Suomen Hippoksen hallitus päätti perjantaisessa kokouksessaan, että tunnistusvyyhdissä mukana olleet yhdeksän Ranskassa etätunnistettua hevosta saavat FIU-statuksen FI-statuksen sijaan.

Se tarkoittaa, etteivät ne ole oikeutettuja kasvatustukiin ja -palkintoihin eivätkä osallistumaan Suomessa syntyneille lämminverisille rajattuihin lähtöihin.

Hallitus katsoi, että etätunnistettujen varsojen kohdalla kysymys on erityisen vakavasta sääntörikkomuksesta. Aiemmin määrätty uusi tunnistaminen tulee tapahtumaan kilpailusääntöjen puitteissa niin myöhään, että varsat tulisi rekisteröidä ilman kilpailuoikeutta. Hallitus käytti näiden varsojen kohdalla mahdollisuutta poikkeusrekisteröintiin ja myönsi niille FIU-statuksen.

Etätunnistetut ovat Ranskassa vuosina 2016 ja 2017 syntyneitä varsoja, joiden tunnistus on tehty sääntöjen vastaisesti. Näiden varsojen kohdalla suomalainen tunnistaja on tunnistanut hevoset näkemättä niitä fyysisesti. Ranskassa sirutettujen hevosten verinäytteet ja mikrosirujen numerot on toimitettu hänelle postissa. Tunnistajan täyttämään tunnistuspöytäkirjaan ja Heppa-järjestelmään on varsojen tunnistuspaikaksi merkitty virheellisesti suomalainen paikkakunta.