Helsingin ratsupoliisi on ollut ainoa lajiaan, kun Turun ratsupoliisitoiminta päättyi vuonna 2016, mutta nyt Tampere saa omansa.

Tänään, keskiviikkona 1.4.2020, aloittaa Tampereen ratsupoliisiyksikkö yhden ratsukon voimin. Kyseessä on määräaikainen kokeilu, mutta mikäli se todetaan hyödylliseksi, tulee Tampereelle kolmen ratsukon yksikkö.

Kokeilu on myös sikäli ainutlaatuinen, että ratsuna toimii aasi. “Päädyimme tähän monestakin syystä”, aasiruuna Reinikaisen kouluttanut ja sen kanssa ratsupoliisina aloittava Saaga Kuningas kertoo.

Ratsupoliisi Kuningas korostaa, että monella on täysin väärä käsitys aasista. Sitä pidetään tyhmänä eläimenä, kun asia on juuri päinvastoin. Aasilla on erinomainen oppimiskyky ja muistillaan se peittoaa esimerkiksi hevosen. Aasin reittimuisti on täysin omaa luokkaansa.

“Lisäksi se on rauhallinen ja varmajalkaisena soveltuu kaupungin kivisille kaduille. Aasejahan käytetään paljon esimerkiksi maanjäristysalueilla, missä ne osaavat tunnustella tukevaa jalansijaaa. Nopeudessa aasi tietysti häviää hevoselle, käynti on verkkaisempaa, mutta  laukka miellyttävän pehmeää”, Kuningas korostaa.

Hän uskoo, että aasi voi hevosta pienempänä ja sympaattisen oloisena eläimenä olla myös kansalaisille matalammalla kynnyksellä lähestyttävissä.

“Eikä tarkkojen määrärahojen aikana voi mitenkään väheksyä aasin ylläpidon huokeampaa hintaa hevoseen verraten”, Kuningas näkee.

Aivan oma erityinen tehtävänsä Reinikaisella on, kun Tampereen raitiovaunuliikenne alkaa. Tampereen Ratikka aloittaa liikennöintinsä virallisesti elokuussa 2021, mutta testivaunut liikkuvat jo nyt.

“Reinikaisella, kuten aaseilla yleensä, on todella kuuluva ääni. Tulemme partioimaan raitiovaunulinjan strategisissa kohdissa, kuten Kalevassa vanhan Hippoksen nurkalla, jossa voimme valvoa ja ohjeistaa kansalaisia ja tarpeen tullen Reinikainen voi kajauttaa varoituksena “ii-haansa”, jonka se osaa tehdä merkistäni. Vahvana juhtana se voi myös mahdollisen toimintahäiriön tai hätätilanteen sattuessa olla vetämässä vaunua”, Kuningas vakuuttaa.