Keskiviikon Hevosurheilu tarkastelee ravikilpailutuomariutta. Kursseille pyrkimiseen kun riittää 18 vuoden ikä.

Millaisin valmiuksin tuomaritornista ravilähtöjä tuomitaan?

Ravituomariksi haluavan pitää käydä tuomarikurssi, jonka järjestää Suomen Hippos. Kursseja järjestetään, kun kiinnostuneita on kymmenkunta.

Ainoa vaatimus kursseille on 18 vuoden ikä. Kokemusta ei etukäteen vaadita, mutta harvoin kursseille tullaan täysin lajin ulkopuolelta.

”Lajikokemus on toki plussaa, sillä avain menestyvään tuomarina toimimiseen on ravilähdön lukutaito”, sääntövaliokunnan jäsen Olavi Haanketo sanoo.

”Vaatimuksia olisi erittäin vaikea tehdä, koska ihmisillä on monenlaista koulutustaustaa. Moni käy kurssin tiedonhalun vuoksi ja toimii sen jälkeen raveissa esimerkiksi lähettäjänä. Arvioisin, että vain 25 prosenttia valmistuu tuomariksi.”

Suomen Ravivalmentajien toiminnanjohtaja Tuomo Pekosta kurssille pääsyn kriteereiden vähyys hämmästyttää.

”Henkilöllä tulisi olla edes jonkinlaista urheilutaustaa ja tuomarointia vaikka muusta lajista”, Pekonen jyrähtää.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Hevosurheilusta.

Keskiviikkonumero kertoo myös muun muassa siitä, miten uusi Raviliiga on lähtenyt käyntiin ja mitä tarkoittaa tapaus Suikun Rilla. Lehti paketoi paikan päältä tehdyin raportein Oslo GP:n sekä Killerin Eliitin. Lehdessä myös vihjepaketit keskiviikon Vermon Toto65:stä alkaen lauantain Kouvolan Toto76:een. Kymi GP:stä lisää perjantain Hevosurheilussa.

Tilaa Hevosurheilu. Tai osta näppärä näköislehti.