Vuotuinen Ravigaala on käynnistynyt Tampere-talossa. Paikalla on yli 500 katsojaa.

”Tämä ilta on merkittävä ilta monelle henkilökohtaisesti. Kun on kyse vuoden 2019 palkitsemisista, katsomme osaltamme menneisyyteen. Aika monessa pöydässä puhutaan varmasti myös tulevaisuudesta. Tämä on kiitoksen ilta”, avasi Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Juha Rehula.

Ensimmäisenä palkittiin Vuoden ravinuorisokerho, joka on tällä kertaa merkittävästi jäsentensä määrää kasvattanut Riihimäen nuorisokerho.

Liisa Nummi vei suurkilpailuja mm. Magnifico S:llä ja Komennolla.

Olli-Pekka Holopaisen Salamakypärät-voitto ja Tie tähtiin -mestaruus huomioitiin myös tilaisuuden alussa. Vuoden montéohjastaja on Liisa Nummi. Kokemäkeläinen ohjasti viime vuonna 49 starttia, joista voitti 8. Kruunuina olivat montén SM-finaali Mikkelissä, jossa hän vei Magnifico S:n selässä Suomen mestaruuden. Komento johdatti hänet Turussa Pohjoismaiden mestaruuteen.

Olli-Pekka Holopainen oli tuplapalkittu.

Vuoden montéhevoseksi valittiin Vanjali. Se urakoi viime vuonna 19 starttia, joista voitti 7. Arvokkain oli Talvimeeting-finaali Vermossa.

Vuoden kesäravirata on perinteikäs Halsuan ravirata ja Vuoden ravirata katsomorakennuksen tulipalosta hienosti selvinnyt Oulu. Pohjoinen Suomi huomioitiin myös Vuoden raviteko -palkinnolla, kun Rovaniemellä ajettu, Tim Tetrickin tähdittämä Arctic Horse Race voitti ansaitusti tittelin. Yleisöääniä annettiin yli 4400, ja Rovaniemi keräsi niistä leijonanosan, yli 38 prosenttia.

Halsuan perinteikäs kesärata otti ilon irti kunnianosoituksesta Vuoden kesäraviratana. Kunniakirjaa pitelee puheenjohtaja Nina Meriläinen.

15 ykkössijaa Koivusen tallista käsin kerännyt Callela Einstein on Vuoden voitokkain ravuri. Palkinnon kävivät pokkaamassa Callela Einsteinin omistajia edustanut Harri Uusi-Marttila, hoitaja Heidi Taipale ja hevosta ohjastava Olli Koivunen. “Äärettömän sitkeä ja kilpailutahtoinen hevonen”, Koivunen kiitteli.

Kriteriumin ja Satakunta-ajon ykkönen Parvelan Retu vei Vuoden parhaan nelivuotiaan suomenhevosen tittelin. “Tää on parempi kuin hyvä auto”, kehui Petri Laine valmennettavaansa.

Viisivuotiaista suomenhevosista parhaaksi rankattiin itseoikeutetusti derbyvoittaja Landen Paukku. Omistaja-valmentaja-ohjastaja Jani Suonperä kertoi, että hevosella oli tarkoitus ajaa tammi-helmikuun vaihteessa jo kilpaa, mutta virustauti on kurittanut tallia sen verran, että siitä haaveesta on jouduttu luopumaan.

Jani Suonperä odottelee Landen Paukun tervehtymistä.

Vuoden vanhempi suomenhevostamma on alkuvuoden menestyjä Juliette Lax. Vanhempi suomenhevosori/ruuna on ravikuningas Tähen Toivomus. “Tämän kisan jälkeen ymmärsin, että miksi ravikuninkuus on niin jalo laji. Tunnetta siitä en vaihtaisi mihinkään rahaan”, valmentaja Pauli Raivio jutteli. “Tähen Toivomusta on liikuteltu koko ajan ja eiköhän ensi kuun loppupuolella tulla takaisin kuvioihin.”

