokuussa 2018 Forssassa 4000 katsojan edessä. Kuva: RL

Koronan aiheuttama kriisi ei vaikuta suuremmin tallin elämään. Ranch Kellyn lisäksi Luttisella on vain kaksi vuotiasta varsaa, joista toinen on hänen omansa.

“Meillä ei liiku yksikään hevonen, eikä meillä liiku ihmisetkään”, hän toteaa. “Sen puolesta on nyt aika hyvä tilanne. Varsatkin on olleet terveinä.”

Loveya Fashion lähti Katja Melkolle Ruotsiin. Se on Ruotsin rekkarissa oleva tamma, ja sillä kannattaa keväällä kokeilla, miten se lähtee menemään. Sittenhän se on helppo astuttaa, jos se ei lähde tarpeeksi hyvin.”

Luttinen on palannut työhönsä ympäristötarkastajaksi ja jättänyt hevosten valmentamisen, mutta sopivan tilaisuuden tullen suunnitelmat saattavat muuttua.

“Jos sattuu vastaan sellainen hevonen, mistä saisi treeniharrastushevosen, niin meillä olisi tuossa kiva kimppa ja lähtisi uusiakin hevosenomistajia mukaan”, hän huomauttaa.

“Kyllähän hevoset on elämäntapa. En tiedä, pääseekö tästä ikinä irti, mutta ei varmaan tarvitsekaan.”