Orivarsan Bold Eaglesta viikko sitten maanantaina saanut EE-tamma siirtyi varsansa kanssa eilen Kallelan oriasemalle, missä se siemennetään keskiviikkona Nuncion tuorespermalla.

Vaikka ensimmäinen varsa Royal Eagle syntyi näin aikaisin, kasvattaja Vesa Santanen haluaa olla uudenkin siemennyksen kanssa aikaisin asialla.

”Meillä ei haittaa, vaikka varsa syntyisi maaliskuun alussa, koska meillä on maneesi. Se on Ratu Royalelle tuttu paikka, se viihtyy siellä, ja siellä varsa pääsee liikkumaan sopivasti. On hyvä alusta ja kuivaa, lämmintä ja valoisaa”, Santanen kuvailee.

”Haluan saada pelivaraa. Jos tamma ei tule heti kantavaksi, voi yrittää kuukauden päästä uudestaan, eikä varsasta tule vieläkään myöhäistä. Tykkään aikaisista varsoista. Aina ei onnistu: kahtena ensimmäisenä vuonna Ratu Royaleakin yritettiin siementää kolme kertaa, eikä tullut varsan varsaa.”

Seuraavaksi isäoriiksi Santanen valitsi Nuncion.

”Varsakiimaan siemennettäessä pitää olla tuorespermaa, ja Nunciota saa tuoreena. Se hyppyytetään tänään varta vasten Ratu Royalea varten. Jos varsa syntyisi ensi vuonna maaliskuun alussa, voisi kokeilla pakasteena mitä oria tahansa”, hän suunnittelee.

”Nunciolaisen pidän itse, ja seuraavat varsat menee myyntiin – jos ne ovat hyviä. Ja itse luotan kyllä, että ne ovat. Viiteen sukupolveen ’huonoin’ isäori on Supergill, ja emät on valinnut Palema.”

Santanen rakentaa Royal Eaglen ympärille kimpan, Casino Royalen, johon myydään 200 kappaletta 1/1000-osuuksia pienosakkaille 120 euron hintaan. Raviliigatyyliin osuusmaksu sisältää kulut nelivuotiskauden loppuun asti.

”Ensimmäisen osuuden lahjoitin viime viikolla Olli Koivuselle. Hän oli Ratu Royalen ykköskuski, ja hänelle kuuluu kiitos monista hienoista voitoista”, Vesa Santanen perustelee.

Royal Eaglen syntymä uutisoitiin ensimmäisenä Ratu Royalen Facebook-sivuilla.