Kolmivuotiaissa lämminverisissä ylhäisin oli yli 370 000 euron tienesteillään Raviliiga-HIFK:in varsa Mascate Match.

Paras nelivuotias oli nyt jo edesmennyt Graceful Swamp.

Erkki-Pekka Mäkinen on hukuttanut Graceful Swampin menetyksestä seurannutta surua työntekoon.

“Se oli kova poika. Käsittämätön hevonen. Derby oli kova juttu, ja Eugen Pylvänäinen. Kun ois päässy Moilanen täräyttää kansainvälisiä, kovia hevosia kohtaan… Todella paljon oli ruuvissa kiristämisen varaa. Se hevonen halus voittaa ravilähtöjä. Kyllä joka aamu, kun herää, ensimmäisenä tulee mieleen, että Sämpylä ei oo enää meillä olemassa. Onneksi on työteliäs laji, työnteko on ollut lohtu”, Erkki-Pekka Mäkinen sanaili huomionosoitusta vastaanottaessaan.

Vuoden 2019 vanhempi lv-tamma on Ranch Kelly ja vanhempi ori/ruuna Elitloppet-finaaliin selvinnyt Next Direction. Vuoden komeettahevonen -tittelin vei Anne Kankaan valmentama Peanuts.

Anne Kangas kertoi, että Peanuts tuntuu kotitreenissä erittäin hyvältä.

Gaalavalinnoista vastannut Ravitoimittajat ry huomioi kauden loistosuorituksia myös kunniamaininnoilla. Kuninkuuskilvan kakkonen Välkyn Tuisku, Seinäjoki Racen voittanut Atupem ja Euroopan mestari Stonecapes Queila katsottiin kunniamaininnan arvoisiksi.

Vuoden hevosenhoitajaksi valittiin leppävirtalainen Annaleena Peippo, joka nousi gaalalavalle jo kertaalleen Next Directionia palkittaessa. Hän on työskennellyt lähes kymmenen vuotta Timo Hulkkosen tallissa. Muun muassa Raskolnikov Fridon kriterium-menestys nosti Vuoden hevosenomistajaksi Trading-Steiner Oy:n.

Vuoden kasvattaja -titteli myönnettiin Maini ja Saku Mikkolalle. Perusteluna oli se, että pariskunta satsaa laadukkaisiin siitostammoihin ja tekee työtään tinkimättömästi.  Längelmäellä elelee yhä kantatamma, yli 30-vuotias Stonecapes Beauty. “Se oli aika hyvä tamma, juoksi yli 400 000 markkoina. Pää oli kultaa, se tuli tosi hyvin aina loppuun. Pärjäsi ikäluokassaan Josef Dahliaa ja Isla J Bravea vastaan”, Maini Mikkola kertoili.

Ohjastajalegenda Jorma Kontio saapui Tampereelle palkitsemaan Vuoden ohjastajaa. Valinta kohdistui ajajaliigan kärkinimeen, Santtu Raitalaan.

Vuoden valmentaja on Markku Nieminen ja Vuoden komeettavalmentaja Christa Packalen. Vuodesta -76 viime kesään asti Teivonmäen tallia pitänyt Seppo Sarkola sai tunnustuksen elämäntyöstään ravivalmentajana. Sarkola kertoili käyvänsä kuitenkin edelleen aamupäiväisin ajamassa hevosia ja “kuuntelee, kun muut kehuvat hevosiaan.”

Markku Niemiselle Vuoden valmentaja -titteli on jo kuudes. Christa Packalen komeettavalmentajana kärkkyy tilastokärjen tuntumassa.

Vuoden hevos -äänestys keräsi kaikkiaan 7341 ääntä. Puolet äänistä, 3720 kappaletta annettiin Graceful Swampille.

Tähtien talli sai kaksi uutta jäsentä, kun Ranch Kelly ja Saaga S nimettiin kunniakkaaseen joukkoon.